2024. augusztus 3., szombat
LABDARÚGÁS

Stieberék Münchenben a Bundesliga-nyitányon

A címvédő Bayern München és Stieber Zoltán csapata, a Hamburg összecsapásával rajtol ma a német labdarúgó-bajnokság 2015/2016-os szezonja, amelyben a bajor együttes történelmet írhat. A müncheni csapat lehet az első a Bundesliga 1963 óta íródó történetében, amely sorozatban négyszer szerzi meg a salátástálat. Josep Guardiola csapatának erre minden esélye megvan, ugyanis amellett, hogy messze a legerősebb kerettel rendelkezik, ebben az átigazolási szezonban tovább erősödött, miután megszerezte a chilei Arturo Vidalt a Juventustól, valamint a brazil Douglas Costát a Sahtar Donyecktől. Az előző szezonban második helyen végzett Wolfsburg vezetőedzője, Dieter Hecking is azt mondta, hogy a Bayernnek olyan lehetőségei vannak, amelyekkel óriási a fölénye a többiekkel szemben. Az élcsapatok közé visszatérhet a Borussia Dortmund, amelynek éléről az elmúlt idény végén távozott a korábbi sikeredző, Jürgen Klopp. A sárga-feketéket Thomas Tuchel készíti fel, és a tréner sikerrel mutatkozott be az Európa-ligában és a német kupában. Dárdai Pált az előző idény közepén nevezték ki a Hertha élére. A magyar szövetségi kapitányi posztot akkor betöltő szakember benntartotta az élvonalban a fővárosi gárdát, így véglegesítették állásában, s már teljes felkészülést vezényelhetett a csapatnak. Dárdainak ugyanakkor a magyar válogatott éléről távoznia kellett. A Bundesligában két magyar játékos szerepel majd: Stieber Zoltán az osztályozón bennmaradt Hamburg, Szalai Ádám pedig a Hoffenheim légiósaként vág neki az idénynek.

Németh-gól után kupadöntőben a Kansas City

A Sporting Kansas City csapata 3:1-re legyőzte a Real Salt Lake gárdáját az US Open Cup elődöntőjében, ezzel bejutott a sorozat fináléjába, ahol a Chicago Fire felett diadalmaskodó Philadelphia Union lesz az ellenfele szeptember 30-án, Chesterben. A Kansas City sikeréből góllal vette ki részét a magyar válogatott Németh Krisztián, aki kezdőként a 87. percig volt a pályán, a 85. percben kicselezte a kapust és higgadtan a hálóba gurítva beállította a végeredményt. Némethnek a kupában már négy gólja van, csak csapattársa, az ötgólos Dominic Dwyer talált be nála többször a sorozatban.

Ramos hosszabbít

Sergio Ramos világ- és Európa-bajnok védő három évvel meghosszabbítja a szerződését a Real Madrid labdarúgóklubbal – írta csütörtökön egybehangzóan a madridi sajtó. Értesülések szerint a 29 éves futballista azután ír alá 2020-ig, hogy a Real jóváhagyta a fizetésemelését. A 128-szoros válogatott Ramosnak 2017-ig szólt a szerződése, s az utóbbi hetekben a Manchester Uniteddel hozták hírbe. A madridi sajtó értesülései szerint a játékos az új megállapodást hétfőn írja alá Florentino Perez klubelnökkel. Ramos 2005-ben a Sevillától igazolt a Real Madridhoz, amellyel – többek között – Bajnokok Ligáját, klubvilágbajnokságot, három bajnoki címet és két spanyol kupát nyert.

Halilović Hamburg helyett Dortmundban köthet ki

Bár német és horvát sajtóhírek is szinte biztosra vették, hogy Alen Halilović a Hamburghoz kerül kölcsönbe, a barcelonai kiadású MundoDeportivo arról számolt be, hogy a katalánok 19 éves horvát tehetsége Dortmundba vágyik. Halilovićot tavaly ötmillió euróért szerződtette a Barca a Dinamo Zagrebtől, az előző idényben a B csapatban játszott – 30 másodosztályú bajnokin négy gólt szerzett –, a felnőtteknél mindössze 29 percet kapott egy januári spanyol kupameccsen.

A nagy tehetségnek kikiáltott játékos idén nyáron felkerült az első csapat keretébe, ahol vélhetően egyelőre epizodista lenne. Tudja ezt Halilović is, aki a több játéklehetőség reményében csapatot váltana, és kölcsönjátékosként folytatná a pályafutását. Kérőben nincs hiány: neve szóba került a Celta Vigónál, a Sporting Gijónnál, az angol Evertonnál és a West Hamnél, valamint a német Hamburgnál, de a sajtóértesülések szerint a Dortmund is a befutók között lehet.

Robert Fernández barcelonai sportigazgató szerint a végső döntés meghozatalánál mindenképpen figyelembe veszik a játékos véleményét, hiszen nagy reményeket fűznek a horvát irányítóhoz. Nem akarják szem elől téveszteni – egy évre adnák kölcsön –, és olyan helyen szeretnék tudni, ahol a legtöbbet fejlődhetne.