2024. július 19., péntek

Józanító pofon a Debrecennek

Felemásra sikeredtek a magyar és szerb csapatok visszavágói a Konferencia Liga-selejtezőinek 3. fordulójában. Úgy tűnt, nem pusztán kincstári optimizmus a debreceniek lelkesedése, hiszen a Loki az odavágón Bécsben egyenrangú ellenfele tudott lenni a Rapidnak, ám a visszavágón jött a feketeleves, és a hajdúsági csapat fájó, de egyúttal kijózanító pofonba szaladt bele. Már az első percekben nyilvánvalóvá vált, hogy ezúttal sokkal agresszívebb osztrák csapatot láthatunk a pályán. Negyedóra elteltével Matthias Seidl lecsapott Dzsudzsák Balázs pontatlan passzára és vezetéshez juttat a vendégeket. A szünet előtt a Rapid nem akármilyen körülmények között duplázta meg előnyét, Guido Burgstaller megalázó cselét követően a labda Olekszandr Romancsukról került a kapuba. A szünet után Marco Grüll lefutotta a nehézkes hazai védelmet és végleg eldöntötte a találkozót. Arról, hogy a bécsiek győzelme kiütéses legyen, a későbbiekben Burgstaller és Ante Bajić gondoskodtak…
A Ferencváros már az első találkozón eldöntötte a továbbjutást, így a Hamrun elleni visszavágó pusztán formalitás volt. A máltai csapat azonban szépen akart búcsúzni, sőt, a vezetést is megszerezte a Groupama Arénában. A szemmel láthatóan nem kellő hőfokon játszó zöld-fehérek a szünet előtt kiegyenlítettek, majd a második félidőben megfordították a mérkőzést, így kettős győzelemmel jutottak tovább a rájátszásba, ahol az a litván Žalgiris Vilnius lesz az ellenfél, amely az Európa-liga-selejtezőiben a finn Hacken csapatával szemben maradt alul.
Legdrámaibb küzdelem a Partizan stadionjában alakult ki. A szerb csapat a rendes játékidőben ledolgozta a hátrányát, majd a büntetők jobb értékesítésével harcolta ki a továbbjutást. A selejtezők utolsó körében a dán Nordsjaelland lesz az ellenfele.
A Sepsi a kazah Aktobe otthonában harcolta ki a továbbjutást. A horvát csapatoknak azonban nem volt jó estjük, hiszen az Osijek mellett a Hajduk is kiesett, és csak a Rijekának sikerült megnyernie a párharcát.
Az Európa-liga-selejtezőiben az Olimpiakosz megőrizte minimális előnyét a Genkkel szemben, a Ludogorec pedig magabiztos hazai győzelemmel harcolta ki a továbbjutást.
Eredmények, Európa-liga-selejtezők 3. forduló, visszavágók: Ludogorec–Asztana 5:1 (összesítésben 6:3), Genk–Olimpiakosz 1:1 (1:2), Dnyipro–Slavia (P) 1:1 (1:4), BATE–Sheriff (T) 2:2 (3:7), Breidablik–Zrinjski 1:0 (3:6), Hacken–Žalgiris 5:0 (8:1), Helsinki–Qarabag 1:2 (2:4).
Konferencia Liga-selejtezők 3. forduló, visszavágók, érdekesebb eredmények: Partizan–Sabah 2:0 (2:2, büntetőkkel 5:4), Debrecen–Rapid 0:5 (0:5), Ferencváros–Hamrun 2:1 (8:2), Aktobe–Sepsi 0:1 (1:2), Gzira–Plzen 0:2 (0:6), PAOK–Hajduk (S) 3:0 (3:0), Osijek–Adana 3:2 (4:7), Maribor–Fenerbahçe 0:3 (1:6), Rijeka–Torshavn 2:0 (5:1). Dinamo (K)–Arisz 2:1 (2:2, büntetőkkel 6:5). 

Messi, Haaland vagy De Bruyne

A Manchester Cityvel BL-t nyert Erling Haaland és Kevin De Bruyne, illetve az argentin válogatottat világbajnoki aranyéremig vezető Lionel Messi lesz az elmúlt idény legjobb játékosa az UEFA-nál, amit a szervezet csütörtökön jelentett be. Az edzők közül a City spanyol trénere, Josep Guardiola, az Intert BL-döntőig vezető olasz Simone Inzaghi, valamint a Napolival olasz bajnokságot nyerő honfitársa, Luciano Spalletti került a legjobb háromba. A női játékosok és edzők hármas listáját jövő héten jelentik be, miután vasárnap zárul a világbajnokság. A kategóriák győzteseit a nyár utolsó napján jelentik be, a BL csoportkörének monacói sorsolásán. 

Nyitókép: A Partizan játékosai nagy odaadással és lélekjelenléttel játszottak, jutalmuk pedig a továbbjutás lett (Beta/Branislav Božić)