2024. augusztus 6., kedd

Mihajlović visszatér Olaszországba

Stojković vagy Tumbaković lehet az új szövetségi kapitány?

A szerbiai labdarúgó-válogatott és az újságírók által összeállított együttes mérkőzése után, amelyet az előbbi 2:0-ra nyert meg, Siniša Mihajlović, a szerb nemzeti együttes szövetségi kapitánya megerősítette azokat a híreket, melyek szerint feláll a kispadról, s a jövőben az olasz Sampdoriát irányítja majd. A 44 éves tréner korábban a Bolognát, a Cataniát és a Fiorentinát vezette.

Búcsúzásul győzelem: Siniša Mihajlović az užicei találkozón irányította utoljára a szerb válogatottat, amely 2:0-ra nyert az újságírók által összeállított együttes ellen (Fotó: Beta)

Búcsúzásul győzelem: Siniša Mihajlović az užicei találkozón irányította utoljára a szerb válogatottat, amely 2:0-ra nyert az újságírók által összeállított együttes ellen (Fotó: Beta)

Mihajlovićnak decemberig van érvényes szerződése a Szerbiai Labdarúgó-szövetséggel (FSS), de az elmúlt hónapokban kijelentette, hogy hajlandó tárgyalni a folytatásról.

Pár napja azonban olyan hírek keltek szárnyra, hogy a Sampdoria edzője lesz, s a hétvégén az olasz tájékoztatási eszközök már azt is megjelentették, hogy szerdán mutatják be Genovában. Ezeket a híreket Mihajlović kedden este megerősítette:

– A pénz nem játszott szerepet abban a döntésben, hogy elfogadtam a Sampdoria ajánlatát. Az FSS vezetőivel folytatott megbeszélések és gondolkodás után úgy határoztam, hogy a Sampdoria edzője leszek. Nagyon szomorú vagyok a távozásom miatt, mert sikerült egy olyan csapatot összeállítani, amely sokat fejlődött, és szép jövő áll előtte. Nem az olasz klub ajánlata miatt döntöttem a távozás mellett, hanem arra alapoztam a döntésemet, hogy az FSS vezetői, Tomislav Karadžić, az elnök és Zoran Laković, a főtitkár, nem tudtak arra semmiféle garanciát adni, hogy a jövőben is maradnak ezen a poszton. Én már korábban is mondtam, csak akkor maradok, ha ők is maradnak. Ők olyan emberek, akiknek hiszek, s ha ők elmennek, akkor nem tudom, kik lesznek helyettük, nem tudom, ők hogyan viselkednek majd – nyilatkozta Mihajlović, aki hozzátette, nem kíván az újságírók kérdéseire válaszolni.

Mihajlović 2012 májusában ült le a szerb labdarúgó-válogatott kispadjára, s a nagy várakozások és ígéretek ellenére nem sikerült kijuttatnia az együttest a 2014-es brazíliai világbajnokságra, mivel a válogatott Belgium és Horvátország mögött az A csoport harmadik helyén végzett. Szerbia végül öt győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel zárta a csoportot, aminek köszönhetően Skóciát, Walest és Macedóniát előzte meg.

A belgrádi sajtó szerint két jelölt van a szerb válogatott szövetségi kapitányi posztjára: az egyik az a Ljubiša Tumbaković, aki az újságírók által összeállított együttes kispadján ült kedden este, s aki egészen a közelmúltig a kínai Wuhan Zall klub trénere volt. A másik jelölt pedig Dragan Stojković – Piksi, aki 2008-tól a japán Nagoya edzője volt, azonban jelenleg ő is munka nélkül van. Mivel a Szerbiai Labdarúgó-szövetségben is változások várhatók, amikre Mihajlović is utalt, így minden bizonnyal december előtt – amikor rendkívüli közgyűlésen derül majd ki, kik vezetik a jövőben az FSS-t – Szerbiának nem lesz új szövetségi kapitánya.