2024. július 21., vasárnap
NB I.

Az álmoskönyvek szerint eldőlt

Izgalmas mérkőzést vívott egymással vasárnap délután a trónkövetelő Puskás Akadémia és a címvédő Ferencváros. Az első félidőben a Fradi kétgólos előnyre tett szert, amit a felcsútiak a második játékrészben ledolgoztak, így a találkozó döntetlenül zárult. Mindez azt jelenti, hogy a zöld-fehérek hét fordulóval a bajnokság vége előtt megtartották hétpontos előnyüket. Ha hinni lehet a statisztikának, el is lehet könyvelni a Ferencváros újabb bajnoki címét, hiszen amióta a pontvadászat jelenlegi lebonyolítási rendszere fennáll, még soha nem fordult elő, hogy ne az legyen a bajnok, aki a 26. fordulót követően az élen áll. Persze mindezt egy kicsit máshogy látja Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia játékosa, aki a találkozó után így foglalta össze gondolatait:
„Ha az első félidőben is úgy játszottunk volna, mint a másodikban, akkor jobban rá tudtuk volna erőltetni az akaratunkat a Ferencvárosra. Nagyon sajnálom, hiszen kétgólos hátrányból úgy álltunk fel, hogy ha van még plusz tíz percünk, akkor a győzelem is meglehetett volna. Amíg matematikailag utolérhetjük a Fradit, megyünk is ezért” – bizakodott Nagy.
Mindehhez persze az kell, hogy a hátramaradt találkozóit megnyerje a felcsúti alakulat. Az első akadály nem tűnik leküzdhetetlenek, hiszen Nagyék a kiesőjelölt Gyirmóthoz látogatnak.

A bajnokság izgalmassá válásának másik feltétele a Ferencváros botlása lenne. A címvédő szombaton a Debrecent fogadja, és ez a találkozó már csak a múltbéli események miatt is igen pikánsnak ígérkezik. Dzsudzsák Balázs hétfőn a közelgő rangadóról ugyan nem, ám a válogatottságról, a légiósokról és a terveiről kifejtette véleményét.
„Nincs túl jó véleményem az NB I.-ben játszó idegenlégiósokról. Nekünk sokkal többet és sokkal jobban kellett szenvednünk azért, hogy külföldiként érvényesülni tudjunk kint, hogy új szerződést, jó fizetést és megbecsülést kapjunk. Ezt egy picit hiányolom az itteni légiósoknál, nem érzem bennük azt, hogy ők átéreznék, vagy mindent megtennének annak érdekében, hogy a magyar futballt népszerűsítsék, és olyan helyre tegyék, ami növeli az NB I. értékét. Ami a válogatottat illeti… Egyelőre nem szeretném megosztani az érzéseimet ezzel kapcsolatban, mert abból napokig téma lenne. Nem is az a cél, hogy bármit is kirobbantsak, vagy hogy véleményt formáljak. Ha eljön az ideje, szívesen kifejtem a gondolataimat. Most már sokkal nyugodtabban tudok beszélni erről, de azért még biztos, hogy a végére felhúznám magam. Vágyok a válogatottmeccsre, de látom, hogy ez különböző okok miatt már nem adatik meg nekem. Egyelőre a futballra koncentrálok, de elárulom, hogy kaptam egy meghívást a PSV-től. Májusban utazok ki Eindhovenbe. Szeretnék, ha a PSV nagykövete lennék Magyarországon. Érzik, hogy lemaradtak az Ajax mögött, ezért bővíteni szeretnék a rendszerüket a régi játékosok segítségével. Kiráz a hideg, hogy ennyi év után is még számítanak rám” – zárta sorait a Loki középpályása.

Izgalmas lehet a vasárnapi MTK–Fehérvár találkozó is. Azért is, mert a hazaiaknak, ha bent akarnak maradni az élvonalban, nyerniük kell, a vendégek pedig a Kisvárda elleni bámulatos feltámadást követően óriási lelki plusszal érkeznek a fővárosba. Persze a fehérváriak nem engedhetik meg maguknak, hogy még egy bajnokit úgy kezdjenek, mint az elmúlt hétvégén, ezzel tisztában van a csapat egyik erőssége, Loïc Nego is.
„Tanácstalan voltam… Amikor a Kisvárda a harmadik gólt is berúgta, a többiekkel kerek szemekkel néztünk egymásra, mintha egyikünk sem értette volna, mi történik a pályán. Tényleg van olyan, hogy az első három kapura lövés után három-nullára vezet az ellenfél?!” – osztotta meg gondolatait a játékos a rémálomszerű kezdésről.

Az MTK részéről bizakodva tekintenek a hajrára. Márton Gábor vezetőedző továbbra is úgy véli, hogy a csapata megőrizheti élvonalbeli tagságát.
„Huszonegy pontot lehet szerezni. Ha az lenne a helyzet, hogy rosszul játszunk, rosszabbul érezném magam, de tavasszal is szinte minden meccset uraltunk, rengeteg helyzetet alakítottunk ki. Van még esély” – mondta Márton.

Ami a Kisvárdát illeti, a csapatnál úgy tartják, a kellemetlen, nem mindennapi vereséget csak egy gyors győzelemmel lehet feledtetni, amire minden esélyük meg is van, hiszen a nem túl acélos Mezőkövesdet fogadják, amely ugyan az elmúlt fordulóban nagy nehezen legyőzte a Gyirmótot, előtte azonban márciusban igencsak gyenge eredményeket ért el. A Paks–Újpest és a Zalaegerszeg–Honvéd párharc pikantériája, hogy mind a négy csapat versenyben van a negyedik helyért, amely adott esetben a nemzetközi kupaszereplésre is feljogosíthatja őket.

A hétvége programja, péntek: Zalaegerszeg–Honvéd (20.00), szombat: Kisvárda–Mezőkövesd (14.45), Gyirmót–Puskás Akadémia (17.00), Ferencváros–Debrecen (19.30), vasárnap: Paks–Újpest (14.30), MTK–Fehérvár (17.00).