2024. október 8., kedd

Még mindig győzelem nélkül

Szerbia labdarúgó-válogatottja Miroslav Đukić irányítása alatt eddig három mérkőzést játszott, de még mindig nyeretlenül áll. Igaz, szombat este Dublinban majdnem meglett az első győzelem, de mint tudjuk, a sportban nincs majdnem, csak igen, vagy nem van, s a szerb nemzeti együttesnek ismét a nem jutott.

Đukić a 2010-es vb-selejtezőjére készülő válogatott tagjai közül ezúttal nem számíthatott Stankovićra, Tošićra, Milovanovićra és Ninkovra, akik klubkötelezettségeik miatt nem tarthattak az együttessel Írországba, míg a BL-döntő miatt igen fáradt Vidić a kispadon kapott helyet, csakúgy, mint Žigić és Pantelić is. Azt már régebbről tudni lehetett, hogy a szigetországi válogatottaknak nem fekszik a „Fehér Sasok” stílusa, s e a tény ezen a mérkőzésen is bebizonyosodott, hiszen a szerbiai együttes mezőnyfölényben játszott, igaz csak két gólhelyzetet sikerült kialakítania, mindkettőben Babovićé volt a főszerep, aki előbb rosszul lőtt, második próbálkozását pedig Delaney akadályozta meg. A második félidő 30. percében a hazaiak rosszul alkalmazták a lestaktikát, s McShane hibája után Dragutinović labdája eljutott a hat perccel azelőtt beállt Pantelićig, aki előnyhöz juttatta a szerb válogatottat. A Hertha csatára így pár perc alatt bizonyította, hogy Miroslav Đukić jól döntött, mikor néhány hónap mellőzés után meghívta a nemzeti együttesbe a Bundesligában a 2007/2008-as idény során 13 gólt szerző csatárt. Pantelić gólja azonban nem volt elég a győzelemhez, mivel a ráadás második percében Keogh mintegy tíz méterről leadott kapáslövését Stojković nem tudta hárítani.

A szerb válogatott így a Macedónia elleni 1:1, és az Ukrajna elleni 0:2 után ezúttal sem tudott nyerni. A következő alkalomra azonban nem kell sokat várni, mivel Đukićék szerdán Burghausenben az Eb-résztvevő Oroszországgal játszanak, szombaton pedig Gelsenkirchenben a vb-bronzérmes Németország lesz az ellenfelük.

A mérkőzés jegyzőkönyve:Dublin: Írország–Szerbia 1:1 (0:0)

Croke Park Stadion, 80.000 néző, vezette: Lee Evans (Wales). Góllövők: Keogh a 90+2., ill. Pantelić a 75. percben.

Írország: Kiely, Kelly, McShane, Dunne, Delaney, Duff, Whelan, Miller, Hunt (Keogh), Keane (Murphy), Doyle (Long).

Szerbia: Stojković, Rukavina, Ivanović, Rajković, Dragutinović, Smiljanić (Kovačević), Kuzmanović, Janković, Babović (Marković), Ilić (Kačar), Lazović (Pantelić).

A hétvégi barátságos mérkőzések eredményei: Hollandia–Ukrajna 3:0 (Kuyt 23., Huntelaar 38., Babel 64.), Horvátország–Moldova 1:0 (N. Kovač 31.), Svájc–Szlovákia 2:0 (Behrami 56., Frei 63.), Japán–Elefántcsontpart 1:0 (Tamada 21.).