2024. augusztus 6., kedd
SZABADKA

A Kuća Zdravlja csapatáé a trófea

Az esélytelenebbnek vélt Kuća Zdravlja győzelmével ért véget a szabadkai sétaerdei sportcsarnokban több hétig zajlott 41. újévi kispályás labdarúgótorna. A főleg bajmoki játékosokból álló csapat a döntőben a rendes játékidőben elért 2:2-es eredményt követően a büntetők biztosabb értékesítésével 6:5 arányban bizonyult jobbnak a Šeki enterijeri együttesénél.

A szombati, döntő nap a Spartacus és a Bácska 1901 utánpótláscsapatainak a mérkőzésével indult, melyet végül a Kék Galambok 2:0-ra nyertek meg. A bronzmérkőzésen a szabadkai Vojput és a zentai, adorjáni, tiszaszentmiklósi labdarúgókból álló SK Korner mérkőztek meg egymással. A Korner Živković góljával jutott vezetéshez a 14. percben, de még ugyanebben a minutumban Stanišić kiegyenlített. A félidő végén Tandari lőtt közelről kapura, Vukoslavović kapus elsőre hárított, ám a róla visszapattanó labda újra Tandari elé került, akiről a labda a hálóba jutott, s ezzel 2:1-es Korner-vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok. A második félidőben a Korner játékosai főleg ellentámadásokra építettek, és az egyik ilyenből Živković volt eredményes, és ezzel beállította a 3:1-es végeredményt.

A döntő előtt a Szerbiai Rádió és Televízió sportújságírói és a szabadkai sportújságírók bemutató mérkőzést vívtak egymással. Az első félidő még döntetlen eredménnyel zárult, a folytatásban azonban kidomborodott a vendégek jobb erőnléte és technikai tudása, és végül 6:2 arányú RTS-győzelem született ezen a találkozón. A szabadkai sportújságírók mindkét gólját Šućur lőtte. Érdekességként megemlíthető, hogy a vendégeknél egy hölgy is kapuba talált, a szabadkai Mirjana Novkovic a belgrádiakat erősítette, és ő szerezte a vendégek ötödik találatát.

A mintegy 2000 néző előtt lejátszott fináléban a Kuća Zdravlja a rendes játékidőben elért 2:2-es döntetlent követően a büntetők biztosabb értékesítésével 6:5 arányban legyőzte a Šeki enterijeri együttesét. A bajmokiak már a 36. másodpercben Cvetković szabadrúgásból lőtt góljával vezetéshez jutottak, majd ugyanez a játékos pár perc múlva növelhette volna csapata előnyét, ám ezúttal a felső kapufát találta el. A 10. percben Guberinić góljával, melyet hatalmas védelmi hiba előzött meg, egyenlített a Šeki enterijeri, a félidő vége előtt pedig Ćetković góljával a néhány évvel ezelőtti tornagyőztesek át is vették a vezetést. A 37. percben Guberinić kihagyta a meccslabdát, s mint ahogy ilyenkor lenni szokott, a kihagyott lehetőség megbosszulta magát, és Blažić két perccel a lefújás előtt egyenlített. A büntetők során előbb a Šeki enterijeri kapusa, Zarić megfogta Cvetković és Maravić lövését, s ekkor úgy nézett ki, hogy gyorsan kiderül a győztes kiléte. Ez azonban nem így történt, mivel a Šeki csapatából Popović a felső kapufát találta el, majd a Kuća Zdravlja cserekapusa, Ranisavljević hárította Rajkovača és Ćetković lövését is, és ezzel megszerezte csapatának a tornagyőzelmet.

A győztes gárda jutalma 500 000 dinár, a második helyezett 100 000, a harmadik pedig 50 000 dinárt vihet haza. A torna gólkirálya Čedo Žarković a Vojput csapatából 11 góllal, a legjobb kapusnak Vladimir Ranisavljevic bizonyult a Kuća Zdravlja együtteséből, a torna legjobb játékosának pedig a Šeki enterijeri tagját, Veselin Guberinićet választották. A tornagyőztesnek járó serleget és a vele járó 500 000 dináros csekket Maglai Jenő, Szabadka polgármestere adta át a Kuća Zdravlja csapatkapitányának.

– Színvonalas döntőt láthattunk, a két csapat játékosai kiváló mérkőzést vívtak. Nagyon jó volt a szervezés, és rengeteg néző is kilátogatott a sportcsarnokba. A mérkőzések sportszerű légkörben folytak, s remélem, hogy a huligánok és a rendbontók a későbbiekben is kiszorulnak majd a sporteseményekről. A sport a sportembereké, a sportot szerető emberek ünnepe, és nem a különféle problémák helyszíne. Örülök annak, hogy ezen a tornán minden rendben volt, és hogy a nézők is oly módon viselkedtek, amit egy ilyen sportesemény meg is érdemel. A sportot továbbra is támogatnunk kell, a sport támogatását rendszerben kell majd kezelnünk. Nem kétséges, hogy komolyabb támogatás szükséges ahhoz, hogy Szabadka sportja még magasabb szintre emelkedjen, és az sem kérdéses, hogy nemcsak a profi és a magas szintű sportot kell támogatni, hanem az amatőr sportot is. Támogatni kell azokat a klubokat, melyek komoly hagyományokkal rendelkeznek, és nagyobb mértékben kell támogatni a településeinken működő sportegyesületeinket, mivel ők az elmúlt időszakban picit háttérbe szorultak a pénzügyi támogatást illetően – mondta Maglai Jenő.

Dejan Vuković, a torna szervezőinek egyike elégedett volt a torna színvonalát illetően, s elmondta, hogy jövőre is hasonló, esetleg még nagyobb torna megszervezése a cél.