2024. július 19., péntek

Itt a pénz a tét!

Utolsó köréhez érkezett a Bajnokok Ligája-selejtezője. A párharcok győztesei a legrangosabb európai kupa csoportkörének főtáblájára kerülnek, a vesztesek pedig az Európa-ligában szerepelhetnek majd. Mind a tizenkét csapattal találkozhatunk tehát majd az ősz folyamán, ám az érintetteknek anyagi szempontból (sem) mindegy, hogy hol szerepelnek, hiszen a Bajnokok Ligája a dicsőség mellett sokkal nagyobb bevétellel is jár. Papíron talán legkönnyebb dolga a TSC-t búcsúsztató Bragának van, igaz, a portugáloknak intő jel lehet a Marseille példája. A franciákat pont a Panathinaikosz búcsúztatta az előző fordulóban, így ha a portugálok biztosra akarnak menni, hazai pályán nagyobb előnyt kellene kiharcolniuk. Ide tartozó hír, hogy megsérült a görögök magyar válogatott középpályása, Kleinheisler László, aki kihagyja a Braga elleni mérkőzést, és várhatóan a görög bajnokság 2. és 3. fordulóját is. A hírek szerint jobb combizmában szenvedett kisebb sérülést.
Meglepetés lenne továbbá, ha a török Galatasaray nem jutna tovább a Moldéval szemben, ugyanakkor az első meccsen idegenben a törököknek is lehetnek kellemetlen percei. A közelmúlt eseményei miatt nagy figyelem hárult az athéni AEK-re, mely kedden Belgiumban igyekszik kedvező eredményt elérni a visszavágóra. Érdekesnek ígérkezik a Glasgow Rangers és a PSV párharca is, ahol a holland csapat az esélyesebb.
Bajnokok Ligája-selejtezők 4. forduló, kedd: Antwerpen–AEK Athén, Glasgow Rangers–PSV, Rakov–Köbenhavn. Szerda: Braga–Panathinaikosz, Maccabi–Young Boys, Molde–Galatasaray

Megtépázott nagyok!

Vasárnap este a külföldi ligákban több meglepő eredmény született, a nagynevű csapatok igencsak megszenvedtek ellenfeleikkel. Angliában a Chelsea gyorsan hátrányba került a West Ham otthonában, s noha Carney Chukwuemeka az első félidőben még egalizálni tudta az állást, a második játékrészben Michail Antonio és Lucas Paquetá révén már csak a hazaiak szereztek gólokat. A londoni kékek számára még fájóbb a vereség annak tudatában, hogy az utolsó fél órát emberelőnyben játszották, de nem tudtak mit kezdeni létszámbeli fölényükkel.
Spanyolországban már a 2. fordulóban botlott az Atlético Madrid, a Betis vendégeként csak gól nélküli döntetlent ért el. Megszenvedett a Barcelona a Cádizzal, a kiscsapat sokáig szervezetten védekezett, a katalánok csak a 82. percben Pedrinek köszönhetően szereztek vezetést, majd a játékvezetői ráadásban Ferran Torres döntötte el végleg a találkozót.

Sokáig emlékezetes marad a Lecce–Lazio összecsapás. Az első félidőben egyértelműen a vendégek játszottak fölényben, Ciro Immobile góljával előnybe is kerültek, azonban a második félidő hajrájában a vendéglátó Pontus Almqvist és Federico Di Francesco találataival másfél perc alatt megfordította a mérkőzést. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Roma is vereséget szenvedjen. A farkasok igencsak szenvedtek hazai pályán a Salernitanával szemben. Igaz, Andrea Belotti góljával vezetést szereztek, ám Antonio Candreva szép lövésével még az első félidő végén kiegyenlített, majd a szünetet követően újabb hatalmas bombáját követően már a Salernitana került előnybe. Végül tíz perccel a találkozó vége előtt egy szögletet követően Belotti pontot mentett csapatának.

Eredmények, angol bajnokság 2. forduló: West Ham–Chelsea 3:1. Spanyol bajnokság 2. forduló: Betis–Atlético Madrid 0:0, Girona–Getafe 3:0, Barcelona–Cádiz 2:0. Az élmezőny: Real Madrid és Valencia 6, Girona, Atlético Madrid, Barcelonaés Betis 4 pont stb. Francia bajnokság 2. forduló: Monaco–Strasbourg 3:0, Lens–Rennes 1:1. Az élmezőny: Monaco és Brest 6, Rennes, Montpellier, Lille, Marseille és Toulouse 4 pont stb. Német bajnokság 1. forduló: Frankfurt–Darmstadt 1:0. Olasz bajnokság 1. forduló: Roma–Salernitana 2:2, Sassuolo–Atalanta 0:2, Lecce–Lazio 2:1, Udinese–Juventus 0:3. 

Nyitókép: Alphonse Areola, a West Ham kapusa kivédte Enzo Fernandez büntetőjét (Fotó: Beta/AP/Alberto Pezzali)