2024. augusztus 5., hétfő
LABDARÚGÁS

Szerbia–Albánia: új mérkőzés, semleges pályán?

Habár pár napja még a szerb sajtó arról írt, hogy mivel az albánok – annak ellenére, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) küldöttje és a játékvezető szerint is lehetett volna folytatni a találkozót – megtagadták a pályára való visszatérést a 41. percben 0:0-s állásnál félbeszakadt Szerbia–Albánia mérkőzésen, Szerbia a zöld asztalnál 3:0-ra megnyeri majd a találkozót, az albánokat pedig súlyos pénzbüntetéssel és kizárással sújtják majd, pár óra alatt nagyot változott a helyzet. Legalábbis ami a szerb lapok hozzáállását és írásainak tartalmát illeti, ugyanis csütörtökön este a Večernje novosti cikke szerint, amely az UEFA-hoz közeli forrásokra hivatkozik, a Szerbia–Albánia mérkőzést az első perctől kezdve újrajátsszák majd, méghozzá semleges pályán.

Az UEFA fegyelmi bizottsága szerdáig adott haladékot a két szövetségnek, hogy eljuttassa a válaszokat Nyonba az őket ért vádpontokra, s a fegyelmi bizottság csütörtökre, október 23-ára ígérte a végső döntést.

A mérkőzés újrajátszása valóban a legjobb megoldás lenne, főleg azok után, hogy az UEFA is tisztában van azzal, hogy az incidensekhez mindkét fél hozzájárult, hiszen az albánok által a pálya fölé repített quadrocopterre kötött Nagy-Albánia zászlóval elkezdődött az incidens, s az albán játékosok támadtak rá Stefan Mitrovićra, akinek sikerült elkapnia a zászlót és a drónt. Természetesen a szerb szövetség sem ártatlan, hiszen már az incidens előtt pirotechnikai eszközöket használtak a szurkolók a lelátón, s fáklyákat dobtak a pályára, az ellenfél játékosainak védelmet helyett pedig még a helyi rendfenntartók is ütötték az albán labdarúgókat. Mivel mindkét fél rászolgált a büntetésre, így bármelyik válogatott is nyerné meg a zöld asztal mellett a találkozót, az nyeremény lenne a számára, miközben mindkét szövetség büntetést érdemel.

A szerb lapok információi szerint az UEFA fegyelmi bizottságának tagjai az újrajátszást támogatják, de az időpontról és a helyszínről lehet, hogy még csütörtökön sem születik majd döntést, hanem később jelöli ki az UEFA, egyeztetve a két szövetséggel.

Mivel valószínű, hogy valamelyik, Szerbiával szomszédos Szerbiához közeli országban kerülne sor a találkozó újrajátszására, így könnyen megtörténhet, hogy akár Budapest is képbe kerülhet, míg Bécs azonnal kizárható, mivel ott nagyon sok szerb és albán él, s szinte biztos, hogy egy Bécsben megrendezett Szerbia–Albánia találkozó újabb incidenshez vezetne.

Az UEFA fegyelmi bizottságát Dr. Thomas Partl (Ausztria, elnök), Jacques Antenen (Svájc), Berzi Sándor (Magyarország), Jim Stjerne Hansen (Dánia), Tomás Gea (Andorra), Hans Lorenz (Németország), Rudolf Řepka (Csehország), James Shaw (Észak-Írország), Joël Wolff (Luxemburg) alkotják, akik közülük hárman foglalkoznak majd a Szerbia–Albánia mérkőzésen történt incidensekkel.