2024. augusztus 1., csütörtök
LABDARÚGÁS

Előtérben a támadófoci

A hajdújárási Vinogradar labdarúgói a 14. helyen zárták a Szabadkai Liga őszi idényét. Öt fordulóval a vége előtt a csapatot Josip Dulić vette át, a Spartacus, a székesfehérvári Videoton és a Siófok korábbi játékosa, akinek vezetésével a csapat egy győzelmet és két döntetlent ért el. Játékos-pályafutását a magyarországi Kelebia csapatában fejezte be, ugyanitt kezdett edzősködni. Tizennégy év után váltott, és a hajdújárási Vinogradarhoz került. A csapatot öt fordulóval az őszi idény vége előtt, a njegoševói Proleter elleni találkozó előtt egy nappal vette át.

Húsz éve nem voltam a szerbiai fociban, így a csapatokat, a mezőnyt sem ismerem túlságosan. Azt tudtam, hogy a csapat két éve bajnok volt, tavaly bronzérmes lett, a játékosok nagy része maradt a klubban, nem értettem, miért nem jönnek az eredmények. A tavalyi idény elején elment két megbízható csatár, majd Dejan Veselinov is megsérült, és e három csatár nélkül a csapat nagyon nehezen tudott játékban továbblépni. Úgy éreztem, hogy a játékosok erőnlétével is problémák merültek fel. A téli alapozásban a játékosok erőnléti állapotán igyekeztünk javítani, valamint a taktikai dolgokban is néhány változást eszközöltünk. Nekik is meg kell szokniuk az én elképzeléseimet, nekem is meg kell őket ismernem. A vezetőség támogatja az elképzeléseimet, a játékosok elfogadták a munkamódszereimet – mondta Dulić.

A csapatot Davidović (njegoševói Proleter), Vojnić Tunić (bácsfeketehegyi Jadran) és Ruski (Tavankút) hagyta el, az érkezők listáján pedig Bojan Kujundžić, Nikola Sovilj, Kristijan Kujundžić (mindhárom Tavankút), Haskó Norbert (visszatért Deszkről), Filip Dulić (Kelebia) és Bojan Ostrogonac szerepel (utóbbi Magyarországról tért haza, korábban játszott a szabadkai Bácska 1901-ben, az adorjáni Tiszában, a magyarkanizsai Potisjéban).

A felkészülést január 29-én kezdte az együttes, hetente három alkalommal edzettek, hétvégenként pedig barátságos mérkőzések szerepeltek a programban. A csapat megmérkőzött a Tavankút (0:1), az Elektrovojvodina (0:0), a Kelebia (3:4), a Đurđin (4:2), a pacséri Bácska (1:6) gárdájával, a bajnoki főpróbát a Horgos 1911 ellen tartották meg vasárnap, melyet Horgoson 3:1-re nyert meg a Vinogradar.

A játékosok 90%-a minden edzésen jelen volt. Elégedett vagyok ezzel, hiszen figyelembe kell venni, hogy a játékosok a foci mellett dolgoznak, aki nem tudott jönni, az is jelentkezett. A hozzáállás példaértékű. Lassan alakul a csapat a tavaszi bajnoki folytatásra. Konkrét helyezést nem tűztünk ki célul. A támadófocit helyezzük előtérbe, minél több pontot szeretnénk szerezni tavasszal, meglátjuk, ez mire lesz elég, mennyit tudunk előrelépni a tabellán. A következő idényben már konkrétabb célokat is megfogalmazhatunk – nyilatkozta Dulić.

A Vinogradar számára a tavaszi idény március 12-én indul Csantavéren. A mérkőzés 15 órakor kezdődik a csantavéri sportközpontban.