2024. augusztus 6., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

Kieshet a tavalyi döntős

Kis túlzással élet-halál mérkőzés vár a legutóbbi döntős Borussia Dortmundra a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, a vendég Napoli elleni meccs ugyanis a mostani sorozat végét is jelentheti a német csapat számára.

Jürgen Klopp tanítványai az első fordulóban kikaptak Nápolyban, majd hiába nyertek két meccset egymás után, az Arsenal elleni hazai vereség a kiesés szélére sodorta őket. A dortmundiak hat pontjukkal csak harmadikok a BL legerősebb csoportjában, három-három ponttal lemaradva az Arsenal és a Napoli mögött, s a továbbjutásért csak akkor maradnak biztosan versenyben, ha ma győznek. Amennyiben kikapnak Rafa Benítez együttesétől, már az Arsenal Marseille elleni pontszerzésével is kiesnek, a londoniak sikere pedig azt jelentené, hogy a Borussia döntetlennel is búcsúzni kényszerül a legrangosabb európai kupasorozattól.

A német együttes ráadásul nem csupán a négyesben elfoglalt helye miatt van nehéz helyzetben. A múlt hétre ugyanis szinte a komplett védelme elfogyott: Neven Subotić két hete szenvedett keresztszalag-szakadást, míg Matts Hummels és Marcel Schmelzer a múlt kedden, a német válogatott találkozóján sérült meg súlyosan. A felforgatott hátsó alakzat debütálása nem nyugtatta meg a szurkolókat, miután a Bayern München elleni szombati bajnoki rangadón 3:0-ra kikapott a csapat. A Dortmundnak ráadásul mindenképpen támadnia kell kedden, a Napoli pedig éppen a kontratámadásokban a legerősebb, s azok megállítása még Hummelsék számára sem lenne egyszerű feladat. De a csatárok sem remekelnek, a legutóbbi három meccsen csak egy gólt szerzett a BVB. A Borussia mindezek ellenére sincs reménytelen helyzetben, hazai pályán mindenkit képes legyőzni, a Napoli pedig az utóbbi időszakban kifejezetten visszafogottan teljesít. A válogatottszünet előtt a Juventus elleni rangadón sima, 3:0-s vereséget szenvedett, szombaton pedig a vendég Parmától kapott ki 1:0-ra. Benítez problémáit csak növeli, hogy szombaton hiába próbálta meg egyik legjobbját, Marek Hamšíkot pihentetni a BL-re, a második félidő közepén mégis becserélte a szlovák játékost, aki nyolc perc után megsérült, s a Dortmund ellen biztosan nem játszhat majd. A csoportban a főbb kérdések így eldőlhetnek már most, ugyanakkor ha a Dortmund győz, akkor még minden nyílt marad, s az első három hely sorsa az utolsó fordulóban dől el.