2024. augusztus 7., szerda
Bajnokok Ligája

Német házi döntő – először

Holnap este a londoni Wembley stadionban a Bayern München és a Borussia Dortmund küzd meg a Bajnokok Ligája 2012/2013-as idényének trófeájáért. Amennyiben közvetlenül a BL-elődöntők után rendezték volna az összecsapást, nem lenne vitás, hogy a Bayern a meccs toronymagas esélyese: az ellen a játék ellen, amellyel a Barcelonát kétszer is legyőzték a bajorok, egyetlen csapatnak sem lett volna esélye. Azóta azonban eltelt néhány hét, s – a tippelést megnehezítendő – mindkét csapat lejátszott három olyan mérkőzést, amelynek már nem volt semmilyen tétje. (A Bayern lassan két hónapja bajnok, a Borussia pedig hetek óta ezüstérmes a Bundesligában.) Ebben az időszakban egyik csapat sem tündökölt, a Bayern ugyan megőrizte veretlenségét, s csak játékban maradt el korábbi önmagától, a Borussia viszont a legutóbbi négy tétmérkőzésén nem tudott nyerni.

Az esélytelenek nyugalma

A fentiektől függetlenül a futballszerető közvélemény alapvetően Bayern-sikert vár, s az esélyesség terhe, illetve az esélytelenek nyugalma sok labdarúgó-mérkőzés kimenetelét „befolyásolta” már. S bár Jupp Heynckes szerint a csapata „mentálisan hihetetlenül stabil”, és kiválasztottjait nem zavarja az esélyesként rájuk nehezedő nyomás, a Borussia egyértelműen ebből próbál erőt meríteni.

„1997-ben sem mi voltunk a finálé favoritjai” - emlékezett vissza Michael Zorc, a csapat korábbi csapatkapitánya, jelenlegi sportigazgatója. „A Juventus akkor már megnyerte az olasz bajnokságot, és senki nem gondolta volna, hogy vereséget szenvednek a döntőben. Most újra itt vagyunk a fináléban, és ismét az esélytelenek nyugalmával vághatunk neki a mérkőzésnek.”

Götze, Piszczek?

Komoly problémát jelent a sárga-feketék számára, hogy a csapat karmestere, Mario Götze nem épült fel korábbi sérüléséből, így nem léphet pályára leendő csapata ellen. A játékos még a Real elleni visszavágón szenvedett combsérülést, s bár az elmúlt héten edzett a csapattal, újra fájdalomra panaszkodott. Ugyanakkor kérdéses Lukasz Piszczek játéka is, a hátvéd szintén sérüléssel küszködik, s ha a döntőben pályára is lép, utána biztosan több hónapot ki kell majd hagynia.

Ezzel szemben a Bayernnek nincs gondja a sérültekkel, a bajorok előreláthatólag a jelenlegi legerősebb Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Martínez, Schweinsteiger – Robben, Müller, Ribéry – Mandzukić összetételű csapatukkal kezdenek majd.

Szerintünk

A legutóbbi négy BL-meccsén (a Barcelona és a Juventus ellen) még gólt sem kapó Bayern 25 (!) pontos előnnyel nyerte meg a német bajnokságot. Mondani sem kell, hogy a bajorok sikerén kívül minden más eredmény meglepetés lenne. Ennek ellenére nem mernénk arra fogadni, hogy a rendes játékidőben „végez” ellenfelével a bajor gárda (1,75-ös szorzó), a tippünk ezúttal az, hogy végül a Bayern nyeri a trófeát (1,30-as szorzó).

A STADION

Wembley, A Futball Otthona

Európa egyik legpatinásabb futballstadionját 1923. április 28-án egy FA-kupa döntővel nyitották meg a közönség előtt, melynek során 126 047 néző előtt a Bolton Wanderers 2:0-ra győzött a West Ham United ellen. A nyitás 30. évfordulóján, 1953-ban ebben létesítményben aratta világraszóló 6:3-as győzelmét a magyar Aranycsapat. 2002-ben az eredeti szerkezetét lerombolták felújítás miatt, végül 2007. március 9-én adták át az újjászületett "Futball-katedrálist", amely 90 ezres ülésszámával a második legnagyobb kapacitású stadion Európában, és ez a világ legnagyobb, tetővel borított stadionja.

Olasz játékvezető

Az olasz Nicola Rizzoli „felügyeli” majd a rendet a holnap esti döntőben. A 41 éves Rizzoli 2007 óta vezet nemzetközi mérkőzéseket. Európai kupadöntőt már vezetett: a 2010-es Európa-liga-fináléban ő fújta a sípot, amikor az Atlético Madrid 2:1-re legyőzte a Fulhamet. A 2012-es Európa-bajnokságon három mérkőzést vezetett.

Rizzoli eddig 26 Bajnokok Ligája-meccsen dirigált, legutóbb a Málaga–Porto nyolcaddöntőn. Az olasz bíró segítői Londonban Renato Faverani és Andrea Stefani lesznek, a negyedik számú játékvezető a szlovén Damir Skomina lesz.

Az angol nemzeti válogatott tulajdonát képezi, ezért gyakran nevezték A Futball Otthonának. Rekord számú alkalommal, összesen ötször adott helyet Európa Kupa (ma UEFA Bajnokok Ligája) döntőnek.

Borussia Dortmund–Bayern München

Helyszín:

Wembley standion, London

Játékvezető:

Nicola Rizzoli (olasz)

Kezdés:

szombat, 20.45

Tv:

RTS1, Arenasport1