2024. szeptember 5., csütörtök

Szerbia a második kalapban

A jövő évi kosárlabda-Eb sorsolását december 8-án a párizsi Disneylandben tartják meg. Az eseményen 24 válogatott lesz érdekelt, az idei vb-n második helyezett Szerbia pedig a második kalapban kapott helyet, mivel a kiemelést a tavalyi Eb helyezései alapján állapították meg. Az első kalapban az Eb első négy helyezettje, Franciaország, Litvánia, Spanyolország és Horvátország kapott helyet, a másodikba pedig Szerbián kívül még a tavalyi negyeddöntő veszteseit, Szlovéniát, Ukrajnát és Finnországot sorolták. Az első csoportkörben Szerbia Berlinben vagy Rigában szerepel, s az első kalapból Litvánia vagy Spanyolország lesz az ellenfele, mivel a csoportok házigazdáinak óhaja alapján előre tudni lehet, hogy Zágrábban Szlovénia, Montpellier-ben pedig Finnország játszik. A 3. kalapból Berlinben Törökország, Rigában pedig Észtország a lehetséges ellenfél. Az Eb zárószakaszát abban a lille-i focistadionban tartják meg, ahol a múlt hétvégén a Davis-kupa döntőjét bonyolították le.

Tavalyi ellenfelek

Szerbia válogatottja a horvát, a lett, az orosz és a brit válogatottal alkotja a C csoport mezőnyét, amelynek meccseit Szombathelyen tartják meg a jövő június 11-e és 28-a közötti, magyar–román közös rendezésű női kosárlabda-Eb-n. A 4. helyet védő Szerbia Lettországgal kezd, amellyel, mint Nagy-Britanniával is, tavaly ugyancsak egy csoportban volt. A csoport három legjobbja a második szakaszban a D csoport továbbjutóival alkot új hatos csoportot. Magyarország Sopronban játszik, Svédországgal kezd, legerősebb ellenfele pedig a címvédő Spanyolország lesz.

A sorsolás, A csoport: Románia, Franciaország, Csehország, Ukrajna, Montenegró, B csoport: Törökország, Fehéroroszország, Lengyelország, Olaszország, Görögország, C csoport: Szerbia, Horvátország, Lettország, Oroszország, Nagy-Britannia, D csoport: Magyarország, Spanyolország, Szlovákia, Litvánia, Svédország.

Fenyegetett a Szolnok

A Szolnok csapata jó játékot mutatott Podgoricán, mégis vereséget szenvedett a Budućnost ellen. A magyar csapat félidőben még vezetett, a nagyszünet után azonban a vendéglátók nagyobb tapasztalata döntött.

Adriai Liga, 10. forduló: Zadar–Krka 79:69, Budućnost–Szolnok 75:68, Olimpija–MZT 69:56, Igokea–Levszki, Cibona–Metalac, C. zvezda–Partizan – esti meccsek, ma: Mega–Cedevita. A sorrend: Budućnost 19, C. zvezda 18, Olimpija 16, Cedevita, Krka és Szolnok 15, Partizan és Mega 14, Metalac, Zadar és MZT 13, Cibona 12, Igokea 11, Levszki 10 pont.

A Vojvodina nyerte a rangadót

Az újvidéki Vojvodina a hajrában nyerte meg a hazai I. liga első idei nagy rangadóját a fővárosi FMP ellen, és a niši Konstantin társaságában továbbra is veretlen. A hétvégén nyert a verseci és a pancsovai csapat is, míg a Spartacus holnap a középmezőny rangadóján fogadja az OKK Beogradot.

Hazai I. liga, 8. forduló: Jagodina–Tamiš 59:76, Vršac–Napredak 82:51, Smederevo–Konstantin 65:86, Sloga–Borac 70:75, Vojvodina–FMP 83:81, holnap: Spartacus–OKK Beograd. Az élcsoport: Konstantin és Vojvodina 16, FMP 15 pont stb.

Euroliga, 7. forduló, A csoport: Ny. Novgorod–Žalgiris 55:61, Efes–Sassari 85:62, B csoport: Cedevita–Limoges 102:83, C csoport: Panathinaikosz–Bayern 87:72, Barcelona–Armani 84:80, D csoport: Valencia–Galatasaray 78:71.