2024. június 30., vasárnap
C CSOPORT

Az angolok csoportelsők, de a szlovénok örültek

Az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott Szlovéniával a C csoport utolsó fordulójában, ezzel mindkét csapat továbbjutott a nyolcaddöntőbe, de a magyar válogatott legjobb 16 közé kerülése csak tegnap dőlt el. Ahhoz, hogy Marco Rossi együttese biztosan továbbmenjen, az angoloknak le kellett volna győzniük Szlovéniát, Gareth Southgate tanítványai azonban nagyon kevés helyzetet tudtak kialakítani a hősiesen védekező riválissal szemben. Hogy az angoloknak miért kellett „puhatolózniuk” az elején, az rejtély, mindenesetre Saka a 20. percben betalált – lesből. S nagyjából ez minden, amivel a büszke Albion dicsekedhet. A szlovénok viszont elérték a céljukat, az egy pont megszerzésével történetük során először jutottak tovább egy nagy torna csoportköréből.

A meccs kapcsán viszont sokkal érdekesebb, hogy a brit sajtó hogyan reagált az újabb gyatra játékra. Ugyanis még a legtapasztaltabbak sem emlékeznek arra, hogy egy csoportját megnyerő válogatott szövetségi kapitányának irányába tárgyakat dobálnak a lefújás után. Most Southgate-tel ez megtörtént…

A Sky Sports szerint ennél jóval veszélyesebb játékra lesz szükségük, ha messze akarnak jutni a kontinenstornán. „Nem lehet tüzet gyújtani szikra nélkül” – jegyzi meg a lap vezető újságírója, Kaveh Solhekol, hozzátéve, hogy ebben az angol csapatban eddig semmilyen szikra nem volt a három mérkőzésen. „Egy ilyen nagy nevekből álló csapatnak nem szabadna ilyen teljesítményt nyújtania, mint amit eddig Németországban láttunk tőlük. Egy ilyen meccsen egy jó formában lévő Grealish, Rashford vagy Sterling változást hozhatott volna. Ők azonban nem részei az angol keretnek… Southgate-nek a vasárnapi lehet az utolsó meccse az angol válogatott élén. Annak ellenére, hogy az FA a maradását akarja, nehéz látni, hogyan tudná hosszú távon folytatni. Meg kell találnia a módját, hogy szikrát csiholjon, máskülönben marad a sötétség” – olvasható a Sky Sportban.

Köln: Anglia–Szlovénia 0:0

RheinEnergie Stadion, 41 536 néző, vezette: Turpin (francia).

Anglia: Pickford, Walker, Stones, Guéhi, Trippier (Alexander-Arnold), Gallagher (Mainoo), Rice, Saka (Palmer), Bellingham, Foden (Gordon), Kane.

Szlovénia: Oblak, Karničnik, Drkušić, Bijol, Janza (Balkovec), Stojanović, Cerin, Elsnik, Mlakar (Gorenc Stanković), Šporar (Celar), Šeško (Iličić).

A C csoport végeredménye:

1. Anglia         3          1          2          0          2:1       5

2. Dánia          3          0          3          0          2:2       3

3. Szlovénia    3          0          3          0          2:2       3

4. Szerbia       3          0          2          1          1:2       2

Az azonos eredménnyel zárt két csapat között az döntött, hogy az Európa-bajnoki selejtezős rangsorban Dánia előrébb végzett, mint Szlovénia.

Nyitókép: Aleksander Čeferin szlovén UEFA-elnök a sajátjaitól és az angoloktól is többet várt (Beta/AP)