2024. augusztus 6., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Sivić csodát tett Diósgyőrben

Nagy változások várhatók a Ferencváros futballcsapatánál a téli szünetben

Véget ért a magyar labdarúgó-bajnokság őszi szezonja, de máris kezdődik a tavaszi, mert a szövetség rettegve a havas, latyakos pályáktól rendszerint előrehoz egy-két fordulót minden szezonban. A 2013/2014-es évadban kettő az előirányzott penzum, így a Debrecen nem igazán ünnepelhette meg az elsőségét féltávnál, máris készülnie kell a következő fordulóra.

Kondás Elemér csapata 3:1-es győzelmet aratott a Bp. Honvéd otthonában, és ezzel az élre ugrott, köszönhetően annak, hogy az addigi listavezető Videoton pontokat veszített Diósgyőrben. A Debrecenre egy kaposvári vendégszereplés vár szombaton, a helyzetet nehezíti, hogy a kulcsemberek közül Zsidai László, Szakály Péter és Lázár Pál sem játszhat, miután mindhárman az ötödik sárgájukat kapták a Bozsik Stadionban.

A Videotonnál nem tudni, mi a baj, de a szurkolók egyre elégedetlenebbek, hiszen Paulo Sousánál legalább lehetett látni valami taktikát, de José Gomesnél ez már nem igazán látszik. Így aztán akadnak játékosok, akik nem fejlődnek, nem véletlenül nyilatkozta Szabics Imre, a Sturm Graz közelmúltban visszavonult csatára Kovács Istvánról, hogy nem érti, miért csak most Diósgyőrben szerezte idénybeli első gólját.

Három éve csak külföldi edzője van. Megkérdezném őket, hogy miért nem fejlődött Kokó a gólszerzésben az elmúlt három évben, mert ez nyilván fejleszthető, bár én csak decemberben kapom majd meg az edzői papírt” – mondta.

De az egykori ferencvárosi csatár a zöld-fehér klubnál sem ért sok mindent, például azt, hogy Ricardo Moniz mennyire végez jó munkát. „Csak egy dolog számít, hogy mennyire sikeres a Fradinál. A szezon előtt kijelentették, hogy bajnokok akarnak lenni, és úgy néz ki, hogy nem eredményes a Ferencváros. Egy profi edzőnek a munkáját az minősíti, hogy mennyire eredményes, ő most jelen pillanatban nem eredményes” – fogalmazott.

A Fradi legutóbbi hét bajnokija közül mindössze egyet nyert meg, három döntetlen mellett háromszor kikapott. Vasárnap Pakson játszott 2:2-t, most azt a Pécset fogadja majd a Puskás Stadionban, amely óriási meglepetésre 3:1-re nyert Szombathelyen a Haladás vendégeként.

Ha Moniz mellett ki is tartanak a vezetők, néhány játékos sorsa igencsak bizonytalan. Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója szerint télen muszáj lesz kapust, védőt és csatárt igazolni, már ha sikerül valahonnan plusz pénzforrást felszabadítani. Így aztán elképzelhető, hogy a nagy dérrel-dúrral beharangozott, de gólszerzésre képtelen Jack Tuyp mellett Arsenio Valpoort és Andrei Ionescu sem marad, viszont érkezhet a válogatott kapus, Fülöp Márton, aki rákbetegségéből felépülve már hetek óta a csapattal edz.

Érdemes még beszélni a Diósgyőrről, ahol Tomislav Sivić csodát tett, nem véletlen, hogy a szerb szakembert a Crvena zvezda is szívesen látta volna a kispadon. A gyenge rajt után a borsodi csapat a dobogó harmadik helyén áll félidőben, de csupán kétszer szenvedett vereséget, amire még sohasem volt példa a klub történetében. De a dobogós pozíció is ritkaság, az elmúlt harminc évben kétszer sikerült hasonló eredményt elérni: 2011 őszén Benczés Miklós, 1998 őszén Tornyi Barnabás irányításával. A klub honlapja megjegyezte, hogy még a legendás diósgyőri aranycsapat is csupán negyedik volt a 1978/79-es bajnokság féltávjánál.

A 16. forduló programja

November 29., péntek: Honvéd–Kecskemét (19 óra)

November 30., szombat: Kaposvár–Debrecen (14 óra), Puskás Akadémia–Pápa (16 óra), Paks–Újpest (16 óra), Mezőkövesd–MTK (18 óra), Ferencváros–Pécs (20 óra)

December 1., vasárnap: Diósgyőr–Győr (16.30), Haladás–Videoton (18.30)