2024. augusztus 1., csütörtök
LABDARÚGÁS – VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

Szerencsés pontmentés

D csoport

Cardiff: Wales–Szerbia 1:1 (1:0)

Cardiff City Stadion, 33 ezer néző, vezette: Alberto Undiano Mallenco (Spanyolország). Góllövők: Bale a 31., illetve Mitrović a 86. percben.

Wales: Hennessey, Taylor, Williams, Chester, Gunter, Ramsey, Ledley (Edwards), Allen, Bale, Robson-Kanu (Lawrence), Vokes.

Szerbia: Stojković, Ivanović, Maksimović, Nastasić, Rukavina, Matić, Milivojević, Obradović, Kostić (Katai), Tadić, Mitrović (Gudelj).

Noha közel járt hozzá, Wales ezúttal sem tudta legyőzni a szerb válogatottat. Az első fél órában kiegyenlített játék folyt, igazi gólhelyzeteket nem alakítottak ki a csapatok, inkább távoli lövésekkel próbálkoztak. Egy ártalmatlannak tűnő szituációban Matija Nastasić labdát veszített, s a szemfüles Hal Robson Kanu a játékszert azonnal Gareth Bale-nek passzolta, aki tizenhat méterről a kapuba talált. Két perccel később egy veszélyes walesi támadás majdnem meghozta a második gólt is, Robson Kanu fejese azonban ha kevéssel, is de célt tévesztett. Rövidesen alkalom adódott az egyenlítésre, de Dušan Tadić szabadrúgásáról Nikola Maksimović lemaradt. A továbbiakban a kedélyeket Joe Ledley szabálytalansága borzolta, melynek következtében Tadićnak eleredt az orra vére. Az első félidő végén még Nemanja Matić lőtt kapura, 18 méteres löketét a hazai kapus bravúrosan a kapu fölé tolta. A második félidő elején Bale próbálkozott 30 méterről bevenni Vladimir Stojković kapuját, de a hálóőr a helyén volt. Ezt követően kissé ellaposodott a találkozó, a walesieknek ez tökéletesen megfelelt, a vendégek pedig sokáig nem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani. A hajrában a hazaiak hirtelen ritmust váltottak, Aaron Ramsey nagyszerű labdát adott Bale-nek, aki a jobb kapufát találta el. Óriási lehetőség volt ez arra, hogy a hazai csapat lezárja a találkozót, de a kimaradt helyzet gyorsan megbosszulta magát. A következő támadásból ugyanis Szerbia kiegyenlített. Antonio Rukavina beadására remekül érkezett Aleksanadar Mitrović, s közelről a hálóba fejelt. A továbbiakban az eredmény nem változott, így Tadićék egy ponttal térhettek haza.

Slavoljub Muslin szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott a találkozó után: „Nem lehetek mérges a játékosokra. Matija mindent kiadott magából, de a hibákat ki kell majd javítanunk. Azt hiszem, Tadić eltörte az orrát, de láthatták, ennek ellenére hogyan játszott. Tudtam, hogy a csoportunkban végig bizonytalan lesz a továbbjutás. Én büszke vagyok a válogatottra és arra a játékra, amit Cardiffban mutattak. Gratulálok a fiúknak, s köszönöm a szurkolóknak a támogatást. A fiúk megmutatták, hogy a végsőkig tudnak küzdeni. Jobbak voltunk, többet volt nálunk a labda, s tulajdonképpen mi lőttük be saját magunknak a walesi gólt. Bár győzni jöttünk, annak figyelembevételével, hogyan alakult a találkozó, elégedett vagyok.”

A csoport másik mérkőzésén Írország Ausztria vendégeként szerzett három értékes pontot. A mindent eldöntő gólt James McClean szerezte a második félidő elején. Győzelmükkel az írek a táblázat élére álltak. A Grúzia–Moldova találkozó döntetlennel zárult, így a vendégcsapat is megszerezte első pontját a selejtezőküzdelmekben.

A 4. forduló: Wales–Szerbia 1:1, Ausztria–Írország 0:1, Grúzia–Moldova 1:1.

1. Írország

4

3

1

0

7:3

10

2. Szerbia

4

2

2

0

9:5

8

3. Wales

4

1

3

0

8:4

6

4. Ausztria

4

1

1

2

6:7

4

5. Grúzia

4

0

2

2

3:5

2

6. Moldova

4

0

1

3

2:11

1

A következő forduló (2017. március 24-én): Írország–Wales, Grúzia–Szerbia, Ausztria–Moldova.

B csoport

Budapest: Magyarország–Andorra 4:0 (2:0)

Groupama Aréna, 20 ezer néző, vezette: Christos Nicolaides (Ciprus). Góllövők: Gera a 33., Lang a 43., Gyurcsó a 73., Szalai a 88. percben.

Magyarország: Gulácsi, Lang, Korhut, Dzsudzsák, Nagy, Szalai, Gera (Böde), Kleinheisler (Stieber), Gyurcsó (Németh), Guzmics, Bese.

Andorra: Gómes, Rubio, Vales, San Nicolás, Vieira, Pujol (Sánchez), Garcia, Llovera, Rodríguez (Moreira), C. Martinez (A. Martinez), Alaez.

Amennyiben a magyar válogatott életben akarta tartani világbajnoki álmait, kötelezően le kellett győznie hazai pályán Andorrát. A feladat cseppet sem tűnt nehéznek, a tét nagysága azonban igencsak benne lehetett a lábakban, hiszen az első fél órában több bosszantó hibát is vétettek a magyar játékosok. Idővel aztán csak megnyugodtak a kedélyek. Már Szalai Ádám lövésénél is csak az utolsó pillanatban tudtak menteni az andorraiak, majd a 33. percben Dzsudzsák Balázs beadásából Gera Zoltán megszerezte a hőn áhított vezető találatot. Több kimaradt lehetőség után a félidő végén ismét Dzsudzsák villant, s ezúttal Lang Ádámnak osztott ki egy gólpasszt. A folytatásban továbbra is nagy fölényben játszott a magyar válogatott, a 73. percben Gera mesteri labdát adott Gyurcsó Ádámnak, akinek nem volt nehéz góllal befejezni az akciót. A hajrában Szalai sarokkal szerzett góljának örülhetett a nagyérdemű. Így, bár a gépezet nehezen indult be, összességében elmondható, Geráék magabiztos győzelmet arattak a miniállam felett.

Svájc a várakozásoknak megfelelően hazai pályán legyőzte a Feröer szigeteket, s továbbra is hibátlan mutatóval vezeti a csoportot.

A 4. forduló: Svájc–Feröer szigetek 2:0, Magyarország–Andorra 4:0, Portugália–Lettország 4:1.

1. Svájc

4

4

0

0

9:3

12

2. Portugália

4

3

0

1

16:3

9

3. Magyarország

4

2

1

1

8:3

7

4. Feröer szigetek

4

1

1

2

2:8

4

5. Lettország

4

1

0

3

2:8

3

6. Andorra

4

0

0

4

1:13

0

A következő forduló (2017. március 25-én): Portugália–Magyarország, Svájc–Lettország, Andorra–Feröer szigetek.

A csoport

Az A csoport péntek esti nyitómérkőzésén Emil Forsberg alaposan ráijesztett a Saint-Denis közönségére, ugyanis a második félidő elején trükkös szabadrúgásával Svédország megszerezte a vezetést. A franciák riadalma nem tartott sokáig, ugyanis Paul Pogba néhány perccel később kiegyenlített. A szurkolók azonban teljesen csak akkor nyugodtak meg, mikor Dimitri Payet egy kapu előtti kavarodást követően a vezetést is megszerezte a vendéglátónak. További gól nem esett, így győzelmüknek köszönhetően Pogbáék immár pontelőnnyel állnak csoportjuk élén.

A svédek vereségének a franciák mellett a hollandok örülnek legjobban. A tulipánosok ugyanis, a vártnál sokkal szorosabb találkozón ugyan, de csak legyőzték Luxemburgot, s ezzel jobb gólarányuknak köszönhetően a második helyre léptek fel. A továbbjutásról nem mondott le a bolgár válogatott sem, amely hazai pályán győzte le a fehéroroszokat.

A 4. forduló: Franciaország–Svédország 2:1, Luxemburg–Hollandia 1:3, Bulgária–Fehéroroszország 1:0.

1. Franciaország

4

3

1

0

7:2

10

2. Hollandia

4

2

1

1

8:4

7

3. Svédország

4

2

1

1

6:3

7

4. Bulgária

4

2

0

2

6:10

6

5. Fehéroroszország

4

0

2

2

2:6

2

6. Luxemburg

4

0

1

3

5:9

1

A következő forduló (2017. március 25-én): Luxemburg–Franciaország, Svédország–Fehéroroszország, Bulgária–Hollandia.

C csoport

A várakozásoknak megfelelően igazi gólzáport hozott a C csoportban a San Marino–Németország találkozó, melyen Sami Khedira már az első percekben megszerezte a vezetést a világbajnoknak. A találkozó hőse azonban nem ő volt, hanem Serge Gnabru, aki első válogatottmérkőzésén mesterhármast ért el. Érdekesség, hogy a németeknél ezt megelőzően legutóbb 1976-ban Dieter Müller mutatkozott be triplával a válogatottban. A miniállam megsemmisítő vereségéhez még a hazaiak is hozzájárultak, hiszen a találkozó végén Mattia Stefanelli a saját kapujába talált be.

Az eddigi három találkozójukon gólt sem kapó azerbajdzsániak Észak-Írországban szaladtak bele egy hatalmas pofonba, a csehek pedig a norvégok legyőzésével megszerezték első győzelmüket a selejtezőcsoportban.

A 4. forduló: San Marino–Németország 0:8, Észak-Írország–Azerbajdzsán 4:0, Csehország–Norvégia 2:1.

1. Németország

4

4

0

0

16:0

12

2. Észak-Írország

4

2

1

1

8:2

7

3. Azerbajdzsán

4

2

1

1

2:4

7

4. Csehország

4

1

2

1

2:4

5

5. Norvégia

4

1

0

3

5:7

3

6. San Marino

4

0

0

4

1:17

0

A következő forduló (2017. március 26-án): Azerbajdzsán–Németország, Észak-Írország–Norvégia, San Marino–Csehország.

E csoport

Nem mindennapi izgalmakra került sor az Örményország–Montenegró találkozón. Az első félidőben egyértelműen déli szomszédaink voltak jobbak, az első fél órában is több helyzetet alakítottak ki, majd a játékrész hajrájában már úgy tűnt, hogy el is döntötték a találkozót, hiszen Damir Kojašević és Stevan Jovetić is betalált az örmény kapuba. A második félidőben azonban megfordult a játék képe, előbb Artak Grigorjan szépített – igaz, ehhez kellett a montenegrói kapus hibája is –, majd Varazdat Harojan kiegyenlített. A bírói hosszabbításban ráadásul Gevorg Kazarjan 25 méteres bombájával megszerezte a győztes gólt is az addig pont nélküli örményeknek.

Sokba került a montenegróiaknak a már megnyert mérkőzés elügyetlenkedése, ugyanis a lengyelek Romániában arattak magabiztos győzelmet, s ezzel a csoport élére álltak. A román szurkolók elég nehezen viselték el kedvenceik vereségét, s tűzbe hozták az egész stadiont. Az első félidőben a vendég szurkolókat célozták meg pirotechnikai eszközökkel, a második félidőben pedig Robert Lewandowskit, aki, miután felrobbant mellette egy petárda, összeesett, de rövidesen kiderült, az ijedségen kívül nagyobb baja nem esett, s később nemes bosszút állt, két góllal vette ki a részét csapata győzelméből.

A 4. forduló: Románia–Lengyelország 0:3, Örményország–Montenegró 3:2, Dánia–Kazahsztán 4:1.

1. Lengyelország

4

3

1

0

10:5

10

2. Montenegró

4

2

1

1

9:4

7

3. Dánia

4

2

0

2

7:5

6

4. Románia

4

1

2

1

6:4

5

5. Örményország

4

1

0

3

4:10

3

6. Kazahsztán

4

0

2

2

3:11

2

A következő forduló (2017. március 26-án): Montenegró–Lengyelország, Románia–Dánia, Örményország–Kazahsztán.

F csoport

Nagy érdeklődés előzte meg az F csoportban az Anglia–Skócia találkozót, amelyet a házigazdák három fejes góllal nyertek meg. Az eredmény kissé csalóka, hiszen a skótok az első félidőben jól játszottak, s Daniel Sturridge találatát követően bőven volt lehetőségük az egyenlítésre. A második félidő elején Adam Lallana gyors gólja érezhetően megfogta a vendégeket, s miután Gary Cahil is betalált, feladták a találkozót.

A csoport másik találkozóján a szlovákok megsemmisítő vereséget mértek a litvánokra, s ezzel jelezték, nem tettek le a csoport második helyének a megszerzéséről. A szlovénok ugyanakkor igencsak megszenvedtek Máltán a három pontért, az egyetlen találatot Benjamin Verbič szerezte.

A 4. forduló: Anglia–Skócia 3:0, Málta–Szlovénia 0:1, Szlovákia–Litvánia 4:0.

1. Anglia

4

3

1

0

6:0

10

2. Szlovénia

4

2

2

0

4:2

8

3. Szlovákia

4

2

0

2

7:2

6

4. Litvánia

4

1

2

1

5:7

5

5. Skócia

4

1

1

2

6:8

4

6. Málta

4

0

0

4

1:10

0

A következő forduló (2017. március 26-án): Anglia–Litvánia, Skócia–Szlovénia, Málta–Szlovákia.

G csoport

A G csoportban Darko Velkovszki öngóljával szereztek vezetést a spanyolok Macedónia ellen. Igaz, Velkovszkinak esélye volt a spanyol kapuba is betalálni, fejesét azonban David de Gea védeni tudta. A második félidőben Vitolo növelte tovább a spanyolok előnyét, majd a hajrában Nacho Monreal és Artiz Aduriz találataikkal egy percen belül végleg eldöntötték a találkozót.

Az olaszok már az első félidőben négy gólt lőve lezárták a Liechtenstein elleni találkozót. Andrea Belotti kétszer, Ciro Immobile és Antonio Candreva egy-egy alkalommal talált be a miniállam kapujába. A második játékrészben az olaszok már nem törekedtek újabb gólszerzésre, így az eredmény nem változott. Az Albánia–Izrael összecsapást a házigazdák 9 emberrel fejezték be, hiszen Berat Djimsitit és Etrit Berishát is kiállította a játékvezető. Az izraeliek nem zavartatták magukat, s a megtizedelt albánokat könnyedén győzték le.

A 4. forduló: Spanyolország–Macedónia 4:0, Liechtenstein–Olaszország 0:4, Albánia–Izrael 0:3.

1. Spanyolország

4

3

1

0

15:1

10

2. Olaszország

4

3

1

0

11:4

10

3. Izrael

4

3

0

1

8:5

9

4. Albánia

4

2

0

2

4:6

6

5. Macedónia

4

0

0

4

4:11

0

6. Liechtenstein

4

0

0

4

1:16

0

A következő forduló (2017. március 24-én): Spanyolország–Izrael, Olaszország–Albánia, Liechtenstein–Macedónia.

H csoport

A csoportban lapzártáig egyedül a Ciprus–Gibraltár találkozó fejeződött be, a gólzáporos találkozón a szigetországiak megszerezték első győzelmüket, s ezzel pontszámban beérték a Belgiumban vendégszereplő észteket.

A 4. forduló: Ciprus–Gibraltár 3:1, a Belgium–Észtország és a Görögország–Bosznia-Hercegovina találkozó lapzárta után ért véget.

1. Belgium

3

3

0

0

13:0

9

2. Görögország

3

3

0

0

8:1

9

3. Bosznia-Hercegovina

3

2

0

1

7:4

6

4. Észtország

3

1

0

2

4:7

3

5. Ciprus

4

1

0

3

3:8

3

6. Gibraltár

4

0

0

4

2:17

0

A következő forduló (2017. március 25-én): Belgium–Görögország, Ciprus–Észtország, Bosznia-Hercegovina–Gibraltár.

I csoport

Az I csoportban kevés izgalmat hozott a Horvátország–Izland találkozó. A vendéglátó Marcelo Brozovićnak köszönhetően korán megszerezte a vezetést. A vendégek játékáról sokat elmond, hogy az egész mérkőzésen nem volt kaput eltaláló lövésük. A bírói ráadásban Brozović ismét betalált, s ezzel végleg eldöntötte az összecsapást. Győzelmüknek köszönhetően a horvátok pontelőnnyel állnak csoportjuk élén.

Némi meglepetésre a Törökország–Koszovó mérkőzés első félideje gól nélküli döntetlennel ért véget. A második játékrészre összekapták magukat a törökök, s Byak Yilmaz és Volkan Sen góljaival végül hozták a kötelező három pontot. Ukrajna Artem Kravev korai találatával legyőzte Finnországot, s feljött a táblázat második helyére.

A 4. forduló: Horvátország–Izland 2:0, Ukrajna–Finnország 1:0, Törökország–Koszovó 2:0.

1. Horvátország

4

3

1

0

10:1

10

2. Ukrajna

4

2

2

0

7:3

8

3. Izland

4

2

1

1

6:5

7

4. Törökország

4

1

2

1

5:5

5

5. Finnország

4

0

1

3

3:6

1

6. Koszovó

4

0

1

3

1:12

1

A következő forduló (2017. március 24-én): Horvátország–Ukrajna, Koszovó–Izrael, Törökország–Finnország.

U21

Kétgólos előny a visszavágóra

Szerbia U21-es válogatottja pénteken Belgrádban 2:0 arányban felülmúlta Norvégiát az Európa-bajnoki selejtező első mérkőzésén. A hazaiak a találkozó nagy részében fölényben voltak, s Uroš Đurđević találatával már a 6. percben vezetést szereztek. Bár a norvégoknak is volt néhány ígéretes lehetőségük az egyenlítésre, azok kimaradtak. A második félidőben Andrija Živković beadásába Christopher Haraldseid olyan szerencsétlenül ért bele, hogy róla a saját kapujába vágódott a labda. Több gól nem esett a találkozón, így Tomislav Sivić csapata kedvező helyzetből várhatja a keddi visszavágót.