2024. július 29., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

Puskás-játékos a Puskás-díjért?

Hegedűs János 60 méterről lőtt gólt a veretlenségét elveszítő, de listavezető Fradinak egy hete

Meglepő és váratlan vereséget szenvedett az OTP Bank Liga múlt szombati fordulójában a Ferencváros, amely listavezetőként és veretlenként utazott el Felcsútra, és ott 1:0-ra kikapott a Puskás Akadémiától. Nem is akármilyen góllal: Hegedűs János a saját térfeléről végezhetett el szabadrúgást, és miután látta, hogy Dibusz Dénes kint áll a kapuból, 60 méterről a hálóba ívelt. Talán túlzás, hogy a klub honlapja már a jövő évi Puskás-díj várományosaként üdvözölte játékosát, de végül is miért ne nyerhetné meg azt egy Puskás-játékos? A csapat szombaton bebizonyíthatja, hogy képes az idegenbeli bravúrra is, eddigi győzelmeit ugyanis kizárólag a Pancho Arénában aratta. Márpedig Debrecenben története során még sohasem tudott győzni.

A Fradi ezzel első bajnoki vereségét szenvedte el a 2018/19-es idényben, de így is négypontos előnnyel áll a tabella élén. Szombaton Diósgyőrben játszik, és szeretne azonnal javítani a felcsúti kisiklás után. Szerhij Rebrov szerint miután a hazaiak egy szokatlan góllal megszerezték a vezetést, tíz emberrel védekeztek, kontrákra játszottak, és ez megoldhatatlan feladatot jelentett csapatának. „Nehéz így játszani, hogy az ellenfél végig csak védekezik, hasonlót láthatunk például a Manchester Citynél is. Ha megkérdeznek a meccs előtt, hogy hogyan kellene játszanunk, akkor azt mondom, hogy így, azaz sok helyzetet kialakítva. Csak ez hiába volt meg, sajnos nem sikerült gólt lőni.”

A diósgyőriek 11 forduló alatt mindössze hat pontot gyűjtve az utolsó előtti helyen szerénykednek. Egyetlen győzelmüket az új stadionban aratták, de nem lehetnek túl büszkék arra, hogy két hónapja a jelenleg sereghajtó Haladást verték meg csupán. De azért nem is megoldhatatlan a feladat, a tavasszal szintén vergődő borsodiak márciusban 2:1-re nyertek a jóval esélyesebb fővárosi zöld-fehérek ellen.

A címvédő Vidi egy hete Szombathelyen begyűjtötte a három pontot, ezzel úgy is harmadik a tabellán, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. „Szinte végig irányítani tudtuk a mérkőzést, azt játszottuk, amire készültünk. Ahogyan a mérkőzés előtt is mondtuk, fegyelmezetten, végig koncentrálva kell játszanunk, ezt sikerült majdnem végig megvalósítanunk. Ne feledjük, ez csak egy hosszú sorozat első állomása volt, a csütörtöki, görögországi Európa-liga-mérkőzés után szombaton már négy-öt órás buszozás vár ránk Kisvárda felé” – nyilatkozta Marko Nikolić, a Vidi szerb edzője. A Kisvárda sorozatban harmadszor bukott el (ezúttal otthon a Mezőkövesdtől kapott ki), így nincs könnyű helyzetben pályaválasztóként.

A második helyezett Budapest Honvéd legutóbb döntetlent játszott az MTK-val, szombaton a sereghajtó Haladás ellen csak a győzelem lehet elfogadható eredmény. Az otthon veretlen Paks a Mezőkövesdet látja vendégül, és szeretne visszavágni a júliusi, idegenbeli 3:1-es vereségért Az MTK az Újpestet fogadja, és ugyan a tabella szerint középcsapatnak számítanak, elképzelhető, hogy ez a csata adja majd a forduló rangadóját.

A 12. forduló programja

Október 27., szombat: MTK–Újpest (14.30), Debrecen–Puskás Akadémia (17 óra), Diósgyőr–Ferencváros (17 óra), Haladás–Honvéd (17 óra), Paks–Mezőkövesd (17 óra).

Október 28., vasárnap: Kisvárda–Vidi (17 óra).