2024. augusztus 4., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Storck berúgta az ajtót Magyarországon

Nemanja Nikolić után újabb zentai születésű játékos, Kitl Miklós robbant be az élvonalba

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Dárdai Pál egyre komolyabb magasságokba emelkedhet a Bundesligában, ha benntartja az élvonalban a Hertha együttesét, akkor nemcsak tekintélyes összeg üti a markát, de kétéves szerződést is köthet vele a klub. Dárdai jelenleg a német élvonal egyik legkevesebbet kereső edzője, de a havi tízezer eurót a Hertha 500 ezerrel megtoldaná bennmaradási prémiumként, és éves szinten is hasonló nagyságúra emelkedhetne a fizetése. A következő két meccsen, a Hannover és a Köln ellen kellene még pontot szerezni, az utolsó három fordulóban a Bayern München, a Mönchengladbach és a Dortmund ellen jóval kevesebb lesz erre az esély.

Miközben Dárdait az egekbe magasztalják, egyelőre nem tudni, hogy mit alkot majd az általa beajánlott új MLSZ-sportigazgató, Bernd Storck. A német szakember nagy lendülettel rúgta be az ajtót Magyarországon, kinevezése óta Szalai László, ifjabb Michalecz István és Pisont István is távozott a korosztályos válogatottak éléről, de csoda lenne, ha az U17-esekkel az Eb-selejtezőn elvérző Belvon Attila a helyén maradhatna.

Storck a közelgő új-zélandi U20-as világbajnokságra leadta 35-ös keretét, amelyben vannak érdekességek. Nem tudni, hogy mennyire akadtak súgók és mennyire térképezte fel a szakember saját szemével a játékosokat, de a Manchester Citynél próbajátékon szereplő Bobál ikrekre, Dávidra és Gergelyre már nem számít, kirakta az alapembernek számító kapust, Hrabina Alexet (Nyíregyháza) és a védő Asztalos Dávidot (MTK).

Bekerült viszont a zentai születésű 17 éves középpályás, Kitl Miklós, aki ebben a szezonban debütált Kecskeméten, de máris stabil kezdőnek számít, és 19 bajnokin két gólt is szerzett – a Ferencváros és a Pápa ellen. Ahogy egy magyar portál fórumán egy Videoton-drukker írta róla, célozva Nemanja Nikolićra is: „Nagyon örülök neki. Fiatal, és jó NB I.-es középszinten játszik. Remélem, hogy Burcsa Győző klubigazgató listáján egészen felül van a neve. Egy zentai játékossal már nagyon jól jártunk.”

Ami a bajnokságot illeti, a Videoton egy hete kiszenvedte az Újpest elleni győzelmet, gyakorlatilag egyetlen kapura lövésből megnyerte a mérkőzést. Vasárnap a Haladás látogat Fehérvárra, és papíron nem jelenthet gondot a hazaiaknak a három pont megszerzése. A Haladás a legutóbbi tizenöt, Videoton elleni tétmérkőzés közül csupán egyszer tudott nyerni – 2011 áprilisában otthon 2:0-ra –, Fehérváron 2003 novemberében győzött legutóbb.

A második helyen álló MTK Dunaújvárosban meccsel, ahol hosszú idő után végre megtört a jég: az újvárosiak zsinórban öt vereség és négy gólképtelen meccs után 3:0-ra elintézték a Nyíregyházát. Ha most is nyernének, megindulhatnának felfelé a tabellán, és nagy szívességet tennének a Fejér megyei rivális Vidinek.

A Ferencvárosra kőkemény csata vár az Újpest ellen, ez a párharc mindig, minden körülmények között rangadónak számít. A hazai ultrák ugyan kihagyják a meccset – Kubatov Gábor klubelnök kijelentette, soha többet nem hajlandó tárgyalni velük –, de a fanatikusok gyűlést tartanak a Népligetben, így a stadionon kívül is várhatók izgalmak vasárnap délután.

Thomas Doll mindenesetre tart a meccstől, a Fradi edzője a keddi, Szolnok elleni magyarkupa-elődöntős győzelem után azt mondta, ilyen játékkal inkább ki sem kellene állni a hétvégén. „A magyar futballnak változnia kell, mert ez a színvonal elfogadhatatlan. Az Európa-ligáról felesleges beszélni, mert ez a teljesítmény nem elég oda” – nyilatkozta.

A 23. forduló programja

Április 10., péntek: Kecskemét–Debrecen (19 óra)

Április 11., szombat: Dunaújváros–MTK (14 óra), Honvéd–Diósgyőr (16 óra), Paks–Pécs (18.30), Pápa–Puskás Akadémia (18.30), Győr–Nyíregyháza (18.30)

Április 12., vasárnap: Ferencváros–Újpest (16.30), Videoton–Haladás (18.30)