2024. szeptember 1., vasárnap
NBA

Lillardék felforgatták a piacot!

Több mint kéthavi, szinte eseménytelen átigazolási időszak után nagyot durrant és nagy hullámokat vetett egy szerződés a tengerentúli elitliga berkein belül, mindössze néhány héttel az új szezon éles, október 25-ei rajtja előtt. Damian Lillard ugyanis egy három csapatot és sok játékost érintő mozgás során évtizedes csapatától, a Portland TrailBlazerstől Milwaukeeba költözött, így a Bucksnál Giannis Antetokounmpóval alkotnak majd sztárpárost! A játékosigazolások keretében mások mellett Jrue Holiday került Portlandbe, akit viszont a Blazers néhány nappal később továbbcserélt Bostonba, ahonnan fordított utat tett meg a Blazershez Malcolm Brogdon és Robert Williams III., akik ugyan stabilan jó emberek, de távolról sem franchise-meghatározó kosarasok. Ilyen státuszba léphet viszont DeAndre Ayton, aki az említett eredeti többcsapatos csere keretében, a Phoenixtől érkezett meg Portlandbe. Eközben Milwaukeeból a megbízható hátvéd Grayson Allen, Portlandből pedig a bosnyák center Jusuf Nurkić került a Sunshoz.

A csalódást keltő világbajnoki szereplés után minden bizonnyal az elképzelhető legerősebb kerettel utazik a címvédő amerikai férfi kosárlabda-válogatott a párizsi olimpiára. Steve Kerr kapitány együtteséből nemrég a távol-keleti vb-n hiányoztak a legnagyobb sztárok, a csapat kikapott az elődöntőben a későbbi aranyérmes németektől, és végül csak negyedik lett. Az NBA hétfői médianapján azonban számos nagy bejelentés elhangzott. A legjobbak közül a – férfi rekordot jelentő – negyedik olimpiai diadalára hajtó Kevin Durant és a négyszeres NBA-bajnok létére ötkarikás újoncnak számító Stephen Curry mellett olyan All Star-válogatott klasszisok jelezték részvételüket, mint DeMar DeRozan, Devin Booker, Jaylen Brown, Donovan Mitchell, Khris Middleton és Julius Randle. A 38 éves szupersztár, LeBron James egyelőre nyitva hagyta a kérdést, de annyit sejtelmesen megjegyzett, nem hinné, hogy túl nagy többletterhet jelentene számára az olimpia. Az előző NBA-idény legjobbjává választott Joel Embiid még nem döntött. A Philadelphia 76ers ásza amerikai–francia kettős állampolgár, így bármelyik csapatot választhatja, de közölte, hogy ha szülőhazája, Kamerun kijut az ötkarikás játékokra, akkor az afrikai ország színeiben lépne pályára. A Golden State Warriorsszal szintén négyszeres NBA-bajnok, olimpiai és vb-aranyérmes Klay Thompson ugyanakkor bejelentette, hogy ha a karibi ország kvalifikálná magát, akkor nem az Egyesült Államokat, hanem – apjának származására való tekintettel – a Bahamákat erősítené Párizsban. (MTI/dpa)

ABA-LIGA

Gázolással kezdett a Partizan

Hatalmas győzelemmel kezdte meg a címvédő Partizan a regionális ABA-liga új idényét, Željko Obradović csapata a bari Mornart fogadta, és 32 ponttal ütötte ki. A fekete-fehérek néhány percnyi bizonytalankodás után magukhoz ragadták a kezdeményezést, és rámolni kezdték a kosarakat, már az első negyedben öt triplát vágtak be, és ennek végén 34:21-re vezettek. A továbbiakban csak a különbség mértéke volt kérdéses, a montenegrói gárda utoljára a második periódus elején zárkózott közelebb, de esélye sem volt a vaskosan száz pont fölé jutó belgrádiakkal szemben. A Partizannak a kétpontosai (24/32) és a távoli dobásai (13/23) is kiváló hatékonysággal hullottak gyűrűbe, utóbbiból különösen nagy szerepet vállalt a meccs legjobbja, a tökéletesen, 5/5-tel triplázó Danilo Anđušić (23).

ABA-liga, 1. forduló: Borac–Cibona 86:79, FMP–Krka 83:83, h. u. 97:99, Partizan–Mornar 110:78.