2024. szeptember 1., vasárnap

Kikerülni az amerikaiakat

Szerbia a várakozásoknak megfelelően megnyerte harmadik csoportmérkőzését is, 115:83-ra győzte le Dél-Szudánt. A világ egyik legszegényebb országának a részvétele sokak számára meglepetés lehet, ám tudni kell, hogy ezt a „projektumot” egykori NBA-játékosok indították el, többek között az akkori Szudán déli részén született Manute Bol, aki 231 centis termetével az amerikai profi liga egyik legmagasabb játékosa volt, sajnos 2010-ben veseelégtelenségben, 47 éves korában elhunyt. Az afrikai ország csapatában sok fiatal van, közülük többen már az USA-ban edzenek, több más afrikai országból honosítottak, s egy amerikai születésű játékosuk is van. Fizikai képességekben felvehetik a versenyt szinte mindenkivel, de még gyengécske a játéktudásuk és a taktikájuk, így a szerbeknek nem volt túl nehéz dolguk velük, le kell azonban szögezni, hogy Angola mellett talán a dél-szudáni a legerősebb csapat a fekete kontinensről. A mérkőzés legjobbja egyébként Nikola Jović volt, aki mezőnyből hibátlanul teljesített, négyből négy kettest, és ötből öt hármast szórt, végül pedig 25 pontig jutott el, két lepattanóval és három gólpasszal.
Szerbia tehát csoportelsőként lépett tovább, pénteken Olaszország, vasárnap pedig a Dominikai Köztársaság lesz az ellenfél. Fontos lenne ezeken a meccseken is nyerni, mert úgy elkerülné az USA csapatát a már egyenes kieséses negyeddöntőben.
Eredmények: Kanada–Lettország 101:75, Szerbia–Dél-Szudán 115:83, Grúzia–Venezuela 70:59, USA–Jordánia 110:62, Brazília–Elefántcsontpart 89:77.