2024. augusztus 6., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Kipukkadt a Moniz-lufi

A Ferencváros Máté Csabával zárja az évet, a klubvezetés azonban továbbra is csak külföldi szakemberben bízik

Bekövetkezett az, amit hetek óta sejtettünk: a bajnoki aranyról álmodó, de egyre inkább széteső csapat benyomását keltő Ferencváros menesztette edzőjét, Ricardo Monizt. Jó magyar szokás szerint meg is kezdődött a sárdobálás az exedző és az orvosok, klubvezetők között. Hogy kinek és miben van igaza, nehéz eldönteni.

Moniz hosszú idő után újra egyesíteni tudta a szurkolótábort, hiszen lépten-nyomon azt hangoztatta, hogy ilyen drukkerekkel még sohasem találkozott. A nézőknek is szimpatikus volt, hogy a Feyenoord, a PSV, a Tottenham, a Hamburg, illetve a Salzburg kötelékében is megfordult edző mennyire elhivatott, hogy a támadójáték híve, ha kell, a junioroknak tart edzést, és mutatóba egy-egy fiatalnak játéklehetőséget is ad.

Amikor személyesen beszélhettem vele, engem is tűzbe hozott a tekintete, ahogy Albert Flóriánról és az Üllői útról beszélt. Valami hasonlót élhettek át a 80-as évek elején a Rába ETO játékosai Verebes Józseffel, aki a legügyetlenebb játékossal is képes volt elhitetni, hogy Johan Cruyff hozzá képest egy tehetségtelen labdaszedő.

De a nagy szavak, a könnyes tekintet, a negyvenfokos kánikulában is nyakig felhúzott zöld pulóver egy idő után kevésnek bizonyult. A nyári átigazolási szezonban szerződtetett játékosok zöméről kiderült, hogy játékban semmivel sem tudnak többet annál, mint a magyar riválisok. Így aztán a válogatott Vass Ádám helyett Arsenio Valpoort, az Angliából hazatért Futács Márkó helyett pedig az a Jack Tuijp érkezett, akiről három forduló után kiderült, nem tud Böde Dániellel egy csapatban játszani. Márpedig utóbbi tavaly majdnem gólkirály lett, őt csak nem lehetett kihagyni. Így Tuijp fordulók óta a kispadon üldögél a magyar játékosokénál jóval magasabb fizetésért.

Az igazi törést azonban Akeem Adams tragédiája jelentette, ezt Moniz is elismerte. A Voetbal Internationalnak azt nyilatkozta, a szívinfarktust kapott, napokig kómában fekvő trinidadi játékos (akinek egyik lábát amputálni is kellett) kiesése élete legnagyobb tragédiája. „Ettől a pillanattól kezdve a Ferencváros hanyatlani kezdett, néhány játékosom hetekig nem tudott aludni sem” – mondta Moniz, aki nem tudta magát függetleníteni az érzelmeitől. A csapat az utolsó nyolc bajnokin megszerezhető 24 pontból mindössze hatot gyűjtött be, nem tudta legyőzni a sereghajtó Kaposvárt és a Mezőkövesdet, a másik újonc Puskás Akadémiától kikapott, de pályaválasztóként elvérzett a Haladás és a Pécs ellen is.

A szakember közben belekötött az orvosba, mondván, Adams amputációja odafigyeléssel megelőzhető lett volna, a fizetések csúszásáról beszélt, és a Diósgyőr elleni bajnoki előtt le is mondott posztjáról. Az, hogy ezeket a belső súrlódásokat a klub cáfolta, egyfajta önvédelmi reakció volt. Nem véletlenül érkezett a PR és kommunikáció világából Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója, Moniz a hazai sajtóban olyan hátszelet kapott, ami külföldön José Mourinho-kategóriájú edzőnek járna. Miközben nem más, mint egy jó utánpótlásedző, akinek taktikailag még lenne mit tanulnia.

A Fradinál most olyan feltételek, körülmények vannak, mint kevés magyar csapatnál, nem engedhetjük meg magunknak, hogy középcsapat legyünk” – nyilatkozta Orosz, aki kijelentette, ehhez a Fradihoz nevesebb edző dukál. Így a klubhoz kötődő egykori játékosok közül Pintér Attila, Lipcsei Péter vagy Horváth Ferenc neve szóba se kerülhet, László Csabával már Moniz előtt se sikerült megállapodni, így várhatóan egy újabb külföldi próbál szerencsét.

A magyar sajtó szerint a legnagyobb esélyes a norvég Trond Sollied, aki dolgozott a Rosenborgnál, a Brugesnél, a Gentnél, a Heerenveennél és az Olimpiakosznál, és megfordult a Bajnokok Ligájában is. De lehetett olvasni Georges Leekens, Franky Vercauteren, Hugo Broos, Ton du Chatinier és Erwin Koeman esetleges szerepvállalásáról is.

Hogy ki lesz a befutó? Még a jövő talánya. Egyelőre az a biztos, hogy a 2013-as évet Máté Csabával zárja az együttes. Azzal a szakemberrel, akiről szakmailag eddig csak annyit tudhattunk meg az elmúlt években, hogy beszél hollandul.

A 17. forduló programja

December 6., péntek: Mezőkövesd–Debrecen (19 óra)

December 7., szombat: Újpest–Puskás Akadémia (14 óra), Kecskemét–Kaposvár (16 óra), Pécs–Paks (16 óra), MTK–Diósgyőr (18 óra), Pápa–Honvéd (20 óra)

December 8., vasárnap: Videoton–Ferencváros (16.30), Győr–Haladás (18.30)