2024. augusztus 6., kedd

Nemanja Nikolić, a Vidi gólvágója

Nemanja Nikolić december 31-én ünnepelte 26. születésnapját. Fiatal játékosként érkezett Magyarországra, ahol immár negyedik éve a Videoton csapatát erősíti. Évek óta az NB I. legjobb csatárai között tartják számon, a 2009/2010-es idényben gólkirályi címet szerzett, egy évvel később pedig bajnoki címet ünnepelhetett csapatával. Mindez azonban nem bizonyul elegendőnek ahhoz, hogy a szerbiai labdarúgó-társadalom felfigyeljen rá. Siniša Mihajlović volt szerb szövetségi kapitány sem hívta be a válogatottba, így Nikolić a közelmúltban a magyar válogatott színeiben két alkalommal is pályára lépett.

Ez idáig 160 mérkőzést játszott le első- és másodosztályú csapatokban, melyek során 90 gólt szerzett. A Videotonban 110 találkozón 60 alakalommal talált be az ellenfelek hálójába.

A téli szünetet szülővárosában, Zentán töltötte. Karrierjét itt kezdte el hatéves korában, s tizenkét éven át a Zenta korosztályos csapatait erősítette. Tizennyolc évesen Magyarországra költözött, s előbb a másodosztályú Barcs, majd a Kaposvölgye csapatában játszott. Második magyarországi csapatában fél év alatt 14 találkozón 11 gólt szerzett, s erre felfigyeltek Kaposváron is, sőt le is igazolták. Nikolić így már a 2008/2009-es szezonban az NB I.-ben is bemutatkozhatott. Első mérkőzésén az élvonalban pont jelenlegi csapatának lőtt gólt.

– Azzal a góllal nyert a Kaposvár, azt a találkozót sosem fogom elfelejteni. Nyugodtan kijelenthetem, hogy nagyszerű idényt töltöttem a somogyi megyeszékhelyen, 49 mérkőzésen 30 gólt szereztem. Négy évvel ezelőtt rábólintottam a Videoton ajánlatára. A Vidi abban az időben nagy ambíciókkal rendelkezett, minden feltétele megvolt a bajnoki álmok megvalósításának. A klub és az én célom ugyanaz volt: a bajnoki cím! – kezdte Nikolić.

A Videotonban valóra válhatott az álma, minden mérkőzésen a bajnoki címért harcoltak. Már az őszi idény során 18 gólt szerzett, azonban a bajnokságot az utolsó fordulóban elbukták a Debrecennel szemben. A következő idényben meglett a hőn áhított bajnoki cím. A Bajnokok Ligája selejtezőjében a Sturm Graz csapata állította meg őket, az Európa-ligában viszont méltó ellenfelei voltak a Bazelnek, a Sportingnak és a Genknek, s csak egy pont hiányzott ahhoz, hogy hosszú idő után első magyar csapatként megéljék a futballtavaszt.

– A négy év során csapatommal szinte mindent megnyertem, a bajnoki cím mellett ligakupa- és szuperkupagyőztesnek is mondhatom magam. Az egyedüli, ami még hiányzik, a magyar kupa, de bízom abban, hogy ebben az évben azt is megnyerjük. A tavalyi év csúcspontjai számomra a magyar válogatottban való debütálásom s a gólom voltak. Az első mérkőzésen Hollandiában 50 ezer néző előtt az utolsó 10 percben kaptam lehetőséget. Fantasztikus érzés volt, annak ellenére, hogy a gólhelyzetemet kihagytam, s a végeredmény sem olyan volt, mint ahogy azt előzetesen vártuk. A következő találkozón Andorra ellen már kezdő voltam, gólt szereztem, és a mérkőzés legjobb játékosának választottak. A válogatottban való bemutatkozásom és gólom óriási energiát adott. Úgy érzem, mindez az évek során elvégzett kitartó munkának az elismerése.

Pályafutását egyelőre a Videotonban képzeli el:

– Ismernek, s tudják, hogy maximalista vagyok. A labdarúgásban állandóan fejlődni akarok, s valami újat tanulni. Amit eddig elértem, azt jelzi, hogy jó úton haladok, és ezt szeretném folytatni. Olyan klubban szerepelek, amely ideális egy fiatal labdarúgónak, itt a bajnoki cím és a nemzetközi porondon való szereplés állandó célnak számít. A Videoton immár a második otthonom. A klub és a szurkolók is szeretnek, tisztelnek és hisznek bennem. A szurkolóktól akkor is biztatást kaptam, amikor játszottam, és akkor is, amikor a padon ültem. Még sok gólt szeretnék szerezni a Vidi támadójaként. Nem sietek külföldi csapatba igazolni. Csak akkor lennék kész távozni, ha a váltás nekem és a csapatomnak is megfelelne.

Az elmúlt négy idényben mindig a bajnokság legjobb három góllövője között volt. A jelenlegi bajnokságban 12 találatával pillanatnyilag a második a gólvágók rangsorában.

– Úgy vélem, mindez jó teljesítmény. Azonban minden évben szeretném megszerezni a gólkirályi címet. Mindig a legjobb tudásom szerint akarom elvégezni a feladatomat, s örülök, hogy a Videotonban megvalósíthatom az ambícióimat. Az, hogy nem kaptam meghívót a szerb válogatottba, kissé érzékeny kérdés. Szerbiában sosem szerepeltem a Szuperligában, így azok, akik a válogatottat vezették, nem győződhettek meg képességeimről. Gyerekként távoztam Magyarországra, úgy vélem, Szerbiában senki sem vett komolyan, nem is követték a fejlődésem.

Ha már Szerbiában nem figyeltek fel rá, várható volt, hogy előbb-utóbb meghívót kap a magyar válogatottba. Annál is inkább, mivel két évvel ezelőtt a magyar állampolgárságot is megszerezte.

– Vegyes házasságban születtem, az apám szerb, az anyám magyar, ezen az alapon szereztem meg a magyar állampolgárságot. A sajtó és a szövetségi kapitány is figyelemmel kísérte a fejlődésem, s büszke vagyok arra, hogy pályára léphettem a magyar válogatottban.

Magyarországon több jó szerb labdarúgó játszik, akiket Nikolić szerint a győztes mentalitás miatt tisztelnek. A közelmúltig ott játszott Mladen Božović, a Partizan egykori labdarúgója. Nikola Mitrović pedig a Videoton és az Újpest után jelenleg a Maccabiban játszik.

– A szerb labdarúgók közül rám Dušan Vasiljević volt a legjobb hatással. Nagyszerűen együttműködtünk a Videotonban. Rajta kívül kiemelném még Mladen Božovićot és Nikola Mitrovićot, a Partizan korábbi labdarúgóit. De van még több jó szerb játékos és edző, akik nagy hatást gyakorolnak a magyar labdarúgásra.

A bajnokság tavaszi folytatása előtt a Videoton a második helyen áll, 4 ponttal lemaradva a Debrecen mögött, Nikolić pedig szintén második a góllövőlistán. Csak egy góllal marad el a pécsiek gólfelelőse, Simon mögött. De mik az elvárások az elkövetkezendő időszakra?

– Jól kezdtük a bajnokságot. Az első hat fordulóban nem találtunk legyőzőre, s négy mérkőzésen hét gólt szereztem. Egy pillanatban öt ponttal is vezettük a bajnokságot. Azonban ekkor jött a Honvéd és a Kaposvár elleni vereség, valamint több gyengébb eredmény, melyek következtében elveszítettük vezető helyünket. A Videoton azonban rendelkezik a szükséges győztes mentalitással, így mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat, és újból bajnokok legyünk. Ami az én személyes célomat illeti, az nem változott: minden találkozón a legtöbbet akarom kihozni magamból, és gólokat akarok lőni. Eddigi tizenkét találatommal nagyban hozzájárultam ahhoz, hogy versenyben legyünk a bajnoki címért.

Egyik szeme sír, a másik nevet…

A Videoton gólvágója havonta meglátogatja Zentán élő szüleit, akik szintén gyakran meglátogatják őt és a másodosztályban szereplő öccsét, Vukant.

– A Zenta eredményeit már régóta nem követem, de úgy vélem, hogy nagyszerű a csapat jelenlegi első helye a II. ligában. Minden bizonnyal a városnak is jót tenne, ha a csapat egy lépcsőfokkal feljebb jutna. Nem ismerem az első csapat tagjait, s nem értek egyet a klub politikájával, melynek következtében nincs zentai fiú az első csapatban, ami számomra nagy csalódás. Sok sikert kívánok a csapatnak, szép is lenne, ha jövőre az I. ligában szerepelne, s a későbbiekben akár a Szuperligában, de csalódott vagyok, amiért az első csapatban nincs a zentai labdarúgó-iskolában nevelkedett játékos.