2024. szeptember 2., hétfő

Nagy Szebasztián a legjobb Bulgáriában

A bulgáriai Blagoevgradban négynapos nemzetközi korosztályos (U23) birkózótornát rendeztek, melyen végül a magyarkanizsai Nagy Szebasztiánt (67 kg) kiáltották ki a kötöttfogás legjobb versenyzőjének. Szebi bolgár, román és tunéziai ellenfél után a döntőben a magyar Balatoni Bencét győzte le 3:1 arányban.

Rajta kívül a felsőhegyi Kolompár Szebasztián (55 kg) és a belgrádi Andrija Maletin (77 kg) szerzett még bronzérmet, a többi nyolc szerbiai versenyző lemaradt a dobogóról. Ez a torna volt az Újvidéken március 4. és 10. között esedékes U23-as Európa-bajnokság főpróbája, így reményekkel telve tekinthetünk a székvárosi esemény elé.

Zágrábban ugyanakkor megtartották az első idei ranglistaversenyt. A horvát fővárosban hatodik alkalommal rendeznek nemzetközi nagydíjat, s az UWW értékelése szerint ez a világ négy legerősebb tornája közül az egyik, amelyre idén 23 országból 152 küzdő nevezett be. A szerbiaiak közül a zentai Nemes Máté (72 kg) állt a legközelebb az éremhez, hiszen bronzmeccset vívott a lengyel Bernatekkel, de azonos pontszámmal kikapott. Máté előtte legyőzte a grúz Kurtanidzét (8:3), majd az ugyancsak grúz Zoidze ellen 4:1-es vereséget szenvedett, a vigaszágon pedig 5:3-ra verte a norvég Jörgensent. 67 kg-ban egykori klubtársa, Nagy Tamás a rajton két perc alatt kikapott a hazai Malobabićtól, Vladimir Stankić (87 kg) a későbbi győztes Lőrincz Viktortól 9:4-es vereséget szenvedett, s a vigaszágon sem bírt a lengyel Kulynyczcsal (3:6), a nagybecskereki Csábi Valentin (97 kg) pedig szoros csatában (1:1) maradt alul a koreai Se Jeol Li ellen.

Fritsch Róbert (72 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) révén két magyar aranyérem született. Előbbi négy mérkőzést nyerve, két török, valamint egy-egy lengyel és bolgár riválist felülmúlva jutott fináléba, melyre grúziai ellenfele sérülés miatt nem állt ki. A fiatalabbik Lőrincz fivér Stankić, majd egy lengyel birkózó legyőzését követően az elődöntőben az U23-as világbajnok honfitársát, Szilvássy Eriket verte, az aranyéremért pedig a svéd Berget. 60 kilogrammban Torba Erik a harmadik helyen végzett, a helyosztón román versenyzőt legyőzve.

A kötöttfogásúak következő pontszerző viadala e héten a győri Polyák Imre-emlékverseny lesz.

Tóth bronzérme

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián bronzéremmel zárta a cselgáncsozók párizsi Grand Slam-versenyét. A világbajnoki ezüstérmes magyar sportoló a verseny honlapja szerint előbb olasz, majd tunéziai riválist győzött le, a negyeddöntőben viszont nem bírt a japán Kentával. A vigaszági folytatásban előbb meccs nélkül győzött, majd a helyosztón ipponnal legyőzte az izraeli Kochmant. (MTI)

Magyar arany és ezüst(ök), szerb bronz

Aranyérmes lett a karatésok dániai korosztályos Európa-bajnokságán a magyar Ilankovics Alexandra küzdelemben, a junior lányok 53 kilogrammos súlycsoportjában. Az MTK sportolója öt győzelmet aratva szerezte meg az Eb-elsőséget. Magyar ezüstérmest is avattak szombaton Aalborgban: Nguyen Hoang An a junior 68 kilósok küzdelmi kategóriájában végzett második helyen. A +84 kg-osok mezőnyében szerbiai medálnak örülhetett az itteni küldöttség, ezt Đorđe Tešanović érdemelte ki, miután magyar ellenfelet győzött le a rajton, majd kikapott az azeritól, a bronzmeccsen pedig a macedón riválisánál volt jobb. A pénteki nyitónapon a kadétkorú magyar Bárdos Ádám ezüstérmet érdemelt ki formagyakorlatával.

A dániai Eb-re 51 országból 1100 karatézót neveztek.