2024. augusztus 4., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Káosz Diósgyőrben és Szombathelyen

Tomislav Sivić a nyáron távozik, a Haladást megrengette a 0:7

A hátralévő hét fordulóban megszerezhető 21 pont közül már 11 is elég lenne a Videotonnak ahhoz, hogy megnyerje a magyar labdarúgó-bajnokság 2014/2015-ös idényét, de a rivális Ferencváros és MTK esetleges pontvesztései pluszban megkönnyíthetik a fehérváriak helyzetét.

De egyelőre nem úgy tűnik, hogy Joan Carrillo együttese visszavett volna a tempóból, a hétvégén 7:0-ra verte a Haladást, a sikerből természetesen kivette részét a góllövőlista zentai születésű éllovasa, Nemanja Nikolić is. A Videoton teljesítményét Európában is megsüvegelhetik, hiszen az összes európai, élvonalbeli bajnokságot figyelembe véve a legkevesebb gólt kapta, nyolcat. Ilyen jó védelemmel csak a Zrinjski rendelkezik, de a bosnyák csapat 21, a magyar 23 mérkőzést játszott.

A fehérváriak menetelése a hét végén Diósgyőrben folytatódhat, ahol teljes a káosz. Tomislav Sivić együttese tavaly nyert utoljára, tavasszal három döntetlen és három vereség a mérleg, ezzel a siralmas teljesítménnyel is úszott a dobogó.

Sivić és a klubvezetés közötti problémák az egyik vereség után már felszínre kerültek, amikor a szerb szakember kritizálta a klub átigazolási politikáját. A távozó védőket nem követték új igazolások a télen, talán ennek is köszönhető, hogy néha iskolás gólokat kap a csapat. A múlt héten a klub azt is bejelentette, hogy a szezon végén nem hosszabbítja meg az edző szerződését, és helyére inkább Németországból igazolna valakit.

Persze Sivić nem fog kétségbeesni, meglepődnénk, ha a szerb U17-es, az U19-es és az U21-es válogatottnál is megfordult, szeptemberben a Crvena zvezdánál is szóba került tréner ne találna magának klubot a nyár közepére.

A Haladásnál is forr a levegő, az egyik szombathelyi portál, a Nyugat.hu szerint a klub marketingigazgatója, az egykori pornószínész Massimiliano Caroletti szerepvállalása ingoványos útra viheti a csapatot. A portál szerint ebbe akár a tisztességtelen mérkőzések is beleférnek, hiszen mit várhatnak attól, a Haladás olasz játékosainak bérét fizető cégtől, a Carolettiék által életre hívott AGS Sporttól, amely ellen fél év után már adóvégrehajtást kért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A klubnál szerdára hívtak össze tanácskozást, akkor hallgatták meg Szentes Lázár edzőt, és bár a sajtó azt feltételezte, hogy menesztik, és a 19-szeres válogatott, 560 NB I-es mérkőzést vívott egykori védő, az Illés Akadémián dolgozó Kuttor Attila lehet a beugró, végül Szentes maradt a posztján. Igaz, a szombati, Ferencváros elleni meccsen eltiltás miatt nem ülhet le a kispadra.

A Ferencváros 13 bajnoki óta veretlen, vasárnap az ősi riválisa Újpestet verte 2:0-ra. Bár a Groupama Arénába 21 ezer néző kilátogatott, a kemény mag inkább a Népligetben tartott erődemonstrációt. A több ezres tömeg továbbra is a klub vezetésének intézkedései ellen tiltakozik, a rendezvényen megfogalmaztak egy szurkolói kiáltványt és követelték a fradizmus helyreállítását.

Hétfőn aztán Kubatov Gábor, az FTC elnöke a médiát is megfenyegette, a Magyar Sportújságíró Szövetség kezdeményezésének keretében ugyan ellátogatott a Molnár Dániel Klub beszélgetéssorozatára, de azzal fenyegetőzött, hogy csak akkor beszél, ha senki sem ír cikket az elhangzottakból. Ha volt jó érzésű újságíró, biztosan felállt és hazament. Sajnos azonban ez nem derült ki, hiszen írás valóban nem született a nagyszerű hétfői teadélutánról.

A 24. forduló programja

Április 17., péntek: Nyíregyháza–Kecskemét (19 óra)

Április 18., szombat: MTK–Győr (14 óra), Haladás–Ferencváros (16 óra), Pécs–Honvéd (18.30), Dunaújváros–Puskás Akadémia (18.30), Debrecen–Paks (18.30)

Április 19., vasárnap: Diósgyőr–Videoton (14 óra), Újpest–Pápa (18.30)