2024. augusztus 6., kedd

Magyarország a második, Szerbia a harmadik kalapban

Miután az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Bilbaóban hivatalosan is jóváhagyta a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének lebonyolítását, biztossá vált, hogy a magyar válogatott a második, a szerb pedig a harmadik kalapban kap helyet a februári sorsoláson. A házigazda franciák helye már biztos az Eb-n, amely három év múlva először 24 csapat részvételével zajlik majd. A selejtezőben is rekordszámú válogatott indul, 53 csapat küzd majd a továbbjutásért.

A sorsolást február 23-án tartják Nizzában, ahol kilenc csoportba kerülnek a válogatottak – vélhetően nyolc hatfős és egy ötfős csoportba, ám ezt az UEFA még nem hozta nyilvánosságra. A csoportgyőztesek és a második helyezettek mellett a legjobb csoportharmadik automatikusan kijut az Eb-re, a maradék nyolc harmadik helyezett pótselejtezőt játszik.

Változik a selejtezők rendszere: ezentúl a megszokott péntek-kedd helyett hat napra elcsúsztatva, csütörtöktől keddig rendezik a mérkőzéseket, hogy minél több találkozót láthassanak a szurkolók. Közép-európai idő szerint 20.45-kor kezdődnek majd a hétköznapokon rendezett mérkőzések, míg hétvégén 18.00 és 20.45 lesz a két kezdési időpont.

1. kalap: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina.

2. kalap: Horvátország, Ukrajna, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, Magyarország, Írország.

3. kalap: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Montenegró.

4. kalap: Örményország, Lengyelország, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország.

5. kalap: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus.

6. kalap: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer szigetek, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár.

A selejtezőket 2014. szeptember 7-én kezdik, az utolsót 2015. október 13-án rendezik, míg a pótselejtezőkre 2015 novemberében (12–14. és 15–17.) kerül sor.