2024. szeptember 5., csütörtök

A spanyolok az elődöntőbe sem jutottak be!

A franciák kiváló játékkal nyertek a házigazdák ellen, és ma Szerbiával csatáznak a döntőért

Mint ahogyan lehetetlenség volt megjósolni, hogy a US Open elődöntőjében Kej Nisikori legyőzi Novak Đokovićot, majd Marin Čilić Roger Federert, ugyanúgy hihetetlenül hangzott volna azt állítani, hogy szerdán este a spanyolországi kosárlabda-vb negyeddöntőjében Szerbia felülmúlja Brazíliát, azután pedig Franciaország a vendéglátó Spanyolországot.

A franciák ünnepelnek, a spanyolok értetlenül nézik az egészet (Fotó: Beta/AP)

A franciák ünnepelnek, a spanyolok értetlenül nézik az egészet (Fotó: Beta/AP)

A két madridi kosárlabdameccs egyetlen közös vonása, hogy mindkettő meglepetéssel zárult, minden egyéb teljesen különbözött. A győztesek erő felett teljesítettek, de a szerbek – és ebben a rivális is ludas volt – egy nagy sorozattal léptek meg, azután könnyen iskolázták le a már pszichikailag lerombolt brazilokat, a franciák végig kemény csatát vívtak, elsősorban nagyszerű lepattanózással tartották a minimális előnyt, majd, amikor két perccel a befejezés előtt a spanyolok 55:52-nél fordítással fenyegettek, óriási nyugalommal vitték be a kegyelemdöfést.

Ezzel romba dőltek az aranyérmes spanyol álmok, s nem történhet meg, amire szinte mindenki várt: a döntőben vasárnap nem az USA–Spanyolország meccs következik. Másrészt megvalósultak a szerb álmok. Nemcsak azzal, hogy sikerült bejutni az elődöntőbe, amivel a gárda már beállította a négy évvel ezelőtti isztambuli eredményt, hanem azzal is, hogy a négy között nem a vendéglátó, hanem a sokkal gyöngébbnek vélt francia csapat következik. Ma kiderül, hogy helyes volt-e a gondolkozás. A két válogatott a csoportban már találkozott, s a franciák, noha a félidőben nyolcpontos hátrányban voltak, 74:73-ra győztek. Mivel az első szakaszban mindkét csapat kikapott a spanyoloktól és a braziloktól, a franciák a 3., a szerbek a 4. helyen jutottak a nyolcaddöntőbe, aminek egyik következménye az volt, hogy a folytatásban egyikkel sem számoltak komolyan.

Franciaország, igaz Tony Parkerral a csapatban, tavaly a szlovéniai Eb-n aranyérmes volt. A második szakaszban ott váratlanul 77:65-re veszítettek Szerbia ellen, majd az elődöntőben, szintén meglepetésre, hosszabbításban legyőztek a spanyolokat, végül a döntőben Litvániát múlták felül. Szerbia éppen azért szerette volna a franciákat ellenfélnek, mert Parker most nincs ott a vb-n, ellenük lehet játszani, nem úgy, mint a spanyolokkal szemben, akikkel tavaly 60:90, az idén pedig a csoportban 73:89 volt.

A ma 22 órakor kezdődő mérkőzés kétesélyes, hisz mindkét csapatnak van erénye és hibája is. A franciák a palánkok alatt uralkodhatnak, Szerbia – ha a görögök és a brazilok elleni játék megismételhető – gyorsabbak, és jobb a külső dobásuk. Hogy végül is mi dönt, azt még a kapitányok sem tudják előre megmondani, a győztes ajándéka pedig az USA elleni vasárnapi döntő lesz. Persze, ha az este Barcelonában a litvánok nem tettek csodát, és a vb-n megismételték a tavalyi Eb-döntőt.