2024. október 8., kedd

Az elején eldőlt

Rémálomszerűen kezdődött a másik házigazda, az osztrákok számára a mérkőzés, hiszen a találkozó legelején Olić ot szabálytalanul állították meg a 16-osban, s a jogosan megítélt büntetőt a mindössze 23 éves Modrić magabiztosan lőtte a kapu közepébe, a jobbra vetődő Machó nak esélye sem volt.

A gól teljesen megzavarta az osztrákokat, s ezt a horvátok azonnal ki is használták: mezőnyfölényük egyre fokozódott, a labdabirtoklás aránya 60-40 volt Bilić tanítványainak a javára. Aztán, ahogy közeledett a félidő vége, a vendéglátók kezdték átvenni a játék irányítását, s helyzeteket is teremtettek a horvát kapu előtt. A horvátoknak azonban sikerült megőrizniük a minimális előnyüket a félidő végéig. A második játékrészben az osztrákok megtáltosodtak, a horvátok pedig ész nélkül rugdosták a kapujuktól minél messzebb a labdát. A vendéglátók hiába tettek meg mindent, vagy nem volt szerencséjük, vagy pedig Pletikosa hárított. Nem tudni, mi történt a horvátokkal, akik az utolsó 25 percben alig tudtak eljutni az ellenfél kapujáig. Mindenesetre, ha a csehek nem érdemeltek győzelmet a svájciak ellen, akkor ez hatványozottan érvényes a horvátokra, akik ilyen teljesítménnyel már most elfelejthetik az Eb-meglepetéscsapata címet. A vendéglátók nem vallottak szégyent, sőt többszörösen túlteljesítették a tőlük elvártat, hiszen a felkészülési meccsek alapján a legtöbben már előre sajnálták Hickersberger csapatát, mondván, csak arra lesznek jók, hogy az ellenük játszók javítsanak a gólkülönbségükön.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Ausztria–Horvátország 0:1 (0:1)

Bécs, Ernst Happel stadion, 51 718 néző, vezette: Vink (Hollandia). Góllövők: Modrić (11-esből) a 4. percben.

Ausztria: Macho, Prödl, Stranz, Pogatetz, Säumel (Vastić), Aufhauser, Ivanschitz, Standfest, Gercaliu (Korkmaz), Linz (Kienast), Harnik.
Horvátország: Pletikosa, Ćorluka, R. Kovač, Simunić, Pranjić, Srna, N. Kovač, Modrić, Kranjčar (Knežević), Petrić (Budan), Olić (Vukojević).

A Németország–Lengyelország mérkőzés lapzárta után ért véget. A következő forduló (június 12.) párosítása: Horvátország–Németország (18 óra, Klagenfurt), Ausztria–Lengyelország (20.45, Bécs).

Volt okuk az örömre a horvát szurkolóknak