2024. augusztus 5., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

Csertői a Barcelona helyett Pakson bizonyít

Az edzőn sokan csak nevetnek, de a tavaly bukdácsoló kiscsapat egyelőre hibátlan az NB I.-ben
A ferencvárosi ultráknak nem tetszett, hogy a stadionavatón csapatuk a Chelsea-t fogadta (fotó: Diósi Árpád)

A ferencvárosi ultráknak nem tetszett, hogy a stadionavatón csapatuk a Chelsea-t fogadta (fotó: Diósi Árpád)

Múlt vasárnap felavatták a Magyarország legmodernebb stadionjának tartott Groupama Arénát, a Ferencváros egy kellemes mérkőzésen a Chelsea együttesét látta vendégül, és bár Gera Zoltán szerezte a létesítmény első hivatalos gólját, a sztárokkal teletűzdelt angolok végül 2:1-re nyertek. Telt ház volt, csak az ultrák hiányoztak. A Kubatov Gábor klubelnökkel kibékíthetetlen ellentétben lévő fanatikusok még mindig nem tudták megemészteni a szurkolói kártya bevezetését és a hozzá kapcsolódó biztonsági intézkedések sorozatát, így a stadionavató helyett inkább a BKV-pályát bérelték ki, és játszottak egy füstfelhőben, petárdában és gólokban gazdag, 8:3-as mérkőzést a bécsi Rapid szurkolóival.

Hogy mi lesz a Ferencváros hazai mérkőzésein, arra egyelőre még várni kell, a csapat csak az ötödik fordulóban játssza első bajnokiját az új stadionban a Nyíregyháza ellen. Az biztos, hogy végre megvalósul az álom, a családias légkör, az ultrák távollétében ugyanis klasszikus oroszlánbarlang-hangulatra nem kell felkészülniük az ellenfeleknek.

A Fradi vasárnap Győrben lép fel, a hazaiak edzője, Horváth Ferenc nagyon szeretne javítani az eddigi mérlegen. Az ETO Pakson 2:0-ra, a Videoton vendégeként 3:2-re kikapott, az egyetlen sikert a hazai, Honvéd elleni 3:1 jelenti. A fehérvári meccsen kétszer is előnyben voltak a győriek, végül mégis pont nélkül távoztak. Nem véletlenül mondta Horváth, hogy a vasárnapja az ördögé volt, de hétfőn már feltöltődve fogott ismét munkába, és reméli, a Rudolf Gergely, Priskin Tamás kettős kifog majd a Fradi védelmén.

A Videoton eddig sokkal jobban szerepel, mint az előző szezonban José Gomes idején. Joan Carrillo abszolút támadó szellemű csapatot rakott össze, amelynek legeredményesebb játékosa a háromgólos válogatott védő, Juhász Roland. És olyat is régen lehetett hallani, hogy a fehérvári közönség percekig tapsoljon a csapatnak, és zúgjon a „Szép volt, fiúk!”. A hibátlan Videoton szombaton Nyíregyházára látogat, ahol az egyik legnagyobb szurkolótáborral rendelkező újonc akár a pontszerzésre is képes lehet.

Az NB I. eddigi bombameglepetését a Paks szereplése jelenti, a tavaly botladozó együttes eddig háromból három mérkőzést nyert, gólt sem kapott, és abszolút esélyesként utazik majd pénteken a Pancho Arénába a Puskás Akadémia vendégeként. A siker fő letéteményese egyrészt dr. Elbert Gábor, a korábbi szakállamtitkár, illetve MLSZ-főtitkár már Pécsen is nagyot alkotott a klubvezetésben. A kispadon pedig ismét elemében van Csertői Aurél, aki nyert már magyar kupát a Videotonnal, és dobogóra vezette a Haladást, mégis dilettánsnak tartják egy tavaly novemberi nyilatkozata miatt. A népszerű Reli ugyanis azt találta mondani: „Képes lenne egy magyar is elvezényelni a Barcelonát.” Lehet, hogy igaza van, de abban azért kételkedünk, Luis Enrique kiesett volna a Pakssal a harmadosztályú Felsőtárkány otthonában a magyar kupa első fordulójában.

A hátsó régiókat tekintve a Dunaújvárosra és a Kecskemétre ráférne egy alapos formajavulás, hiszen még egyikük nem szerzett pontot, de győzelem nélkül áll még a Puskás Akadémia és a Pécs is. Pedig utóbbinál aztán van vehemencia: Véber György stílusát és keménységét megtapasztalhatták a tavasszal kieső mezőkövesdiek is, de az egykori újpesti középpályás a Mecsekalján sem hazudtolja meg önmagát. Most két mérkőzésen át csak a nézőtéren izgulhat csapatáért, a hét végén ugyanis majdnem összeverekedett az Újpest kapusedzőjével, Pálinkás Andrással, végül a játékvezető mindkettőjüket felzavarta a lelátóra.

A 4. forduló programja

Augusztus 15., péntek: Puskás Akadémia–Paks (19 óra)

Augusztus 16., szombat: Nyíregyháza–Videoton (16.30), Dunaújváros–Pápa (18.30), MTK–Honvéd (18.30), Újpest–Debrecen (20.30)

Augusztus 17., vasárnap: Győr–Ferencváros (16.30), Haladás–Pécs (18.30), Diósgyőr–Kecskemét (20.30)

1. Paks

3

3

0

0

8:0

9

2. Videoton

3

3

0

0

9:2

9

3. Diósgyőr

3

2

1

0

6:2

7

4. MTK

3

2

0

1

5:3

6

5. Pápa

3

2

0

1

4:5

6

6. Újpest

3

1

2

0

3:2

5

7. Debrecen

3

1

1

1

3:2

4

8. Nyíregyháza

3

1

1

1

2:4

4

9. Ferencváros

2

1

0

1

3:2

3

10. Honvéd

3

1

0

2

4:4

3

11. Győr

3

1

0

2

5:6

3

12. Haladás

3

1

0

2

1:4

3

13. Pécs

3

0

2

1

3:7

2

14. Puskás Akadémia

3

0

1

2

3:6

1

15. Kecskemét

3

0

0

3

3:7

0

16. Dunaújváros

2

0

0

2

0:6

0