2024. augusztus 6., kedd
BARCELONA

„Jobban játszottunk, mint amikor nyerünk”

Immár csak jobb gólkülönbségének köszönhetően listavezető a spanyol bajnokságban a Barcelona, miután Primera División 15. fordulójának zárómeccsén 1:0 arányban kikapott az Athletic Bilbao otthonában, és az Elchében diadalmaskodó Atlético Madrid pontszámban beérte. A katalán együttes legutóbb 1997-ben maradt szerzett gól nélkül Bilbaóban (3:0), és ezt megelőzően még a 2005/2006-os idényben kapott ki a San Mamésben (3:1). Legutóbb az év elején szenvedett vereséget kétszer egymás után a gránátvörös-kék csapat: február 26-án a spanyol kupa elődöntőjének visszavágóján kapott ki 3:1-re a Real Madridtól, majd március 2-án ismét a királyiak ellen, a madridi bajnokin szenvedett 2:1-es vereséget. Most az Ajax elleni múlt heti BL-vereség után bukták el sorozatban második meccsüket.

Sokan úgy fogalmaznak, hogy Lionel Messi nélkül nem megy a gárdának, mások máris arról beszélnek, hogy gödörben van a Barcelona, de Gerardo Martino vezetőedző szerint nincs ok a csalódottságra, a szomorkodásra, ugyanis annak ellenére, hogy adódtak problémáik a pontossággal, az Athletic elleni első félideinél nem nyújtottak jobb teljesítményt még a most zajló bajnokságban: „Tudom, hogy az újságírók elsősorban az eredményekből vonják le a következtetéseket, ami a legutóbbi két meccsünket tekintve negatív, de először láthattak olyan Barcelonát, amely jobban játszott, mint amikor nyert. Vereség után nehéz ezzel azonosulni, de nagyon jól játszó Barcát láthattunk. A kiváló Athletic ellen a hetvenedik percig irányítottunk, bár a pontossággal addig is adódtak problémáink az utolsó passzoknál vagy éppen a befejezéseknél. Úgy érzem, hogy a játékunk ezúttal rendben volt, az első félidőben nyújtott teljesítményünknél még nem volt jobb a mostani bajnokságban.”

Mondhat az edző bármit, Amszterdamban is csak büntetőből voltak képesek betalálni, Bilbaóban gólképtelenek voltak, és látható volt, hogy kifejezetten hiányzik egy vérbeli középcsatár a csapatból, de hát olyan az egész keretben nincs. Gerardo Martino ugyanis nem ugyanazt a játékrendszert alkalmazza, mint anno Josep Guardiola, akinek az elképzelései megvalósíthatók voltak csatárok nélkül is – habár láthattunk néhány olyan meccset az ő ténykedése alatt is, amikor elfért volna a pályán egy center –, de az argentin edző játékrendszerébe már felettébb szükséges lenne egy igazi befejező játékos. Erre talán már ő maga is rájött, és a januári átigazolási időszakban talán tesz is lépéseket a probléma orvoslására. Mert a Victor Valdés távozásával megüresedő kapusposztra már vannak kiváló jelöltek, így itt várhatóan betöltik az űrt, a védelemben is egyre inkább beérnek a lassan kiöregedő Carles Puyol helyére nevelt fiatalok, Martín Montoya és Marc Bartra, de vérbeli támadó nélkül komoly gondjaik lehetnek tavasszal a BL kieséses szakaszában és a háromcsapatos bajnoki versenyfutásban is.

Mindenesetre két egymást követő vereség után nem érdemes rögtön temetni a Barcelonát, így is kiváló szezont futnak, a lehetséges 45-ből 40 pontot gyűjtöttek a bajnokságban, a BL-ben négy forduló után továbbjutottak csoportjukból – a legtöbb labdarúgóklub csak álmodhat az ehhez hasonló teljesítményről.