2024. augusztus 6., kedd

Karadžić meggondolta magát

A Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) berkeiben mindig gondoskodnak arról, hogy ne unatkozzanak a szerb futball iránt érdeklődők. Tegnap írtunk róla, hogy a szövetségben immár rossz döntésnek tartják Siniša Mihajlović korábbi szövetségi kapitány novemberi elengedését, a hírek szerint májusban visszaültetik a nemzeti csapat kispadjára. Most viszont már nem csak ez az információ kering szerte a szerbiai médiumokban, hanem ezúttal az FSS-elnök Tomislav Karadžić került a figyelem középpontjába, ugyanis a szerb futball első embere korábban úgy nyilatkozott, hogy múlt év végén, az idei év elején lemond posztjáról, a minap a Naše novinénak adott interjúban ellenben már azt mondta, megtartaná pozícióját. Mondandójában már-már mártírnak állítja be magát, utalva rá, hogy nem engedheti, hogy megfelelő jelölt hiányában elnök nélkül maradjon a szövetség: „Köztudott, hogy decemberre ígértem a lemondásom, de meggondolta magam, mivel a jelölt (Dejan Stanković – a szerk. megj.) visszalépett. Továbbra is készen állok arra, hogy távozzam, amennyiben feltűnik a színen egy ember, aki sikeresen tudja vezetni a szövetséget és jobb lesz nálam. Február második felében minden világosabb lesz, remélem, hogy addig a regionális szövetségek találnak jelöltet. Szerbiának kiváló szakemberei vannak, de az elnöknek óriási rendszert kell vezetnie, teljes munkaidőben kell dolgoznia, ráadásul önkéntesen. Kész vagyok távozni, vannak ajánlataim, miattam nem kell aggódni. Csak a lehető legemberibb módon szeretnék távozni, nem az utca és a magazinok nyomására.”

Az elnök az interjúban arról is beszél, hogy a titkos esélyesnek tartott FSS-főtitkár, Zoran Laković szerinte alkalmas lenne a feladatra, de az FSS-ben és az UEFA-ban is inkább az operatív teendőkkel foglalkozik, és nem is szeretne felhagyni ezzel.

Karadžić azokra a vádakra is reagált, melyek szerint mindig a Partizant segíti, a Crvena zvezdát pedig hátráltatja: „Ez a meglátás azon az egyszerű tényen alapul, hogy voltam egy évig a Partizan elnöke, és hogy a Zvezda azóta nem tudott bajnokságot nyerni. A klub vezetői a kudarcaik miatti felelősséget szerették volna másokra hárítani.” A FSS alfája és ómegája azokat a híreszteléseket is cáfolta, amelyek arról szóltak, hogy a szövetség berkeibe nemrégiben visszatért Zvezdan Terzić hiúsította meg Dejan Stanković jelölését: Dejan minden régiót körbejárt, felmérte a rá váró munka nehézségét, és egyszerűen visszalépett. Később járt nálam Szabadkán, és elmondta az okait. Végül még hálás is volt nekünk, hogy rámutattunk a legtöbb problémára.”