2024. június 30., vasárnap
F CSOPORT

Egy káoszba fulladt meccs

A szerda este lejátszott találkozón Csehországnak a nyolcaddöntőbe kerüléshez mindenképpen nyernie kellett volna Törökországgal szemben. Bár a prágai lapok világosan felhívták a játékosok figyelmét arra, hogy a győzelmet csak nyugodtan, higgadt fejjel tudják kivívni, Barák, a csehek középpályása jelek szerint nem olvasgat sajtóterméket, mivel mindössze húsz perc alatt összeszedett két sárga lapot, így jelentősen megnehezítette társai dolgát. A kispadon sem tudta mindenki megőrizni nyugalmát, a találkozót sérülés miatt kihagyó Schick, az előző kontinensviadal társgólkirálya reklamálás miatt részesült figyelmeztetésben. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a törökökről sem lehetett volna a nyugalom szobrait megformázni, Yıldız például csak a játékvezető nagyvonalúságának köszönhette, hogy lecseréléséig a pályán maradhatott. Az első félidőben emberelőnyben természetesen a törökök mezőnyfölényt alakítottak ki, de távoli lövéseket leszámítva nem jelentettek komoly veszélyt a kapura. A csehek ugyanakkor sokkal konkrétabbak voltak, a legnagyobb helyzetet Jurásek hagyta ki néhány perccel a szünet előtt.

A második félidőt sokkal nagyobb elánnal kezdték a törökök, és egy kapu előtti kavarodás során Çalhanoğlu vezetést szerzett csapatának. A csehek nem roppantak össze, sőt, Souček ki is egyenlített. A gólnál ugyan felmerült a kapustámadás és a kezezés gyanúja is, ám a bíró megadta a találatot, és ezúttal a török kispad sem úszta meg a reklamálást sárga lap nélkül. A folytatásban a csehek magassági fölényüket próbálták kihasználni, ám a beívelések nem jelentettek komoly veszélyt. A törökök pedig, miután leküzdötték a bekapott gól okozta sokkot, a bírói ráadásban Tosun találatával megnyerték a mérkőzést. Kovács játékvezető a mérkőzés során bőszen osztogatta a lapokat, összesen tizennyolcat mutatott fel. A törökök ugyan megúszták kiállítás nélkül, ám mivel Akaydin és Çalhanoğlu is besárgult, kénytelenek lesznek kihagyni az Ausztria elleni nyolcaddöntőt.

A találkozó vége káoszba torkollt, Kovács ugyanis az előre bejelentett ráadás után is tovább engedte a játékot. Nem kellett volna, ugyanis egy szurkoló berohant a pályára, a játékosok pedig egymásnak estek. A játékvezető ekkor vetett véget az összecsapásnak, majd piros lapot mutatott fel a hevesen reklamáló Chorynak, a törökök megúszták Güler sárgájával. Megjegyzendő, hogy sajátságos rekord született, korábban ugyanis egy Eb-mérkőzésen még soha nem osztottak ki ennyi lapot. Tevékenységéért a nemzetközi sportsajtó nem túl hízelgő kritikával illette Kovácsot. Ivan Hašek cseh szövetségi kapitány sem zárta szívébe a játékvezetőt, s ennek hangot is adott a találkozót követően. „Sosem láttam még olyat ezen a szinten, hogy a bíró lepacsizik az ellenfél játékosaival és vezetőivel a meccs előtt a kijáróban. Ez egy kudarc. Csalódott és szomorú vagyok, hiszen olyan csapatunk volt, amellyel lehetséges volt a továbbjutás. Sajnálom a fiúkat, akik az utolsó percig mindenüket beletették a játékba, most mégis hazamegyünk.”

Hamburg: Csehország–Törökország 1:2 (0:0)
Volksparkstadion, 47 700 néző, vezette: Kovács István (romániai). Gólszerzők: Souček a 66., illetve Çalhanoğlu az 51. és Tosun a 94. percben
Csehország: Stanek (Kovár), Holeš, Hranáč, Krejčí, Coufal, Provod (Lingr), Souček, D. Jurásek (M. Jurásek), Chytil (Kuchta), Barák, Hložek (Chory).
Törökország: Günok, Müldür, Akaydin, Demiral, Kadioglu, Yüksek (Yokuslu), Özcan (Ayhan), Güler (Tosun), Çalhanoğlu (Kökcü), Yıldız (Aktürkoglu), Yılmaz. 

Nyitókép: Kovács István kezében gyakran villantak a lapok (Beta/AP)