2024. augusztus 3., szombat
LABDARÚGÁS – U20-AS VB

Magyar–szerb csata a nyolcaddöntőben

A magyar és a szerb válogatott is továbbjutott az Új-Zélandon zajló U20-as világbajnokság csoportköréből, Magyarország a vasárnapi, Nigéria elleni 2:0-s vereséggel harmadik helyen zárt az E csoportban, míg Szerbia a Mexikóval szemben kiharcolt 2:0-s győzelemmel a D jelű kvartett élén végzett, így a két együttes éppen egymással vív meg a nyolcaddöntőben.

Teljesen ellenkező utat járt be a két válogatott, a magyar együttes az első körben Észak-Korea ellen elért 5:1-es győzelmet követően Brazíliától és Nigériától is kikapott, de befért a négy legjobb 3. közé jobb gólkülönbségének köszönhetően, a szerb csapat viszont az első fordulóban kikapott 1:0-ra Uruguaytól, utána viszont 2:0-s győzelmet aratott Mali és Mexikó fölött, így végül csoportelső lett.

A német Bernd Storck irányította magyar csapat úgy lépett pályára, hogy már tudták a játékosok, hogy továbbjutottak, és ha pontot szereznek, akkor az F csoportot megnyerő, toronymagas esélyesnek tartott Németországgal csapnak össze a legjobb 16 között. A szövetségi kapitány ellenben láthatóan nem úgy küldte pályára csapatát, hogy veszítsenek, mert akkor „csak” Szerbia lesz az ellenfél a kieséses szakaszban, mert ő is rendkívül bosszúsnak mutatkozott játékosai sorozatos hibáit látva. A nigériai próbálkozások bő félóra után jártak eredménnyel, Taiwo Awoniyi használta ki a védelem megingását, megszerezve a vezetést Nigériának. A lassú, pontatlan játék ezt követően kissé följavult, majdnem gólig is eljutottak Kalmár Zsolték, a pihenő után Németh Márió bombája azonban a lécen csattant. Még egy Zsótér Donát-fejesben volt veszély a második félidő elején, a magyar védelem újabb elképesztő hibasorozatát az 54. percben a duplázó Awoniyi büntette meg, eldöntve a találkozó és a helyezések sorsát. A magyar csapatnak sokkal többet kell mutatnia, amennyiben egy meccsnél többet kíván játszani a kieséses szakaszban.

Az ellenfél ugyanis folyamatosan javuló teljesítménnyel szerepel a tornán, az Uruguay elleni egygólos bukta után a védelem még jobban összekapta magát, a támadások pedig pontosabbá váltak, így magabiztosan, két győzelemmel a hátuk mögött várhatják a Magyarország elleni meccset. A Mexikó elleni szombati találkozót még az első félidőben eldöntötték Veljko Paunović kiválasztottjai, az alaphangot Nemanja Maksimović adta meg a 2. percben, öt méterről lőtt góljával, a 45 percet Andrija Živković foglalta keretbe a 42. percben szerzett, zseniális szabadrúgásgóljával. A továbbiakban átengedték a kezdeményezést a közép-amerikaiaknak, de szervezetten, fegyelmezetten játszottak, és megőrizték az előnyt a végéig. Mivel a csoport másik meccsén 1:1-es döntetlen született, a kvartett élén végeztek. Uruguay és Mali így azonos pontszámmal és gólaránnyal zárt, és sorsolás döntött arról, hogy előbbiek mennek tovább a második, utóbbiak a harmadik helyről.

A C csoportban Szenegál legyőzte Katart, Portugália pedig Kolumbiát, így a luzitánok zártak az élen, az egyaránt négypontos Kolumbia és Szenegál közül előbbi a második, utóbbi a harmadik helyen jutott tovább. Az F csoportban Németország 5:1-re nyert Honduras ellen, Üzbegisztán pedig 3:0-ra verte Fidzsit, a germánok maximális pontszámmal az első helyen léptek tovább, Üzbegisztán pedig a három hárompontos között a legjobb gólarányt felmutatva második lett. A harmadik helyen záró Honduras Magyarországénál rosszabb gólarányával kicsúszott a legjobb négy harmadik közül.

Szerdán 6-kor kezdődik a Szerbia–Magyarország nyolcaddöntő, és a sorsolás értelmében a találkozó győztese a negyeddöntőben az Egyesült Államok–Kolumbia párharc továbbjutójával találkozik.

U20-as vb, 3. forduló, C csoport: Kolumbia–Portugália 1:3, Szenegál–Katar 2:1. A sorrend: 1. Portugália 9, 2. Kolumbia 4 (3:4), 3. Szenegál 4 (3:5), 4. Katar 0 pont. D csoport: Szerbia–Mexikó 2:0 (Maksimović 2., Živković 42.), Mali–Uruguay 1:1. A sorrend: 1. Szerbia 6, 2. Uruguay 4 (3:3), 3. Mali 4 (3:3), 4. Mexikó 3 pont. E csoport: Magyarország–Nigéria 0:2 (Awoniyi 33., 54.), Brazília–Észak-Korea 3:0. A sorrend: 1. Brazília 9, 2. Nigéria 6, 3. Magyarország 3, 4. Észak-Korea 0 pont. F csoport: Honduras–Németország 1:5, Fidzsi–Üzbegisztán 0:3. A sorrend: 1. Németország 9, 2. Üzbegisztán 3 (6:7), 3. Honduras 3 (5:11), 4. Fidzsi 3 (4:11) pont. A nyolcaddöntő párosítása, szerda: Ghána–Mali, Szerbia–Magyarország (6.00), Egyesült Államok–Kolumbia, Ukrajna–Szenegál (9.30), csütörtök: Ausztria–Üzbegisztán (6.00), Németország–Nigéria, Portugália–Új-Zéland, Brazília–Uruguay (9.30).