2024. július 16., kedd
BIRKÓZÁS

Étrendváltoztatással a csúcsra

Interjú Nemes Viktor birkózó-világbajnokkal

Ismerősök, szomszédok mesélték, hogy a Nemes testvérek, Viktor és Máté már egészen kicsi korukban is igen eleven kölykök voltak, úgyhogy telitalálat volt a szülők részéről az, hogy már 5-6 évesen elvitték őket a birkózókhoz. Kiderült, hogy az eleven természet mellett a kitartás is erényük volt, a kitűnő bizonyítvány pedig azt is bizonyította, hogy a szürkeállomány terén is megáldotta őket a mindenható. Én valamikor 2000 táján ismertem meg őket, s rögtön tudtam, hogy még sokat fogunk írni a sikereikről, mert a sport iránt tanúsított alázat, valamint a munkához való hozzáállás fényes karriert sejtetett.

Serdülőkorukban aztán türelmetlenné váltam, mert az első nagyversenyeken még nem jött ki a lépés, de Zörgő László, a nevelőedzőjük nyugtatgatott, várni kell az érmekkel, mert ezek a fiúk majd csak 20 éves koruk után érik utol a keleti versenyzőket, de akkor már el is hagyják őket, s onnantól nincs megállás. Igaza lett. Viktor döntős volt az Európa-játékokon, szintén ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon, kijutott az olimpiára, s egy sikertelen Eb után immár a diadalmenetét láthattuk a közelmúltban Párizsban befejeződött világbajnokságon, amelyen egy igen kemény sorsolás várta, de láthattuk, hogy immár tényleg ő a 75 kg királya, hiszen a lehető legtisztábban verte meg a legnehezebb ellenfeleket is, és végül az ő tiszteletére csendült fel a szerb himnusz.

A rajton az olimpián téged legyőző iránival, a harmadik körben a téged az Eb rajtján legyőző örménnyel, az elődöntőben a fehérorosszal, a döntőben pedig az orosszal találkoztál. Ha akarták volna, akkor sem lehetett volna nehezebb a sorsolásod. Azt hallottam, hogy az olimpiai és az Eb-s vereséget is kianalizáltad, mégis, hogyan vetted ezt a sorsolást?

– Nem is tudtam, kivel birkózok. Annyit igen, hogy az iránival kezdek, de a további rácsot nem néztem. Az iráni úgy vert meg az olimpián, hogy hibáztam. Most nem, mint ahogy az örmény ellen sem. Taktikám nem volt, csak az, hogy a saját versenymodoromat ráerőltessem az ellenfélre, s ez végig sikerült is. Egyébként az örmény ellen volt az egész vb legnehezebb meccse. Nekem nagyon kellemetlen ez az örmény, eddig háromszor kaptam ki tőle, s most is sikerült neki kitúrnia, de fejbe annyira ott voltam, hogy sikerült visszavenni a pontot, sokkal aktívabb tőle. Úgy gondolom, hogy ellene nagyon kemény meccseim lesznek a következő években is. Ő az egyetlen, akinek a stílusa nem fekszik. Most visszagondolva, a döntő sem volt épp egy sétagalopp, mert már az első menet után nagyon elfáradtak a lábaim, de a szünetben az edző lerázta őket, s mintha elmúlt volna a fáradság. A második menetben úgy sikerült a hátára jutnom, hogy az ő hibáját használtam ki villámgyorsan. Próbálta ezt ő kivédeni, de addigra már ő is elfáradt. Akkor már tudtam, hogy világbajnok leszek.

És mit mutattál az edzőnek a lefújás után?

– Dobrevnek eddig hét világbajnoka volt, és azt mutattam neki, hogy nem én lettem az első, aki kikapott a döntőben.

Roppant erősen mehettél el a vb-re, mert a képernyőn keresztül az volt az érzésünk, mintha nem fáradtál volna ki.

– Bírni kellett, s én úgy gondolom, hogy ehhez az étrendváltoztatásom segített hozzá. Az ételek maradtak, viszont immár csak vizet iszok, tehát se szénsavas, sem másmilyen üdítőt nem, semmit, amiben cukor van. Édességet is nagyon ritkán, csak akkor, amikor már olyan erős az edzés, hogy kalóriára van szükségem. Az édességet gyümölccsel pótolom. Ezáltal sokkal jobban érzem magam, sokkal jobban bírják az izmaim, nem savasodtam be, és a súlyom is csökkent. A fogyás könnyebben ment, egy szál pólóban egyórás edzésen 2,5 kg-ot is le tudtam adni. Mindezért, folytatni fogom ezt a fajta táplálkozást.

Új súlycsoportokat vezettek be a kötöttfogásban, a te esetedben ez 77 kg lesz, ami majdnem ugyanaz, viszont lesz itt még pár változtatás, például a parterre-helyzet, amivel régebben sokat küszködtetek. Mi változik a taktikában?

– Sokat számít azért az az 1-2 kiló, mert verseny előtt pár órával lesz a mérés. Ami a többit illeti: voltam én már érmes akkor is, amikor ezek a szabályok voltak érvényben, úgyhogy mindegy, bár sokat kell dolgozni rá, mert nem a védekezés az erősségem. Ezzel sokat kell foglalkozni.

Voltak némi vállfájdalmaid. Mennyire érzed elhasználtnak a testedet?

– Tizenkilenc év munka van mögöttem, de úgy érzem, nem használtam el még a testemet. Sok mindent csinálok, hogy a szervezetem minél tovább bírja az effajta megterhelést. Mindkét vállammal gond volt, úgy éreztem, hogy ki akarnak ugrani a helyükből. Ez az érzésem már nincsen, de nagyon sok gyakorlatot csinálok edzés előtt és után, sokat nyújtok, s mindent megteszek annak érdekében, hogy két olimpiát még birkózzak. Többen azt mondják, bírni fogom én még 10 év múlva is. Ez még kiderül.

Felfogtad te már egyáltalán, hogy világbajnok vagy?!

– Még nem. Szabó Palóc Nandi például azt mondta, majd csak 20 év múlva fogod fel, milyen eredményt értél el. Őszintén, nem is akarok megváltozni, továbbra is az a kisvárosi Nemes Viktor vagyok, aki eddig is voltam. Szép ez az eredmény, de mindig lehet szebbeket elérni, s úgy gondolom, emiatt még nem kell megváltozni.

A szebb eredmény ennél csak az olimpiai arany lehet. Már most kezdesz készülni rá, vagy az éveket sorba veszed?

– Nem véletlenül mondják, hogy olimpiai ciklus, mert az az a négy év, amikor az ötkarikásra készülsz. Nekem a Tokióra való felkészülés már a riói olimpia után egy nappal elkezdődött, fejben mindenképp. Természetesen fellépek majd az Eb-ken és a vb-ken, de ez mind arra megy, hogy az olimpiára készüljek fel. Azt is mondhatjuk, hogy ez az aranyérem az eddigi 19 év munkája. Ezért kegyetlen sportág ez: 22 évet edzek majd, de semmi sem garantálja az olimpiai érmet. De ez még istenes, mert más is edz ennyit, s soha nem jön neki össze egy érem. Én nagyon sokat köszönhetek a birkózásnak, nagyon sokat adott nekem. Körülötte forog az életem, s bár én is elfáradok egy-egy nagyverseny után, mindenért kárpótol a sport fényesebb oldala.

Megvédeni is nagyon jó lenne ezt az aranyat, hiszen jövőre Budapest ad otthont a vb-nek, s az neked olyan, mintha otthon lennél, hiszen több ezer vajdasági, illetve szerbiai szurkol majd neked.

– Mindegy, hol van a verseny, mert nem nagyon figyelek a közönségre, csak az edzőmre. Ennek ellenére most is jó volt hallani a végén, hogy „Viki, Viki!”.

Átjött a súlycsoportodba Lőrincz Tamás, a mai magyar birkózás egyik ikonikus alakja. Elképzelhető vele egy döntő?

– Igen, annál is inkább, mert a mostani 75 kg-os mezőny nagyjából majd megegyezik a 77 kg-os mezőnnyel. Bár azért múlik az idő, nála már a kor is számít. Ennek ellenére nagyon jól sikerült neki ez az év, hiszen új súlycsoportjában két bronzérmet szerzett. Le a kalappal előtte, gratulálok neki! Kiváló birkózó, technikásabb, mint én, de én ezt az erőmmel meg a mentális erőmmel tudom kompenzálni.

Mennyire változtat a dolgokon az, hogy immár testvéred, Máté a szobatársad?

– Jó volt Davorral is, jó Mátéval is. Máté is motivál, de másképpen. Neki nincs akkora tapasztalata, mint Štefaneknek, de ő inkább lelkileg segít. Most mindketten ott voltak, s nagy dolog volt, hogy egy olimpiai bajnok segít a bemelegítésen. Ez mindenkinek adna egy pluszt, Máté pedig a fogyás során volt velem, meg a meccseken. Lehet, hogy ezért nem sikerült neki olyan jól a kedd, bár még tapasztalatlan, kicsit görcsösen birkózott. Neki jobban megfelelt volna a későbbi dél-koreai bajnok, de a következő nagyversenyén biztos jobb lesz.

A folytatásban lesznek a ligák, te a Bundesligában is fellépsz. Hogy fog kinézni az ősz?

– Holnapután már indulok is Németországba. Nem olyan a szerződésem, de szeretnék ottmaradni 5-6 hetet. Felesleges utaznom, abban fáradnék ki, mert Zentán nincs repülőtér. Megszoktam már, hogy nem vagyok otthon, meg anyuéknak sem csinálom a felesleges költségeket.

Nem tudom, láttad-e a díjátadásról szóló felvételeket. A himnusz alatt olyan arcod volt, mintha húsz év után végre megnyugodtál volna.

– Nem lehet leírni azt az érzést, hogy te vagy a legjobb egy ilyen szintű versenyen. Nagyon boldog voltam, sokat nevettem, csak a hajamat nem volt időm megigazítani a fényképezkedésre.

A kolléganőim azt kérték, a Tarka Világ címoldalára is csináljak veled valamit. Nem tudták elhinni, hogy te reggeltől estig edzel, nem nagyon jársz ki szórakozni, nem főzőcskézel otthon.

– Valóban nincs szabadidőm, azt a picit meg a barátokkal töltöm, Szabadkán megdajkálom Davor kisfiát, mert én leszek a keresztapja. Ezzel töltöm az időmet, meg szeretek utazni...