2024. július 1., hétfő
BIRKÓZÁS – U17-ES EB, ÚJVIDÉK

Magyarok a döntőben

A Kozma István Magyar Birkózóakadémián nevelkedő Németh Szonja révén megnyerte első érmét a magyar leánycsapat is. Ő a 49 kg-os döntőben a török Aktassal találkozott, és pontozással kikapott (4:0). Pupp Viktória (65 kg) is éremért küzdhetett, de a bronzmeccsen 3:1-es állásnál betusolta őt a német Sahin.

Tegnap két magyar érdekeltségű elődöntő is volt. A 40 kilogrammos kétszeres U15-ös Eb-ezüstérmes Szentpál Vivien a román Pascalaut technikai tusnál két vállra fektette a negyeddöntőben, míg a 61 kilogrammos U15-ös Eb-győztes Balázs Éda előbb a lengyel Horbikot pontozással, majd a grúz Cicvidzét technikai tussal múlta felül. Szentpál jól kezdte az elődöntőt is, kis híján betusolta az ukrán Kucsmát, a folytatásban azonban kifordult riválisa, és technikai tussal diadalmaskodott, Vivien tehát bronzéremért küzdhet. Balázs a döntőbe jutásért is meghatározó teljesítményt nyújtott, a francia Annez kétszer is tusveszélyes helyzetbe került, végül 8:1-es magyar győzelem született, a döntőben pedig a német Steigert volt az ellenfél.

Európa-bajnokok, lányok, 43 kg: Alekszandra Berezovszkaja (orosz). 49 kg: Nil Aktas (török), 2. Németh Szonja (magyar). 57 kg: Miranda Kapanadze (grúz). 65 kg: Beyza Nur Akkus (török), … 5. Pupp Viktória (magyar). 73 kg: Lotta Englich (német).