2024. augusztus 1., csütörtök

Kassai Viktor történelmi szerepet vállalt

Először alkalmazták éles helyzetben a videobírót

Szerdán tartották meg az idei klubvilágbajnokság első elődöntőjét a kolumbiai Atletico Nacional és a japán Kasima között. A mérkőzést a Nacional nagy mezőnyfölénye ellenére a Kasima nyerte meg 3:0-s végeredménnyel, a találkozó azonban nem emiatt marad emlékezetes.

A találkozót a magyar Kassai Viktor vezette, aki a 30. percben futballtörténelmi szerepet vállalt, amikor a Nacional középhátvédje, Orlando Berrio egy Kasima-beívelésnél kihúzta a támadó Daigo Nishi lábát. Kassai, nem látván a szabálytalanságot, először továbbengedte a játékot, majd a fülére szóltak, hogy újra meg kellene nézni a gyanús esetet. A magyar játékvezető ezután a pálya szélén álló berendezéshez futott, ahol rövid elemzés után befújta a – később értékesített – büntetőt a Kasima javára.

Hosszú vita érhet véget azzal, hogy a nemzetközi szövetség először tesztelte a klub-vb-n a videóbírót (VAR – Video Assistant Referee). A közvélemény szemmel láthatóan az eszköz alkalmazása mellett áll ki, ugyanakkor a hagyományokhoz jobban ragaszkodó vezetők és véleményformálók több indokot is említenek a technikai kiegészítő ellen.

Az első és legfontosabb ellenérv a vitákban, hogy a videobíró megszakítaná a játék folytonosságát, illetve elvenné a futball varázsát. Nem szabad eltekinteni ugyanakkor attól, hogy már számos sportágban használják az eszközt, köztük olyan gyors, dinamikus játékokban mint az amerikai futball vagy a jégkorong. Cinikus ellenérvként elhangzik az is, hogy a játékosok túljátszott sérülései általában sokkal több időt rabolnak el a tiszta játékidőből.

A videobírót ellenzők újabb érve, hogy az eszközt csak megfelelő anyagi háttérrel rendelkező csapatok, illetve szövetségek tudnák alkalmazni. A támogatók ezzel szemben kiemelik, hogy épp a legrangosabb eseményeken lenne a legfontosabb használni, azokon a találkozókon pedig nem kérdéses a pénzügyi keret.

Ezzel kapcsolatban áll a nagy mérkőzések elcsalásának kérdése. A gólvonal-technológia ugyan sokat javított a játék, a gól helyes megítélésén, de a videobíró pártján állók gyakran hivatkoznak olyan találkozókra, amelyeken más típusú, nyilvánvaló bírói csalások/tévedések születtek (gondoljunk csak a 2002-es Spanyolország–Dél-Korea vb-negyeddöntőre). A videobíró alkalmazása jelentősen csökkenthetné a (szándékos/szándékolatlan) játékvezetői manipulációt.

A klubvilágbajnokság második elődöntőjét ma játssza a mexikói Club America és a spanyol Real Madrid.