2024. augusztus 6., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Leonardo visszatért, Torghelle szakított

Az U21-es válogatott egy Albánia elleni hazai vereséggel sokkolta a szurkolókat

A válogatott amszterdami veresége még hónapokig tartó sokkhatást okozott a magyar labdarúgásnak, a 8:1-es kiütés óta ugyanis mindenki árgus szemekkel figyeli a korosztályos válogatottak eredményeit.

A közvetlen utánpótlást jelentő U21-es csapat egy hatmérkőzéses győzelmi sorozatot követően alaposan leeresztett, és az Európa-bajnoki selejtezők legutóbbi négy mérkőzését simán elveszítette. Már a hazai, Ausztria elleni 2:0-s bukás is felháborította az érzékenyebb szurkolókat, de a spanyolországi 1:0-s zakó után az itthoni, Albániától elszenvedett újabb 2:0-s vereség végképp Róth Antal szövetségi edző ellen irányította a közvéleményt. Ráadásul hétfőn 2:1-es vezetésről 4:2-re kikaptak Ausztriától idegenben is.

De mit tehet erről szegény Róth? A Feyenoord és a Pécs egykori kiváló védője gyakorlatilag tíz éve kirobbanthatatlan a posztjáról (igaz, 2008-ban Pécsen, majd egy év múlva Szombathelyen is dolgozott), de ő csupán egyszerű sakkbábu az MLSZ játékában. Felajánlották neki, elfogadta. Meghosszabbították a szerződését, maradt. Bolond lett volna ellenkezni. Az eddigi eredménye (illetve az eredménytelensége) azonban pont arra jó, hogy a közvéleményt egy külföldi kapitány szerződtetésére hangolják.

Erről persze tesznek a magyar trénerek, hiszen Mészöly Géza úton-útfélen hangoztatja, hogy készen áll a munkára, ha felkérik. Csertői Aurél pedig egyenesen azt mondta, nevetséges volna, ha a magyar edzők nem tudnák, miképpen edz a Barcelona. Lehet, hogy tudják, csak nem követik a példát…

Visszatérve az NB I.-re: az élvonalbeli csapatok az elmúlt szűk két hetet a felkészülésre és a ligakupára fordíthatták. No meg egy kis rendrakásra. A Videoton a legutóbbi öt tétmeccséből hármat elveszített: a bajnokságban otthon a Honvéd (1:2), idegenben a Kaposvár (0:1), majd a ligakupában ismét otthon a Paks ellen (1:4). Hogy miért pont Torghelle Sándor lett a főbűnös, és miért vele bontott szerződést a klub, nem tudni. A magyar válogatott egykori csatára a szezonban öt NB I.-es meccsen 69 percet tölthetett a pályán, azért nem kellene azon csodálkozni, hogy ezalatt nem szerzett gólt. Bár németországi légióskodása során se véletlenül emlegették a lapok Ghelle néven, a Tor (németül gól) szót ugyanis vészes terméketlensége miatt nem szívesen írták le a helyi újságírók.

A listavezetőre vasárnap nagyon nagy meccs vár Diósgyőrben, és bár úgy tűnik, Juhász Roland visszatérhet a csapatba, a combsérüléssel bajlódó Sándor György és Vítor Gomes szereplése kérdéses. A Diósgyőr három győzelem és két döntetlen mellett eddig csak egyszer kapott ki otthon, igaz, éppen legutóbb a Ferencvárostól 4:1-re. A két csapat legutóbb április 7-én mérkőzött egymással, akkor a hazaiak José Luque és Fernando góljaival 2:1-re verték a Vidit.

A Ferencváros Paksra látogat, és a pletykák szerint a mérkőzés akár vízválasztó is lehet Ricardo Moniz számára. A holland szakember állítólag a diósgyőri mérkőzés előtt összekülönbözött Kubatov Gábor elnökkel, és lemondott, de a klubvezetés ezt nem fogadta el. Aztán a legutóbbi, Haladás elleni hazai 0:3 után is felmerült az edzőváltás lehetősége, de a vezetők mégis győzködik magukat, hogy nem kell semmit elsietni. Talán éppen azért, mert új és jobb edzőre nem lenne pénz, és ki tudja, kik távoznának a keretből. A csapat a Tatabányát és a Győrt is legyőzte a ligakupában, és ami jó hír a szurkolóknak, visszatért a pályára Leonardo, aki még májusban szenvedett szárkapocscsonttörést.

A második helyezett Debrecen a Honvéd otthonába látogat, míg a dobogó harmadik helyén álló, jó formában lévő Haladás a Pécset látja vendégül.

A 15. forduló programja

November 22., péntek: Puskás Akadémia–Kecskemét (19 óra)
November 23., szombat: Honvéd–Debrecen (14 óra), Haladás–Pécs (16 óra), Kaposvár–MTK (16 óra), Újpest–Pápa (18 óra), Mezőkövesd–Győr (20 óra)
November 24., vasárnap: Diósgyőr–Videoton (16.30), Paks–Ferencváros (18.30)