2024. július 19., péntek

Lisztes és a többiek

A nyári átigazolási idény végéhez közeledve a klubok igyekeznek véglegesíteni kereteiket, mindez persze egyre erősödő találgatással is jár. Az elmúlt időszak egyik slágertémája Lisztes Krisztián volt, akit a Frankfurt már korábban kiszemelt, és német lapértesülések szerint a klub immár konkrét ajánlatot is tett a Ferencvárosnak. Ennek értelmében a játékos jövő nyáron váltana csapatot, a végleges vételára meghaladhatja a 10 millió eurót is – a későbbi teljesítményének függvényében. A helyzetet bonyolítja, hogy más külföldi kluboknak is szemet szúrt a fiatal játékos jó teljesítménye a magyar bajnokságban. Mindez persze még csak a jövő zenéje, Lisztesnek és társainak a héten Žalgiris elleni Konferencia Liga-selejtezőre és a Paks elleni bajnoki találkozóra kell koncentrálniuk. Utóbbi azért sem tűnik egyszerűnek, mivel a tolnai csapat az elmúlt fordulóban a pontvadászatot jól kezdő Újpestet győzte le könnyedén.

Az átigazolások persze sokszor első pillantásra teljesen érthetetlennek tűnnek. Így volt ez Demjén Patrik esetében is. A válogatott kerettagságig jutó kapus az MTK kedvéért hagyta ott a Zalaegerszeget, pedig a zalaiakkal nemzetközi meccseken is megmérethette volna magát. Döntése okáról így nyilatkozott: „Egy nemzetközi kupaporondon való szereplést mindig nehéz feláldozni, de úgy éreztem, szükségem van a váltásra. Új szintet szeretnék elérni, amihez olyan arcomat is meg kell mutatnom, amit eddig talán még nem láttak tőlem. Teljesen nem új számomra az MTK közege, hiszen itt nevelkedtem. Magát a döntést viszont most még nem értékelném, hiszen nagyon rövid idő telt el, nem érdemes messze menő következtetéseket levonni ennyiből. A döntésemkor is hosszú távra terveztem, a lényeg, hogy folyamatosan jól teljesítsek. Van már meccsrutinom, van, amit már bizonyítottam, de úgy érzem, még sok dolgot kell megmutatnom magamból. Egy olyan csapatba jöttem, amelyben megvan egyszerre a rutin és a fiatalos lendület is. Jó hangulatú az öltöző, nemcsak nekem, szerintem a többi új érkezőnek és könnyen ment a beilleszkedés. Fontos feladatunk van, amit nem szabad elfelejteni, és minden héten kőkeményen meg kell dolgozni a pontokért. Egyértelműen a válogatottság a célom. Még nem vagyok azon a szinten, hogy a válogatottban első számú kapusként számoljanak velem, de ezt szeretném elérni. A klubváltásom is ezt a célt szolgálja, szerettem volna kimozdulni a komfortzónámból”.
Demjénnek és társaink fel van adva a lecke, hiszen vasárnap a listavezető és eddig száz százalékos Debrecen otthonából kellene pontot szerezniük. A Loki hétfőn a Kisvárda legyőzésével jelezte, gyorsan túltette magát az európai kupakudarcon. Srđan Blagojević vezetőedző így értékelte a látottakat:  ”Nagy köszönet jár a csapatnak, nehéz volt játszani, hiszen nagy volt rajtunk a nyomás. Szerencsére hamar gólt lőttünk, ami kicsit megnyugtatta a játékosokat.  Vezethettünk volna 3:0-ra is, csak kimaradtak a helyzeteink.   Az akarat lendítette át a fiúkat a mérkőzés nehéz időszakán”.

Mindenképpen érdekes lesz a bajnokság két nyeretlen csapatának, a Fehérvárnak és a Mezőkövesdnek az összecsapása. A találkozó esélyese a székesfehérvári csapat, és nemcsak a hazai pálya előnye miatt, hanem azért is, mert a Mezőkövesd elveszítette egyik meghatározó játékosát, Babati Benjámint, aki a román másodosztályban szereplő Csíkszeredához távozott.
A Puskás Akadémiánál viszont a fiatalokra igyekeznek alapozni, ennek értelmében szerződést hosszabbítottak a 20 éves Ominger Gergővel és a 18 esztendős Dusinszki Szabolccsal. A fiatalos lendület kelleni is fog a felcsútiaknak, hiszen a forduló nyitótalálkozóján a Kecskemét otthonában lépnek pályára, ami nem ígérkezik könnyű vendégszereplésnek.

A bajnokságot jól kezdő újpestiek a Zalaegerszeget fogadják, és egy győzelemmel könnyedén visszatalálhatnak a paksi kisiklás előtti útra. Egyre komolyabban kell számolni a Diósgyőrrel is, amely jelenleg a bajnokság harmadik helyén áll. A miskolciak a Kisvárdát látják vendégül, és látván ellenfelük hétfői produkcióját egyáltalán nem lehet kizárni az újonc újabb győzelmét.

A hétvége programja, szombat: Kecskemét–Puskás Akadémia (15.30), Diósgyőr–Kisvárda (17.45), Újpest–Zalaegerszeg (20). Vasárnap: Debrecen–MTK (15.30), Ferencváros–Paks (17.30), Fehérvár–Mezőkövesd (19.30). 

Nyitókép: Lisztes Krisztián után nagy a nemzetközi érdeklődés (MTI)