2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Bírói hiba és Katai kellett a Zvezda máltai sikeréhez

A Crvena zvezda együttese két teljesen különböző félidőt játszott Máltán, a BL második selejtezőkörének Valletta elleni első meccsén. Az első játékrész csak azért nem lett valóságos rémálom, mert az Alexandar Harkam vezette osztrák játékvezetői stáb les miatt tévesen nem adta meg Federico Falcone második gólját – a hazaiak olasz támadója a 15. percben remekbe szabott találattal szerzett vezetést a Vallettának, majd a 34. minutumban is látványos gólt lőtt, de utóbbit a Zvezda legnagyobb örömére megsemmisítették. Így csak egygólos hátránnyal vonult a szünetre az ezúttal szürkében játszó piros-fehér alakulat, és kapóra jött az is Miodrag Božović csapatának, hogy Falcone lesérült még a 42. percben, nélküle pedig kevésbé voltak veszélyesek a máltaiak. A második játékrészben aztán meg is rázta magát a Zvezda, Aleksandar Katai vette hátára a csapatot, a 66. percben egy gyönyörű átemeléssel egyenlített, tíz perccel később pedig megszökött a bal szélen, az ötös vonalára küldött erős beadásából Predrag Sikimić fordított.

A Zvezda nem állt hadilábon a szerencsével, sokáig vesztésre állt, bírói segítségre is szüksége volt, hogy ne kerüljön még nagyobb hátrányba, ráadásul végül még fordítania is sikerült. Nagyon elégedettek lehetnek a belgrádi klubban, fél lábbal már a selejtezők harmadik körében érezhetik magukat. „Elég megszeppenve kezdtünk, az első húsz percben nem játszottunk jól. Azokban a pillanatokban kaptuk a gólt is, éreztünk talán egy kis nyomást az európai szereplésre való hosszú várakozás miatt. Mindenesetre a meccs nagy részében irányítottunk, mi voltunk a jobb csapat, és megérdemelten diadalmaskodtunk” – értékelt a mérkőzés után a Zvezda szakvezetője.

A régi nagy riválisnál magabiztosabban, de szintén 2:1-re nyert Szkopjéban a zágrábi Dinamo, a 2. selejtezőkör első játéknapjának legnagyobb negatív meglepetését pedig a skót Celtic szolgáltatta, amely 1:0-ra kikapott Gibraltáron, a Lincoln Red Imps vendégeként. Említést érdemel még, hogy a varsói Legia a magyar válogatott zentai csatár, Nemanja Nikolić góljának köszönhetően játszott 1:1-et Mostarban.