2024. augusztus 6., kedd
HAJDÚJÁRÁS

A végéhez közeledik a projektum

Mint ahogy már beszámoltunk róla, a szabadkai körzeti ligás hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub a megye I.-ben szereplő Bordány csapatával egy határon átívelő (IPA)-pályázatot nyert. A projektum január 1-jétől december 31-éig tart, összköltsége pedig 75 730 euró, amiből Bordány 39 880 euróban, a Vinogradar pedig 35 850 euróban részesül. Célja a két ország utánpótlás-nevelésének hagyományaira alapozott együttműködés a fiatal labdarúgók képzésében és versenyeztetésében, a labdarúgás népszerűsítése és barátságos mérkőzések általi barátkozás a két település fiataljai között. A Határon átnyúló bajnokság (Crossborder League) projektzáró műhelyfoglalkozásra a közelmúltban, a városi labdarúgó-szövetség dísztermében került sor, melyen bemutatták a projektumot és az eddig elért eredményeket, valamint szakmai eszmecserét folytattak a helyi és a külföldi tapasztalatokról, a jelenlegi és a jövőben kialakuló gyümölcsöző kapcsolatok kialakításának elősegítéséről, és megvitatták a csapatok közös fejlődési lehetőségeit is.

A projektumot hazai részről Haskó István, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke mutatta be. A nyitókonferenciára márciusban Hajdújáráson került sor. A serdülők három közös edzőtáborban vettek részt, ahol több felkészülési mérkőzést játszottak. Tavasszal és ősszel több közös tornát rendeztek a serdülők és az ifik számára, hat-hat csapattal, ebből két-két vendégcsapat részvételével mindkét országból. A serdülőtornákon részt kellett vennie egy-egy leánycsapatnak is, a tavaszi idény előtt és az őszi idény kezdete előtt pedig négy mérkőzést a felnőttcsapatok is megvívtak egymással. Több mint ötven mérkőzést játszott a két klub serdülő-, ifi- és felnőttcsapata a projekten belül. Két workshopot tartottak magyarországi és szerbiai szakemberek részvételével.

– A projektnek köszönhetően öntözőrendszert, fűnyírót, valamint labdákat, új szerelést, mezeket vásároltunk. Hátravan még az öltözők felújítása, aminek értéke mintegy 8000 euró. A legnagyobb hozadék azonban az, hogy a gyerekek rengeteg új barátra tettek szert, és úgy érzem, ennek a projektumnak lesz még folytatása – mondta Haskó.

Kiss-Patik Péter, a Bordány SK képviselője elmondta, hogy a projektumnak köszönhetően felújították a villanyvilágítást a bordányi sportközpontban, valamint szerelést vásároltak minden korosztály számára.

– A dél-alföldi utánpótlás-nevelés számára ez egy nagy lehetőség, hogy veletek együttműködve mind az utánpótlás-bajnokságok folytatása, mind a felnőttcsapatok közötti edzőmérkőzések tekintetében tapasztalatokat cserélhessünk, és tanulhassunk egymástól. A projekttől függetlenül a sportkör részéről ígéretet teszek arra, hogy próbáljuk összefogni az utánpótláscsapatokat, próbáljuk még inkább ezeket a bajnokságokat a bajnoki rendszeren kívül szervezni. A mi esetünkben ez problémás volt, hiszen a bajnokság közben nehéz olyan időpontokat találni, ami erre a bajnokságra megfelelő lenne. Remélem, hogy a december, a január, illetve a július és augusztus hónap mindig arról fog szólni, hogy csapataink versenyezni tudnak egymással, hiszen mi tanulni szeretnénk. A megvalósult fejlesztések nemcsak erre az évadra szóltak, hanem hosszú évekig fontos elemei lesznek mindkét sportegyesület életének. Köszönöm mindenkinek a munkáját, aki részt vett ebben a projektumban – zárta mondandóját Kiss-Patik.

Ezt követően három érdekfeszítő előadást hallgathattak meg a résztvevők. Predrag Pršić, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség oktatója a fiatal focisták technikai és taktikai teljesítményének javításáról szólt, dr. Radulović Ibolya sportszakorvos a sportolók felépüléséről tartott előadást, a sort pedig Igor Pejović korábbi játékvezető zárta, aki a bírónak a modern labdarúgásban betöltött szerepét vázolta.

A zárókonferenciát Bordányban tartják december folyamán.

Pár nappal korábban megtartották a projektum zárótornáját is, melyet a házigazda hajdújárási Vinogradar nyert meg, a Horgos 1911, valamint a Bordány I. és a Bordány II. csapata előtt.