2024. szeptember 28., szombat
LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG – D CSOPORT

A francia diadal ára

A Franciaország–Ausztria találkozón gyorsan kiderült, hogy a sztárokkal teletűzdelt gallok milyen taktikával léptek a gyepre: az osztrákokat szorosan fogták és letámadták, a megszerzett játékszerrel a széleken elhúztak, s szinte minden labdát a hol itt, hol ott felbukkanó Mbappéhoz irányítottak, aki szélvészgyorsan meglódult, s innentől imádkozhattak a „sógorok”. A Madridba igazolt játékosnak volt is egy bődületes helyzete az elején, de a 9. percben még nem volt eredményes, majd Baumgartner óriási sansza után a 38. percben jobbról sasszézott befelé, és bár beívelése nem volt épp a legpontosabb, az osztrákok úgy féltek tőle, mint a tűztől, legjobban pedig Wöber, aki a kapu előtt belefejelt a labdába, és megszületett az Eb második német ajkú játékos által vétett öngólja (az elsőt a német Rüdiger hozta össze a skótok ellen). A franciák a második félidőben sem változtattak a taktikájukon, de az osztrákok becsületére szóljon, hogy igen fegyelmezetten, körmük szakadtáig védekeztek, és Jésus Gil Manzano bíró kartárssal is meg kellett küzdeniük, aki talán túlságosan is óvta, védte a francia csillagokat. A meccs végéig azonban nem született újabb gól, a találkozó legfontosabb jelenete pedig a rendes játékidő hajrájában volt, amikor Mbappé egy beívelt labdát akart megfejelni, de ehelyett a kitűnően védekező Danso vállát találta el, s pillanatok alatt ömlött a vér az orrából. A franciák aduásza láthatóan egy kicsit meg is zavarodott, mert amikor lecserélték, még visszatért a pályára, és leült, „jutalma” pedig egy sárga lap lett. A későbbi vizsgálatok beigazolták a félelmeket, eltörött az orra, viszont továbbra sem tudott betalálni egy Eb-meccsen, immár az ötödiken… A meccs krónikájához még hozzátartozik, hogy az osztrák csapatkapitány, Sabitzer már a kezdéskor csúcsot döntött, ő lett ugyanis hazájából az első futballista, aki nyolc kontinensbajnoki találkozón lépett pályára.

Mindet összevetve, a franciákra ugyanaz érvényes, mint az angolokra, a győzelem meglett (ez volt Didier Deschamps századik diadala francia szövetségi kapitányként), de a focit nem helyzetekre játsszák, hanem gólokra, úgyhogy a folytatásban a galloknak is muszáj komolyabb fokozatra kapcsolniuk.

Düsseldorf: Franciaország–Ausztria 1:0 (1:0)

Esprit Aréna, 46 425 néző, vezette: Manzano (spanyol). Gólszerző: Wöber a 38. percben (öngól).

Franciaország: Maignan, Koundé, Saliba, Upamecano, T. Hernandez, Griezmann (Fofana), Kanté, Rabiot (Camavinga), Dembélé (Kolo Muani), Mbappé (Giroud), Thuram.

Ausztria: Pentz, Posch, Danso, Wöber (Trauner), Mwene (Prass), Grillitsch (Wimmer), Seiwald, Laimer (Schmid), Baumgartner, Sabitzer, Gregoritsch (Arnautović)

Nyitókép: Wöber szerencsétlen mozdulata (Fotó: Beta/AP)