2024. július 18., csütörtök
LABDARÚGÁS – EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK

A „Bestia” eldöntötte

Szinte teljesen megtelt vasárnap délután a Puskás Ferenc Stadion, a magyar válogatott számára a csoportelsőség volt a tét a vasárnap délutáni, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Ehhez elegendő volt egyetlen pont, míg a vendégeknek mindenképpen nyerniük kellett volna, s közben reménykedni, hogy Leskovacon a bolgár válogatott legyőzi Szerbiát.

Jól kezdte a találkozót a magyar válogatott, főleg Szoboszlai Dominik, a Liverpoolban edzője, Jürgen Klopp által Bestiának elnevezett kiválóság próbálta szervezni a támadójátékot, igaz, komoly gólhelyzetig nem jutott el a csapat. A vendégek viszont az első ígéretesebb ellentámadásukból gólt értek el. Srđan Rubežić találata igencsak felpörgette a találkozót, az első félidő végén Montenegró saját tizenhatosa előterébe szorult vissza, ám a magyar válogatott ekkor még nem tudott kiegyenlíteni. A szünetben Marco Rossi cserékkel próbált változást elérni, Kalmár Zsolt és Loïc Nego is pályára lépett, s velük feljavult a nemzeti tizenegy játéka. Az első kisebb változást Milan Mijatovićnak, a montenegrói kapusnak a sérülése jelentette, helyére Filip Đukić lépett. Nem sokkal később Szoboszlai két perce következett, először egy fantasztikus cselsorozat végén kiegyenlített, majd a még a bekapott gól okozta sokkban lévő vendégek védelmének figyelmezetlenségét kihasználva azonnal meg is fordította a mérkőzést. Montenegró nem adta fel, több veszélyes támadást vezetett, és Dibusz Dénes kapus nem panaszkodhatott unalomra. Legnagyobb bravúrja az volt, amikor hat másodperc alatt négy kapura tartó lövést is hárított. A játékvezetői ráadásban Szoboszlai szabadrúgását követően Nagy Ádám is betalált az ellenfél kapujába, amivel lezárta a találkozót.

Budapest: Magyarország–Montenegró 3:1 (0:1)

Puskás Ferenc Stadion, 65 000 néző, vezette: Makkelie (holland). Gólszerzők: Szoboszlai a 67. és a 68., Nagy Á. 93., illetve Rubežić a 36. percben.

Magyarország: Dibusz, Balogh, Lang, Szalai, Bolla (Nego), Nagy Á. (Szuhodovski), Styles (Horváth), Nagy Zs., Gazdag (Kalmár), Szoboszlai, Ádám (Németh).

Montenegró: Mijatović (Đukić), Rubežić (Raićković), Savić, Vujačić, Vesović (M. Vukčević), Janković (Radulović), Kuć, Čamaj (Krstović), A. Vukčević, Osmajić, Jovetić.

Magyarország győzelmével egyúttal az is biztossá vált, hogy a csoport második helyét Szerbia szerzi meg. Jól kezdett a szerb válogatott Bulgária ellen, már az első negyedórában veszélyes támadásokat vezetett, aminek meg is lett az eredménye, egy szögletet követően Nemanja Gudelj a felső lécet találta el, a labda pont az érkező Miloš Veljković elé pattant, aki közelről nem hibázott. Ezt követően mindkét kapu előtt adódtak komoly helyzetek, Aleksandar Mitrović lövését csak nagy nehézségek árán védte ki a vendégek kapusa, a másik oldalon Kiril Deszpodov találta el a kapufát. A második félidőben a hazai válogatott elkényelmesedve jött ki, ráadásul a kapuja előterében két komoly hibát is elkövetett, amit Georgi Ruszev és Deszpodov kíméletlenül kihasználtak, és megfordították a találkozót. Bő tíz percen át nem tért magához a szerb válogatott, ám a hajrában egy újabb szögletet követően Srđan Babić kiegyenlített. Mivel több gól nem született, a találkozó pontosztozkodással ért véget.

Leskovac: Szerbia–Bulgária 2:2 (1:0)

Dubočica Stadion, 8000 néző, vezette: Lambrechts (belga). Góllövők: Veljković 17., Babić 82., illetve Ruszev 59., Deszpodov a 69. percben.

Szerbia: Milinković-Savić, Milenković, Veljković, Babić, Živković (Radonjić), Lukić (Ilić), Gudelj, Kostić (Maksimović), Tadić, Đuričić (Vlahović), Mitrović (Mladenović).

Bulgária: Naumov, Popov, Petkov, Atanaszov, Turitszov, Krasztev (Borukov), Kraev (Csocsev), Gruev, Deszpodov (Kovacsev), Mincsev (Ruszev), Kolev (Illiev).

G csoport, 10. forduló: Magyarország–Montenegró 3:1, Szerbia–Bulgária 2:2.

A csoport végeredménye:

1. Magyarország 8 5 3 0 16:7 18

2. Szerbia 8 4 2 2 15:9 14

3. Montenegró 8 3 2 3 9:11 11

4. Litvánia 8 1 3 4 8:14 6

5. Bulgária 7 0 4 4 7:14 4

B csoport

Egyenletesen elosztva, mindkét félidőben hét góllal megterhelve az ellenfél kapuját, Franciaország megsemmisítő vereséget mért Gibraltárra. A kiscsapat ráadásul alaposan hozzájárult a történelmi vereséghez, Ethan Santos ugyanis már a 3. percben öngólt vétett, majd negyedórával később a játékvezető kiállította, így a franciák több mint 70 percen át emberelőnyben voltak. A gólszerzésben természetesen a mesterhármasig jutó Kylian Mbappé vitte a prímet, ugyanakkor az egyaránt duplázó Kingsley Coman és Olivier Giroud is alaposan hozzájárult az Eb-selejtezők legnagyobb arányú győzelméhez. A korábbi rekordot Németország tartotta egy 2006-os, San Marino elleni 13:0-val. A csoport másik találkozóján Hollandia Wout Weghorst találatával legyőzte Írországot, így a Tulipánok is kijutottak a kontinensviadalra.

9. forduló: Franciaország–Gibraltár 14:0, Hollandia–Írország 1:0.

1. Franciaország 7 7 0 0 27:1 21

2. Hollandia 7 5 0 2 11:7 15

3. Görögország 7 4 0 3 12:6 12

4. Írország 8 2 0 6 9:10 6

5. Gibraltár 7 0 0 7 0:35 0

Holnap: Görögország–Franciaország, Gibraltár–Hollandia.

C csoport

Az Európa-bajnoki címvédő Olaszország Észak-Macedóniát fogadta, és már az első félidőben komoly előnyre tett szert. A vezetést Matteo Darmian fejesének köszönhetően szerezték meg a taljánok, majd a szünet előtt Federico Chiesa gyors egymásutánban két újabb góllal terhelte meg déli szomszédunk hálóját. A második játékrészben az olasz fölény ellenére Jani Atanszov duplájával hirtelen élessé vált a találkozó. A hajrát azonban a vendéglátó bírta jobban erővel, előbb Giacomo Raspadori tette ismét megnyugtatóvá az olaszok előnyét, majd Stephan El Shaarawy döntötte el a találkozót. Az angolok visszafogott játékkal is begyűjtötték a három pontot Máltával szemben. A vezetést Enrico Pepe szerencsétlen mozdulatával szerezték meg, majd a második félidőben Harry Kane zárta le a találkozó érdemi részét. Ebben a csoportban az utolsó fordulóban az Ukrajna–Olaszország mérkőzés dönti el a második hely sorsát.

9. forduló: Anglia–Málta 2:0, Olaszország–Észak-Macedónia 5:2.

1. Anglia 7 6 1 0 21:3 19

2. Olaszország 7 4 1 2 16:9 13

3. Ukrajna 7 4 1 2 11:8 13

4. Észak-Macedónia 7 2 1 4 9:19 7

5. Málta 8 0 0 8 2:20 0

Ma: Észak-Macedónia–Anglia, Ukrajna–Olaszország.

D csoport

Lett volna miért Walesnek visszavágnia Örményországnak, hiszen a két válogatott előző találkozóját meglepetésre az örmények nyerték meg. Az azon a találkozón két találatig jutó Lukasz Zelarajan ezúttal is bevette a walesi kaput. A félidő végén Nair Tiknizjan öngóljával ugyan Wales egyenlített, ám a hármas sípszóig képtelen volt újabb találatot elérni, így a találkozó pontosztozkodással ért véget. Mivel Horvátország Lovro Majer és Andrej Kramarić góljaival magabiztos győzelmet aratott idegenben Lettország felett, úgy tűnik, a pontvesztés nagyon sokba kerül az utolsó fordulóban a már biztos kijutó Törökországot fogadó Walesnek. Horvátország sorsa immár a kezében van, hazai pályán komoly esélyük van Örményország legyőzésére, ráadásul Törökország nem engedhet meg magának egy vereséget, mivel a horvátokkal szemben rosszabb az egymás elleni mérlege, így az esetleges walesi kudarc könnyen az első helyükbe kerülhet.

9. forduló: Örményország–Wales 1:1, Lettország–Horvátország 0:2.

1. Törökország 7 5 1 1 13:6 16

2. Horvátország 7 4 1 2 12:4 13

3. Wales 7 3 2 2 9:9 11

4. Örményország 7 2 2 3 9:10 8

5. Lettország 8 1 0 7 5:19 3

Holnap: Wales–Törökország, Horvátország–Örményország.

E csoport

Izgalmas meccset vívott egymással Lengyelország és Csehország pénteken este Varsóban. A lengyeleknek mindenképpen nyerniük kellett volna, hogy legyen esélyük egyenes ágon kijutni az Európa-bajnokságra, ennek megfelelően a házigazdák a 38. percben Jakub Piotrowskinak köszönhetően vezetést szereztek. Nem sokkal a szünet után a Tomáš Souček egy kapu előtti kavarodás után kiegyenlített. A folytatásban mindkét csapat a győzelemre játszott, ám újabb találat már nem született, így biztossá vált, hogy a lengyelek egyenes ágon nem jutnak ki a kontinenstornára. A csoport másik találkozóján Moldova a hajrában szerzett találattal pontot mentett Albániával szemben. Az albánoknak azonban ez az eredmény is megfelel, hiszen az utolsó forduló eredményétől függetlenül kiharcolták a kijutást, a másik résztvevő kilétéről a Csehország–Moldova találkozó dönt majd.

9. forduló: Moldova–Albánia 1:1, Lengyelország–Csehország 1:1.

1. Albánia 7 4 2 1 12:4 14

2. Csehország 7 3 3 1 9:6 12

3. Lengyelország 8 3 2 3 10:10 11

4. Moldova 7 2 4 1 7:7 10

5. Feröer szigetek 7 0 1 6 2:13 1

Ma: Albánia–Feröer szigetek, Csehország–Moldova.

H csoport

Kazahsztán a San Marino felett aratott magabiztos sikerének köszönhetően életben tartotta álmát az Európa-bajnokságról. A találkozó hőse a két gólig jutó Iszlam Csesznokov volt. A találkozó utolsó harmadában San Marino felbátorodott, sőt Simone Franciosi találatával szépített is, de Abat Aimbetov egy jogos büntető értékesítésével eldöntötte a három pont sorsát. Finnország egy komolyabb téttel nem bíró találkozón nagyarányú vereséget mért Észak-Írországra. A csoport rangadóján Dánia Szlovéniát fogadta. Mindkét nemzeti tizenegy tudatában volt annak, hogy a győzelem egyet jelent a németországi repülőjeggyel. Az első félidő közepén egy remek beadást Joakim Maehle váltott gólra, ezzel a dánok előnybe kerültek. Négy perccel később Erik Janza kiváló szabadrúgással egyenlített. A második félidőben egyértelművé vált a dánok fölénye, egy szögletet követően Thomas Delaney megszerezte a hőn áhított gólt, ami elegendőnek bizonyult a győzelemhez. A szlovénok az utolsó fordulóban hazai pályán Kazahsztán ellen harcolhatják ki a kontinenstornán való részvételt.

9. forduló: Kazahsztán–San Marino 3:1 Finnország–Észak-Írország 4:0. Dánia–Szlovénia 2:1.

1. Dánia 9 7 1 1 19:8 22

2. Szlovénia 9 6 1 2 18:8 19

3. Kazahsztán 9 6 0 3 15:10 18

4. Finnország 9 5 0 4 16:9 15

5. Észak-Írország 9 2 0 7 7:13 6

6. San Marino 9 0 0 9 2:29 0

Ma: Észak-Írország–Dánia, Szlovénia–Kazahsztán, San Marino–Finnország.

@k = I csoport

Jól kezdődött Izrael számára Felcsúton a Románia elleni Európa-bajnoki selejtező, hiszen Eran Zahavi találatával már a 2. percben előnybe került. Nomen est omen, mondhatták a Pancho Arénában helyet foglalók, mivel a 10. percben az első komolyabb román támadás végén George Puscas kiegyenlített. A folytatásban ugyan főként Izrael irányította a játékot, de fölénye meddőnek bizonyult, ráadásul a második félidőben Ianis Hagi megszerezte Románia számára a győzelmet és egyben Európa-bajnokságot érő találatot. Svájc Koszovót látta vendégül, és a 48. percben a várakozásoknak megfelelően előnybe is került. Ruben Vargas fejesére a hajrában Muhamet Hyseni válaszolt, így a találkozó pontosztozkodással végződött, de a helvéteknek ez is elegendőnek bizonyult a németországi kontinenstornához. Fehéroroszország Újpesten egy rendkívül unalmas találkozón Gyenisz Lapcev 86. percben született találatával legyőzte Andorrát.

9. forduló: Izrael–Románia 1:2, Svájc–Koszovó 1:1, Fehéroroszország–Andorra 1:0.

1. Románia 9 5 4 0 15:5 19

2. Svájc 9 4 5 0 22:10 17

3. Izrael 9 3 3 3 9:11 12

4. Koszovó 9 2 5 2 10:9 11

5. Fehéroroszország 9 2 3 4 8:14 9

6. Andorra 9 0 2 7 3:18 2

Holnap: Románia–Svájc, Andorra–Izrael, Koszovó–Fehéroroszország.

Nyitókép: A mérkőzés és a sorozat vélhetően két legnagyobb magyar hőse: Marco Rossi és Szoboszlai Dominik (Fotó: MTI)