2024. augusztus 1., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

A Rapid oldhatja meg a Fradi helyzetét

A bécsi futballcsapat szívesen látná a kispadon Thomas Dollt

Semmit sem változott a helyzet az egy hónappal korábbi válogatottszünethez képest, a magyar OTP Bank Liga élén továbbra is a Vasas labdarúgócsapata áll. Az angyalföldiek a legutóbbi öt bajnokijukon nem szenvedtek vereséget, és bár az utolsó két összecsapáson a Videoton (1:1) és az Újpest (2:2) ellen csupán döntetlenre futotta, így is hárompontos előnnyel vezetnek a fehérváriak előtt.

A török csatár, Mahir Sağlık szerint a siker titka, hogy a fiatal csapatnak van tartása, és a morálja a helyén van. „A válogatottszünet előtt fontos volt, hogy ne szenvedjünk vereséget, mert így nem azzal a gondolattal tölti a csapat ezt az időszakot. Dolgozni fogunk tovább a következő két hétben, és a következő, Ferencváros elleni mérkőzésre mentálisan és fizikailag is fel fogunk készülni” – mondta.

Az a csata a Fradinak is fontos lesz, hiszen a zöld-fehérek a tavalyi diadalmenet után idén többször botlottak. Múlt szombaton például hazai közönség előtt a Paks ellen: a Tolna megyei csapat a kilencedik fővárosi mérkőzésen először tudott nyerni (1:2). A Fradi pályaválasztóként a legtöbb gólt kapta eddig az idény során, 15-öt, tavaly az előző idényben az összes, 17 hazai bajnokin csak 14-szer rezdült meg a hálója.

A vezetőség ezúttal nem hallatta hangját, de egyre inkább érződik, hogy Thomas Doll nem tud újítani, így más megoldásra lenne szükség. Lehet, még kapóra is jön a Rapid Wien tapogatózása, a bécsi zöld-fehéreknél ugyanis 14 forduló után menesztették Mike Büskens edzőt és Andreas Müller sportigazgatót, utódjelöltként pedig felmerült Doll neve is. Osztrák lapok szerint Damir Canadi (Rheindorf Altach) és a klub korábbi válogatott játékosa, Dietmar Kühbauer mellett az amerikai válogatottnál pályaedzőként dolgozó 103-szoros válogatott Andreas Herzog, illetve Doll is esélyes. Márpedig ezzel a Fradi is két legyet üthetne egy csapásra: megúszna egy kínos edzőváltást (és azt lehetne mondani, hogy a Rapid jó ajánlattal rukkolt elő), és egy új edző talán kicsit felrázná a társaságot.

A második helyen a Videoton áll, amely könnyedén legyőzte Felcsúton az újonc Gyirmótot. A párharc érdekessége, hogy az eddigi öt, egymás elleni tétmérkőzés mindegyikén négy gólig jutott a fehérvári csapat. Az első, 2006-os magyarkupa-mérkőzés még meglepő 5:4-es gyirmóti sikert hozott, azóta azonban jelentős a Vidi-dominancia: 2011-ben a ligakupában két 4:2-es győzelmet aratott, augusztus után pedig most is 4:0-ra nyert.

A Debrecen ismét elszalasztotta a győzelmet, ezúttal hiába játszott nagy fölényben a Mezőkövesd elleni bajnokin, gól nélküli döntetlennel zárult a találkozó. „Én még olyat nem láttam, hogy az ellenfél játékosai az ötödik perctől időt húznak” – panaszkodott a DVSC csapatkapitánya, Szakály Péter.

A Haladás 1:1-es döntetlent ért el az MTK-val, a Diósgyőr pedig – mivel 2:0-ra kikapott a Budapest Honvéd otthonában – az utolsó helyen maradt. Ahogy a Borsod Online fogalmazott, a kedvencek „utolsó helyezetthez illő játékkal maradtak alul”. Diósgyőrben egyébként már elkezdték a régi stadion bontását, az otthon nélkül maradt csapat a tervek szerint mostantól Mezőkövesden játssza majd a hazai mérkőzéseket. Kivéve, ha ütközés van a két együttes programjában, mint például a jövő héten: a Mezőkövesd a Videotonnal meccsel majd saját pályáján, a DVTK pedig valószínűleg nem Nyíregyházán, hanem Debrecenben fogadja a Haladást.