2024. augusztus 6., kedd

Terzić – elnök és alelnök

Zvezdan Terzićet, az OFK Beograd Labdarúgóklub elnökét egyhangúlag választották meg a szerbiai Jelen Szuperliga csapatait tömörítő egyesület elnökének. Terzić Dragoljub Lekićet váltja e poszton, miután nemrég megváltoztatták az egyesület alapszabályzatát, amely kimondja, hogy a jövőben a klubokat csakis az egyesületek elnökei képviselhetik. Lekić, aki az OFK Beograd képviselője volt, e szabály miatt nyújtotta be lemondását. Terzić ezzel a kinevezésével két legyet ütött egy csapásra, hiszen az egyesület elnöke egyben a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) egyik alelnöke is. Mint ismeretes, Zvezdat Terzić 2006. és 2008. között az FSS elnöke volt. A szerbiai Jelen Szuperliga csapatait tömörítő egyesület alelnökei Dragan Simović (Spartacus) és Miodrag Janković (Čukarički) lettek.

Terzić 2008-ban elhagyta Szerbiát, s az Interpol elfogatóparancsa elöl menekülve két éven át nem adott hírt magáról, majd 2010 novemberében Belgrádban feladta magát a szerb rendőrségnek. Vladan Batić, Terzić ügyvédje akkor azt nyilatkozta, hogy a védence azért döntött így, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Terzićet, valamint Vladimir Bulatovićot, az OFK Beograd korábbi igazgatóját, Milovan Nikodinovićot, az első ligás klubokat tömörítő egyesület titkárát és Dražen Podunavac menedzsert azzal vádolják, hogy visszaélve a hivatali helyzetükkel a játékosok (Vanja Grubač, Srđan Stanić, Branislav Ivanović) eladásából négy millió eurós haszonra tettek szert. Terzić és a másik három gyanúsított 2014. február 7-én áll majd bíróság elé, amikor az eljárás előről kezdődik, mivel az ügy eddigi vizsgálóbírója, Danko Laušević új megbízást kapott.

Tavaly februárban Terzićet felmenették az illegális fegyvertartási vád alól. A szerb rendőrség még 2006. december 2-án egyrutinellenőrzés során egy CZ-M99-es pisztolyt talált a Terzić által vezetett Toyota személygépkocsiban, s Terzićnek nem rendelkezett fegyvertartási engedéllyel. Terzić a bírósági tárgyaláson nem tagadta, hogy a pisztoly az övé, s közölte, hogy a lőtérről tartott hazafelé, s a lőfegyvert, amelynek a használatára van engedélye, csak szállította.