2024. július 21., vasárnap

Oroszország ellen

Boris Johnson brit miniszterelnök arra kérte kedden az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), hogy helyezze át a Bajnokok Ligája döntőjét Szentpétervárról. „Esélytelen, hogy nagy futballmérkőzéseket rendezzenek egy olyan Oroszországban, amely szuverén államokat száll meg – jelentette ki Johnson a londoni parlamentben, és hozzátette: – Ebben a kritikus pillanatban rendkívül lényeges, hogy Vlagyimir Putyin elnök megértse: amit csinál, az katasztrófát jelent Oroszország számára.”

Az Európai Parlament (EP) tagjai nyílt levélben fordultak az UEFA-hoz, és abban felszólították a kontinentális szövetséget, hogy sem Szentpétervárt, sem pedig más orosz várost ne vegyenek figyelembe mint nemzetközi labdarúgó-mérkőzések vagy tornák helyszíneit.
A Bajnokok Ligája döntőjét az eredeti tervek szerint május 28-án rendezik Szentpéterváron, s az UEFA egyelőre csak annyit közölt, hogy nincs napirenden a helyszín módosítása. Hírügynökségi információk szerint ugyanakkor a szövetség még tárgyal a kérdésben.

Az orosz csapatok közül már csak a Zenit érintett a nemzetközi kupasorozatokban, a szentpétervári együttes csütörtökön játszik visszavágót az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért Sevillában, a Betis vendégeként. Az UEFA azt közölte, hogy szoros kapcsolatban van a nemzeti szövetségekkel és a klubokkal, s a jelenlegi információk szerint minden mérkőzést a terveknek megfelelően játszanak majd le.

A lengyelek semleges pályát kérnek

A Lengyel Labdarúgó-szövetség az UEFA hozzájárulását kéri ahhoz, hogy válogatottja az oroszok elleni világbajnoki pótselejtezős mérkőzését semleges pályán játszhassa. A lengyel sport- és turisztikai miniszter, Kamil Bortniczuk egy keddi rádiónyilatkozatában beszélt a varsói igényről, amelyet az ukrán–orosz viszony kiéleződésével indokolt. Közlése szerint a lengyel labdarúgó-válogatott a jelenlegi katonai és politikai helyzetben nem repülhet Oroszországba.

Jelen állás szerint az orosz–lengyel találkozót az európai pótselejtező keretében március 24-én rendezik Moszkvában, s az összecsapás győztese öt nappal később játszik a B jelű ág másik párja, a svéd–cseh összecsapás továbbjutójával a világbajnoki részvételért.