2024. június 29., szombat
E CSOPORT

Ukrajna még partiban

Szlovákia és Ukrajna számára is komoly téttel bírt az E csoport tegnap délutáni mérkőzése – előbbi a biztos továbbjutásért, utóbbi a kiesés elkerülése érdekében szállt harcba. Az első félidő egyértelmű szlovák fölényt hozott, akárcsak a románok ellen, az ukránok ezúttal sem tudtak mit kezdeni az ellenfél magasan feltolt védelmi vonalával, nehezen törték fel azt. A sárga mezesek jóval többet birtokolták ugyan a labdát, de többnyire a saját térfelükön passzolgattak, egy-egy mélységi labdaszerzés alkalmával a szlovákok gyors és hatékony ellentámadásokat vezényeltek. Calzona gárdája rámenősségének köszönhetően hamar megszerezte a vezetést, Schranz Belgium után Szlovákiának is beköszönt: a 17. percben Haraslín bedobására Schranz tökéletes ütemben érkezett és emelkedett a hosszú kapufánál, majd különösebb nehézség nélkül bólintotta be Trubin mellett a labdát a kapuba.

A szünetig mindkét oldalon akadt ígéretes helyzet, az ukránok egyre veszélyesebben fociztak, ennek gyümölcse a második félidőben ért be. A sárga mezesek saját térfelükről indulva rohanták le a szlovákokat, ügyesen használták ki a szabad területeket, Zicsenko szemfüles labdája megtalálta középen Saparenkót, aki kíméletlenül egyenlített. A folytatásban az ukránok továbbra is agilisebben támadtak, Mudrik és Jaremcsuk összjátéka komoly gondot okozott a szlovákoknak, a védelem pedig a 80. percben ismét kapitulált: Saparenko ezúttal asszisztált, beadását Jaremcsuk védhetetlenül gurította el Dúbravka mellett. Ukrajna a sírból hozta vissza az esélyeit, győzelmével még semmi sem dőlt el a négyesben.

Düsseldorf: Szlovákia–Ukrajna 1:2 (1:0)

Merkur Spiel-Arena, 45 500 néző, vezette: Michael Olivier (Anglia). Góllövők: Schranz a 17., illetve Saparenko az 54. és Jaremcsuk a 80. percben.

Szlovákia: Dúbravka, Hancko (Obert), Škriniar, Vavro, Pekarík, Duda (Bénes), Lobotka, Kucka, Haraslín (Suslov), Boženík (Strelec), Schranz (Sauer).

Ukrajna: Trubin, Timcsuk, Zabarbij, Matvijenko, Zincsenko, Saparenko (Talovjerov), Brazsko (Szidrocsuk), Szudakov, Jarmolenko (Zubkov), Dovbik (Jaremcsuk), Mudrik.

Nyitókép: Saparenko segített életben tartani az ukrán reményeket (Beta/AP)