2024. augusztus 7., szerda

Sir Alex Ferguson visszavonul

Az idény végén befejezi pályafutását - Cameron: Ferguson rendkívüli eredményeket ért el

Az idény végén befejezi pályafutását Sir Alex Ferguson, a Manchester United labdarúgócsapatának vezetőedzője - közölte a klubja szerdán. A 71 éves skót tréner több mint 26 éve vezette a Vörös Ördögöket, a gárdával a brit futball történetének legfényesebb edzői karrierjét futotta be.

Az 1986. november 6-a óta posztján lévő Ferguson irányításával az MU 13 bajnoki címet gyűjtött - a legutóbbit két hete -, kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, ötször az FA Kupát és négyszer az angol Ligakupát. A szakember korábban a skót St. Mirrennél és Aberdeennél dolgozott. Pályafutása során összesen 48 trófeát szerzett a csapataival.

"A visszavonulásról hozott döntésemet nagyon átgondoltam, és nem hoztam meg könnyen. Fontos volt számomra, hogy a lehető legjobb állapotban hagyjam a csapatot, és úgy vélem, most ez a helyzet " - mondta nyugdíjba vonulásáról Ferguson, aki a jövőben a klub igazgatójaként és nagyköveteként tevékenykedik majd.

Ferguson utódjaként az Everton mesterét, David Moyest emlegeti a brit média.

Az MU vasárnap a Swansea-t fogadja a Premier League-ben - ez lesz a távozó vezetőedző utolsó meccse a Old Traffordon -, majd a záró fordulóban, jövő vasárnap a West Bromwich Albion otthonában lép pályára. Az lesz Ferguson 1500. mérkőzése a Manchester United kispadján.

David Cameron brit miniszterelnök elismerőleg nyilatkozott Sir Alex Fergusonról, a Manchester United labdarúgócsapatának az idény végén visszavonuló vezetőedzőjéről.

"Rendkívüli eredményeket ért el" - szögezte le a kormányfő a Twitteren, tréfásan hozzátéve: a tréner visszavonulásával remélhetőleg egyszerűbb lesz az élet az ő kedvenc klubjánál, az Aston Villánál.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke ugyanazon a közösségi portálon méltatta a 71 esztendős skót mestert, aki 26 év után hagyja ott a Vörös Ördögök kispadját: "Azzal, amit ebben a sportágban elért, a legnagyobbak között van a helye."

Az MU korábbi kapusa, a dán Peter Schmeichel saját bevallása szerint "csalódott, megdöbbent és szomorú" volt a hír hallatán, Ferguson egy másik volt tanítványa, Michael Owen pedig közölte: nehéz elképzelni a Unitedet Sir Alex nélkül, akinek sosem fogják megdönteni a rekordjait.

Rory McIlroy volt világelső golfozó szerint egy korszak lezárult, és Ferguson minden idők legnagyobbja, akit nagyon nehéz lesz pótolni.

Még a városi rivális Manchester City részéről is érkeztek elismerő szavak, Vincent Kompany csapatkapitány ugyanis kijelentette, Sir Alex minden idők egyik legjobb edzője, akinek mindenki tisztelettel tartozik.