2024. szeptember 5., csütörtök
39. KOSÁRLABDA-EB

Nem volt sétagalopp

Szerbia legyőzte Finnországot, szerdán a negyeddöntőben Csehország következik – Kiestek a horvátok és a szlovénok is

Szerbia válogatottja a Finnország felett aratott 94:81 (23:24, 25:19, 23:21, 23:17) arányú győzelmével bejutott a kosárlabda-Eb negyeddöntőjébe, amelyben szerdán, két szabadnapot követően, a horvátokat legyőző csehekkel találkozik. Aleksandar Đordević kapitány seregének a minimális cél teljesítéséhez egyetlen győzelem kell a továbbiakban szavatolt három meccsen, hisz azzal biztosan az olimpiai selejtezőt jelentő első hét között végez. Egészen bizonyos, hogy az ambíció ennél sokkal nagyobb, hisz a döntő már a riói ötkarikás vízumát biztosítja.

Mint ahogyan feltételezni lehetett, a finnek elleni meccs egyáltalán nem volt sétagalopp. A csoportban aratott öt sima győzelem után nehéz volt újra remekül végigjátszani a mérkőzést, ráadásul a riválisnak nem volt veszítenivalója. Leszámítva Miloš Teodosić bevezető tripláját, Szerbia csak a 16. percben, 38:37-nél vette át először a vezetést. A finneket az első félidőben szolgálta a dobás, tripla triplát követett, és kétszer 7 pontos előnyben is voltak. A következő nyolc percben egyenrangú játék folyt, 52:52 után azonban a szerb triplák is célba találtak, különösen Simonović és Erceg két-két távoli pontos dobása jelentett sokat, míg a finnek már sokat hibáztak. Az utolsó negyedben a 77:70 utáni 12:0-s szerb sorozat végleg eloszlatta a bizonytalanságot, és a tudástöbblet mégis döntött. A meccs legjobbja 27 ponttal Miroslav Raduljica volt, aki csak egy büntetőt és egy kétpontosat hibázott el, Nemanja Bjelica 19 ponttal és 14 lepattanóval jeleskedett, míg Teodosić a 8 pont mellé 9 gólpasszt íratott. Az ellenfél soraiban a mindössze 24 éves, de már veteránnak tűnő Sasu Salin tűnt ki 26 ponttal, amiből 15-öt a triplákkal gyűjtött be.

Csehország, egészen váratlanul, már az első negyedben 17 ponttal vezetett a horvátok ellen, és önállósága óta először negyeddöntős az Eb-ken. Jan Veselý 20 ponttal és 13 lepattanóval, Tomáš Šatoransky pedig 10 ponttal, 5 lepattanóval és 11 gólpasszal tűnt ki.

A vendéglátó franciák csak az első negyedben bajlódtak a törökökkel, a két középső negyedben azonban 20 pontos előnyhöz jutottak, és az Eb-csúcsot jelentő 26 135 néző előtt meneteltek be a negyeddöntőbe. Legjobbjuk Joffrey Lauvergne volt 12 ponttal és 9 lepattanóval. Spanyolország az első három negyedben nem bírt el a lengyelekkel, végül a sérülten is 30 pontos Pau Gasol vezényletével fölényesen nyertek, s a negyeddöntő rangadóján a görögökkel játszanak, akik a második félidőben iskolázták le az addig nagyon jó belgákat. Kiesett Szlovénia is, hisz a lettek sokkal fegyelmezettebben játszottak a hasonló erőt képviselő csapatok találkozóján.

Holnap a negyeddöntőben a Spanyolország–Görögország és Franciaország–Lettország meccsek lesznek műsoron, szerdán pedig Szerbia Csehországgal játszik, majd az Olaszország–Izrael és Litvánia–Grúzia mérkőzések győztesei csatáznak.

Eredmények, nyolcaddöntő: Spanyolország–Lengyelország 80:66, Görögország–Belgium 75:54, Franciaország–Törökország 76:53, Lettország–Szlovénia 73:66, Szerbia–Finnország 94:81, Csehország–Horvátország 80:59, Olaszország–Izrael és Litvánia–Grúzia – lapzárta után.