2024. július 30., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

Zidane nem aggódik, Heynckes koncentrál

Két óriás csap össze Münchenben
A Bayern játékosai Jupp Heynckes mester intelmeit hallgatják (Fotó: Beta/AP)

A Bayern játékosai Jupp Heynckes mester intelmeit hallgatják (Fotó: Beta/AP)

Optimistán várja a ma esti (20.45), Bayern München elleni BL-összecsapást Zinédine Zidane, a királyi gárda francia sztáredzője, aki történelmi tettre készül csapatával, hiszen a tavalyi címvédést felülmúlva, sorozatban harmadik BL-sikerére tör. A trófea felé vezető úton a Juventus után az elődöntőben újabb európai gigász áll a 12-szeres BL-győztes csapat útjába: a Jupp Heynckes irányította német rekordbajnok Bayern. Pikáns oldala a küzdelemnek, hogy a veterán edző 1998-ban épp a madridiakkal emelhette magasba a legértékesebb európai serleget, 2013-ban pedig egy korábbi müncheni periódusát koronázta meg a BL-trófeával.

Az Európa Labdarúgó-szövetség (UEFA) statisztikái szerint a két együttes 24 alkalommal találkozott már egymással, az eddigi mérleg rendkívül kiegyenlített. A győzelmek aránya 11:11 (2 döntetlen), a gólarány pedig 37:36 a spanyolok javára. Legutóbb az előző BL-szezon negyeddöntőjében találkoztak, ahol a Real hosszabbítás után 6:3-as összesítéssel lépett az elődöntőbe.

Heynckes mester több kulcsemberére sem számíthat az Allianz Arénában, a hosszú hónapok óta kidőlt Manuel Neuer mellett Arturo Vidal és Kingsley Coman sem lesz bevethető állapotban, ahogy az már a hétvégi, Hannover elleni bajnokin is látszott – ezen egyébként 3:0-s sikerrel melegítettek a bajorok az európai porondra. A karakteres vezető a hétvégén egyértelművé tette, a szezon legfontosabb két mérkőzésére készülnek a Blancók ellen: „Csak a Real Madrid jár az eszünkben. Létfontosságú lesz, hogy végig koncentráltak tudjunk maradni” – figyelmeztetett a céltudatos Heynckes, akiről a szezon elején fel sem tételezték, hogy képes lesz egészen eddig vezetni csapatát a BL-ben.

Zinédine Zidane, a madridiak trénere arra hívta fel a figyelmet, nem alapozhatnak egyedül Cristiano Ronaldo teljesítményére a Bayern ellen. „Mindkét oldalon több játékos lesz, aki eldöntheti a meccseket” – vette le a terhet az idei kiírásban már 15 találatnál járó portugál válláról Zidane, aki arra is kitért, egyáltalán nem aggódik, amiért az utóbbi néhány meccsükön akadoztak a gólszerzéssel. „Rengeteg helyzetet dolgozunk ki, úgyhogy nem aggódom emiatt. Optimistán tekintünk előre, a jó dolgokra fókuszálunk” – mondta nyugodtan a francia.

Robert Lewandowski, a Bayern lengyel gólzsákja szerint a címvédő Real számít esélyesnek, de a továbbjutásnál nem feltétlenül a papírforma érvényesül. „Ha a saját játékunkat tudjuk játszani, a madridiak gondban lehetnek” – mondta a lengyel.
Cristinao Ronaldót dicsérte
Jérome Boateng, a Bayern védőkiválósága, aki a világ legkomplettebb támadójának nevezte a portugált. „Jobbal, ballal és fejjel is tökéletes, olyan az ellenfél kapuja előtt, mint egy gép” – méltatta leendő közvetlen ellenfelét a bekk, aki ugyanakkor hozzátette, nem lesz elegendő csak a világsztárt semlegesíteniük. A túloldalon egy másik védő, Dani Carvajal sem fukarkodott a dicséretekkel – a válogatott játékos elsősorban Robben, Ribéry és Lewandowsi rohamaitól tarthat saját elmondása szerint.