2024. július 1., hétfő

Primadonnák

A modern korban az a kifejezés, hogy „férfias sportok”, nyilván már nem állja meg a helyét. A nők mezőnyében is vannak kemény pofonok és ütések, mert a gyengébbik nem is foglalkozik immár küzdősportokkal, kézilabdával, vízilabdával és labdarúgással, s mindennek lehet nevezni a hölgyeket e sportágakban, csak nem balerináknak.

Ez utóbbi megnevezés viszont számos esetben eszembe jutott a két hete zajló labdarúgó-Európa-bajnokság kapcsán, ugyanis nemcsak azért lehetünk bosszúsak, mert bizony a meccsek háromnegyede nem ütötte meg az eseményhez illő színvonalat, hanem főleg azért, mert ennyi fetrengést, a semmiért heves számonkérést, magyarul szimulálást az életemben még nem láttam.

Természetesen vannak ellenpéldák is, hiszen Varga Barnabásnak például súlyos volt a sérülésa, Kylian Mbappé törött orrából dőlt a vér, a spanyolok első meccsén a vérprofi Antoine Griezmann feje-lába is vérzett, s nyilván sokan voltak még olyanok, akik egy-egy ütközés után hősiesen felpattantak, és szaladtak előre az áhított gól reményében.

Na de a többiek! Értem én, hogy a világ legnagyobb fociakadémiáin alaplecke az, hogyan kell nagyot és látványosat esni, s nyilván ezeket számos alkalommal „be is veszi” a játékvezető, de van egy aprócska bibi az egésszel: immár minden jelenetet visszanéznek, s bizony utólagosan is hoznak ilyen vagy olyan ítéleteket, akár büntetőt is fújnak. Érdekes módon a kamuzást utólag nem szankcionálják. Pedig a labdarúgásban egyértelműek az ide vonatkozó szabályok, a szimulálásért lap jár. Nem mondom, volt az Eb-n már néhány bíró, aki megunta az esést-kelést, de a többségük azért hagyta hősi halált halni az adott játékost, hogy aztán fél perc múlva már úgy futott, mint a nyúl.

A test test elleni játékra, a lökdösődésre az angoloknál csak legyintenek, itt azonban ha valaki a másik vállához ér, az már fogja is a fejét, mintha egy bunkósbottal ütötték volna le! Ha a lábára lépnek, akkor is, ha a térdük összekoccan, akkor is. Figyelemreméltó azonban, hogy az esetek többségében a labdarúgás legnagyobb európai sztárjai fekszenek a füvön, akik mind szépen ki vannak tetoválva tetőtől talpig, a séró úgy be van lőve, hogy még az eső sem tenné azt tönkre, de úgy látszik, hogy az elkényeztetett és agyonfizetett csillagok anyámasszony katonái, mert a kisebb válogatottak kevésbé ismert csapataiban focizó játékosok bátran harcolnak, s ha épp fejbe verik őket, megvakarják, és mennek tovább.

Primadonnák sportja lett a labdarúgás? 

Nyitókép: Cristiano Ronaldo addig kamuzott, és ordibált a játékvezetőre, hogy sárga lap lett a vége (Beta/AP)