2024. augusztus 7., szerda

Mi lesz veled, Mourinho?

Mint megszokhattuk, a sokak szerint csak Special One-nak nevezett portugál menedzser, José Mourinho körül zajlik az élet. Hónapok óta cikkezik arról a nyugati sajtó, hogy a Real Madrid edzőjének meg vannak számlálva a napjai a spanyol fővárosban, illetve már az is megtörtént, hogy maga a portugál nyilatkozott úgy, hogy az idény végén elhagyja Madridot. Hogy hová megy, az olykor már kijelenthető, olykor viszont teljesen bizonytalan. Mindenesetre Angliában a legtöbben biztosak benne, hogy visszatér korábbi sikerei helyszínére, Londonba, és ismét átveszi a kormányrudat a Chelsea-nél. Ezt támaszthatja alá a Daily Mirror értesülése, miszerint Mourinho már a segítőjét is kiválasztotta. A szigetországi lap szerint ez a segítő a Blackburn Rovers korábbi trénere, Steve Kean lehet, ugyanis Mourinho minden állomáshelyén igyekszik egy helyi ember maga mellé venni a szakmai stábba – első londoni időszakában Steve Clarke volt ez az ember, Madridban pedig Aitor Karanka az. Ezt az értesülést támasztja alá a kékek mostani edzőjének, Rafa Beníteznek a nyilatkozata is: „Mindenki tudja, hogy a következő idényben már más fogja irányítani a Chelsea-t és szerintem azt is tudják, hogy ki lesz az illető.”

Tegnap azonban újabb csavar került a történetbe, ugyanis a calciomercato.com szerint a portugál a Real kispadjáról nem a Chelsea-jére, hanem a PSG-jére ül majd át. Az olasz forrás szerint ebben az esetben csere történhet a két gárda élén, ugyanis a távozó Mourinho helyére Florentino Péreznek, a Real elnökének éppen a párizsiak mostani trénere, Carlo Ancelotti az első számú kiszemeltje.

Közben a madridiak öltözőjében egyre feszültebb a hangulat, a játékosok közül láthatóan sokan várják már tűkön ülve Mourinho távozását, erről tanúskodik az edző honfitársának, Pepének a kijelentése is, aki az állítólag a Mourinho-ellenes csoport élén álló Iker Casillas mellőzését rótta föl a trénernek: „Iker több tiszteletet érdemel, nagyon fontos játékos. Nem szabad lebecsülnünk senki, különösen nem Ikert, aki egy ikon Madridban. Ő egy olyan labdarúgó, akinek sokat köszönhetünk, nem fogjuk hagyni, hogy rosszfiúkat állítsák be.”

Mourinho sem maradt rest, és a Málaga elleni tegnapi bajnoki előtti sajtótájékoztatón elmagyarázta Casillas mellőzését: „Az üzenetem, hogy mindenki értse: én egy labdarúgóedző vagyok. Azért szerződtettek, hogy edző legyek, egy edző pedig rendelkezik azzal a hatáskörrel, hogy eldöntse, ki játszik. Nem úgy hozok döntést, hogy feldobok egy érmét, aztán ha fej, akkor Iker, ha írás, akkor Diego López véd. Gondolkozom, megvitatom, elemzem és órákat töltök a döntéseim tanulmányozásával, megpróbálok egyességre jutni saját magammal. Jobban kedvelem Diego Lópezt, a kapust, mint Iker Casillast. Ilyen egyszerű. Nincs semmilyen személyes indíttatás. Szeretem azt a kapust, akinek jó a lábmunkája, magabiztos a beadásoknál, uralja a kapu előtti területet a levegőben is, illetve parádés védésekre képes a gólvonalon. Amíg én vagyok a Real Madrid edzője, addig normális körülmények között Diego López áll a gólvonalon” – valamint jó szokásához híven Pepének is odaszúrt egyet: „Nehéz elemezni Pepe helyzetét. Az ő problémáját egyetlen név jelenti, ami úgy hangzik, Raphael Varane. Nem könnyű egy 31 éves embernek, amikor egy 19 esztendős kölyök átgázol rajta. És ez egy fantasztikus kölyök. Ennyi a probléma. Pepe élete megváltozott.”