2024. augusztus 3., szombat

Labdarúgás – U20-as VB: Szerbia legyőzte Malit

A szerb válogatott története első sikerét könyvelhette el tegnap délelőtt az U20-as vébék történetében, miután az Új-Zélandon zajló tornán 2:0 arányban diadalmaskodott Mali együttese fölött. A jogelőd Jugoszlávia 1987-ben megnyerte a korosztályos világbajnokságot, Szerbia néven viszont először jutott ki a csapat a tornára, és mivel a D csoport első fordulójában kikapott 1:0-ra Uruguaytól, a Mali elleni győzelmet nyugodtan nevezhetjük történelminek is.

A mérkőzés előtt az afrikai együttes volt előnyösebb helyzetben, hiszen az első körben legyőzte 2:0-ra Mexikót, így egy győzelemmel akár a továbbjutást is kiharcolhatta volna. A szerb csapat viszont nem engedte, hiszen az első pillanattól kezdve kontrollálta a mérkőzést, a 27. percben Sergej Milinković-Savić szabadrúgásgóljával a vezetést is megszerezte, ami után nem is engedte ki a kedvező eredményt a kezéből. A második játékrészben több kecsegtető támadást is vezetett a szerb csapat, a mezőnyfölény a 74. percben hozta meg az eredményét, a csereként beállt Staniša Mandić talált be, biztossá téve ezzel a Veljko Paunović vezette együttes sikerét.

A csoport másik meccsén Mexikó a ráadás perceiben csikarta ki a győzelmet Uruguay ellen, így a csoportban mindegyik csapat három ponttal áll, Szerbia jobb gólkülönbségének köszönhetően felugrott az első helyre, de a harmadik forduló, a közép-amerikai együttes elleni, szombat reggel 6 órakor kezdődő mérkőzés fog dönteni a továbbjutásról.

Az E csoportban versengő Magyarországra ma délelőtt 9 órakor (Duna TV, Eurosport2) vár fontos mérkőzés, hiszen az Észak-Korea elleni 5:1-es győzelem után a második fordulóban a torna egyik főesélyesével, az első fordulóban Nigériát 4:2-re legyőző Brazíliával mérkőzik meg Bernd Storck együttese.